avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 224 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Constatarea nulitatii unui act juridic este o actiune ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Constatarea nulitatii unui act juridic este o actiune in realizare ...

Constatarea nulitatii unui act juridic este o actiune in realizare sau aceasta este admisibila si pe calea actiunii in constatare ?

In cauza se solicita pe calea actiunii in constatare nulitatea absoluta a unei incheieri notariale de rectificare a unei erori materiale din cuprinsul unui contract de V-C .
Am observat ca este imprescriptibil dreptul de-a solicita nulitatea aunui act juridic si cred ca reclamantul poate promova mai degraba actiunea in realizare, AC fiind inadmisibila .

Am inteles bine ?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:06, 24 Aprilie 2021
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Prin decizia nr. 101/1970, fostul Tribunal Suprem a statuat: „Acţiunea în nulitatea unui act juridic este o acţiune în realizarea dreptului, deoarece prin constatarea sau pronunţarea nulităţii actului se produce în fapt o modificare a raporturilor juridice dintre părţi, acestea fiind puse într-o altă situaţie juridică decât aceea pe care o aveau înainte de anularea acestuia; ea nu este, deci, o acţiune în constatare a existenţei sau inexistenţei unui drept, adică o acţiune în confirmare".

Curtea de Apel Galați , Decizia nr. 35/2008 - Acțiunea în anularea unui act juridic este o acțiune (cerere) în realizare, indiferent că ar fi vorba de o nulitate absolută sau o nulitate relativă
[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum pot sa solicit instantei sa constate suspendarea cim? aidu aidu In ce temei pot face o asemenea solicitare si ce procedura? (vezi toată discuția)
Speta expropriere fara titlu-nulitate absoluta sau relativa? c51888 c51888 Am si eu o speta la care va rog sa va dati cu parerea. „actiune in anulare acte juridice“ sau „actiune in constatare nulitate incheiere cf“? ... (vezi toată discuția)
Daune act juridic ilegal e cerere in constatare? aidu aidu Daca cer anularea unui act juridic ilegal e actiune in realizare. Dar daca solicit doar incidental constatarea ilegalitatii actului - in situatia ca nu mai ... (vezi toată discuția)