avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 758 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Incredintarea minorului mamei
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Incredintarea minorului mamei

Eu am urmatoarea problema:in urma divortului baiatul mi-a fost incredintat spre crestere si educare.Tatal nu s-a prezentat la proces si nu are program de vizita dar i-am spus ca poate sa-l ia oricand cu conditia sa ma sune inainte.Din pacate tatal nu vine sa-l ia si se plange tuturor ca de fapt eu nu-i dau copilul.Ba mai mult il suna la scoala pe telefonul invatatoarei si ii spune copilului ca eu nu-l las sa-l vada.Mai nou il ia de la scoala din timpul orelor cu acceptul invatatoarei si se duc la plimbare,la cofetarie etc.Intrebarea mea este :are dreptul sa faca asta?Nu ar trebui sa ma anunte in prealabil?Daca il ia si pleaca cu el?invatatoarele au voie sa-l lase pe baiat sa plece din timpul orelor fara sa-mi spuna macar?Eu nu urmaresc sa il separ de tatal sau dar as vrea sa-l ia de acasa si sa stiu si eu macar la cat il ia si la cat il aduce.Are voie scoala sa se bage? Multumesc pentru orice raspuns!
Cel mai recent răspuns: RADU SAVALACHE , Avocat 19:22, 5 Ianuarie 2010
Sigur, tatal ca si mama minorului,potrivit dr.fam. au drepturi egale fata de minor.
Faptul ca exista aceast situatie se datoreaza judecatoarei care a instrumentat dosarul de incredintarea minorului intrucat, din oficiu, trebuia sa puna in discutia partilor acest aspect al "programului de vizita al parintelui ce nu i-a fost incredintat minorul". Mai mult si aparatorul Dvs. are parte din vina intrucat trebuia sa puna in actiunea de incredintare si acest capat de cerere. Aceasta omisiune acum creaza situatia de fata.

Ce ar fi de facut:
-parerea mea este ca ar fi necesar sa purtati o discutie serioasa cu tatal si sa-i comunicati faptul ca,potrivit legii, are dreptul si totodata obligatia sa promoveze o actiune prin care sa solicite instantei de judecata, care a pronuntat incredintarea minorului ,stabilirea unui program de vizita la domiciliul minorului si legaturi personale cu minorul la domiciliul acestuia (la sfarsit de saptamana,in vacante si de sarbatori) ;

In mod normal invatatoarele raspund de elevii aflati in grija acestora pe timpul programului de invatamant, in rest....parintii.
Pentru a-l impiedica sa mai procedeze in acest mod puteti sa formulati o reclamatie la Directorul institutiei scolare, atasand hotararea judecatoreasca de incredintare, si sa solicitati sa le fie interzis invatatoarelor sa mai lase copilul in grija tatalui atata timp cat minorul este in programul de invatamant.

D.p.d.v. legal nu cred ca i se poate aplica vreo sanctiune tatalui ca suna la scoala minorului si ca vorbeste la telefon cu profesoarele si altele....:D
Scoala nu are voie sa se "bage" nici pentru Dvs. si nici pentru dansul...
Consider ,din cele relatate de dvs.,ca sunt de fapt doua probleme,ambele rezolvabile.
1.Discutati cu conducerea respectivei scoli,dar si cu invatatoarea pentru a nu mai pune la dispozitia copilului telefonul in timpul cursurilor si de asemenea pentru a nu mai permite iesirea copilul de la cursuri.,
2.Discutati si cu fostul sot aceste lucruri si cereti-i sa formuleze actiune de vizitare minor sau intelelegeti-va pe cale amiabila,cu privire la zilele si orele de legaturi personale cu minorul,la petrecerea concediilor ,cu acesta.
Cel mai bine ar fi sa incercati solutionarea acestor probleme ,cu sotul,pe cale amiabila
Am discutat de mai multe ori cu tatal copilului si mi-a spus ca nu vrea sa ceara in instanta drept de vizita,ca nu vine sa-l ia de acasa pentru ca nu vrea sa ma mai vada sau sa vorbeasca vreodata cu mine.Fata de invatatoare se plange ca eu nu las copilul cu el.Am discutat si cu invatatoarea care mi-a zis ca "ii e mila de fostul meu sot si nu poate sa-l refuze".Amiabil eu nu vad nici o rezolvare.Singurul care are de suferit e copilul meu care nu stie ce sa creada.I-am propus fostului sot chiar sa trimita doar sms daca vrea sa il ia pe baiat dar nu a facut nici asta.Mi se pare ca eu am lasat prea mult de la mine si am incercat prea mult sa gasesc o solutie.Oricum nici vizitele astea in timpul scolii nu sunt corecte.
Avand in vedere cele aratate in ultima interventie de Dvs. va propun sa formulati o plangere la:
- Directorul scolii in care invata minorul si sa asratati ca in situatia in care nu se iau masurile corespunzatoare va veti adresa Inspectoratului scolar care poate sanctiona personalul , in primulrand pe Director;
- Sectia de politie de care apartine scoala minorului in care relatati pe larg cele prezentate mai sus si faptul ca Dvs.aveti o hot jud. si sunteti raspunzatoare de minor iar luarea acestuia in timpul scolii de catre tata va creaza ingrijorare si teama ca poate i se intampla ceva grav copilului. Politistii il vor cita pe tatal minorului si ii va pune in vedere sa renunte la modul ilegal prin care ia copilul si il va indruma spre cadrul legal asa cum v-am prezentat posibilitatile acestuia mai sus.

O alta posibilitate ar fi sa mergeti la un BIROU DE MEDIATORI si sa-l invite pe talal minorului la o discutie pe aceasta tema si poate, printr-un ACORD semnat de ambele parti, stabiliti un program de vizitare pe care acesta sa-l respecte.
Daca doritii detalii, privind biroul de mediatori, vi le pot pune la dispozitie.
Succes!
-

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nu imi pot vizita la scoala fata ContSters290573 ContSters290573 Buna ziua Vreau sa va intreb daca este legal si normal ca invatatoarea de la clasa I si directorul scolii generale sa nu imi permita accesul in scoala in ... (vezi toată discuția)
Ia spus băiatului sa stea o ora in parc până când vine cineva sa îl ea Ioana barbat Ioana barbat As vrea sa știu dacă pot face o plângere la școală împotriva Doamne învățătoare a băiatului meu care este in grupa 0...in ziua in care băiatul meu ... (vezi toată discuția)
Program vizitare minor mikare mikare Sunt divortata de ceva timp, iar minorul rezultat din casatorie mi-a fost incredintat mie in calitate de mama. Doresc sa stabilesc un program de vizitare al ... (vezi toată discuția)