avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 565 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Un act de vanzare cumparare in care apare o amprenta, ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Un act de vanzare cumparare in care apare o amprenta, in loc ...

Un act de vanzare cumparare in care apare o amprenta, in loc de semnatura vanzatorului, fara sa se mentioneze motivul pt care persoana nu a putut semna, este valabil? Act tinut ascuns 20 ani.
Cel mai recent răspuns: DlGoe , utilizator 05:26, 29 Aprilie 2021
Mergeti la notar sau la avocat cu actul pentru examinare.
Cu siguranta voi apela la un avocat, dar vroiam o parere pana atunci. Daca amprenta, fara sa fie trecut motivul pt care persoana nu a putut semna, face ca acel act sa mai fie valabil

CLAUDIU LASCOSCHI a scris:

Mergeti la notar sau la avocat cu actul pentru examinare.

2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da, este valabil actul.
Asa era practica atunci, în cazul persoanelor nestiutoare de carte.
Ultima modificare: Duminică, 25 Aprilie 2021
raluk0207, utilizator
Chiar daca persoana stia sa scrie? Pot dovedi asta.

raluk0207 a scris:

Da, este valabil actul.
Asa era practica atunci, în cazul persoanelor nestiutoare de carte.

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Poate isi uitase ochelarii acasa, poate avea mana rupta, poate nu stia sa scrie, motivul pentru care a pus degetul trebuia mentionat in act,
de altfel, trebuia sa fie pusa doar mentiunea, nu si degetul

Poziția UNNPR cu privire la aplicarea amprentei digitale:

In ceea ce priveşte aplicarea amprentei digitale pe cerere sau/şi pe unu sau mai multe exemplare ale înscrisului (conform actualelor dispoziţii din Legea nr. 36/1995 modificată prin Legea nr. 77/2012, pe unicul exemplar ce se semnează de părţi) precizăm că nu se aplică amprenta digitală nici pe cerere, nici pe unicul exemplar al înscrisului.

Dealtfel, această procedură se regăsea doar în Decretul Lege nr. 358/1944, privind Autentificarea şi legalizarea înscrisurilor, pentru învestirea cu dată certă şi legalizarea copiilor de pe înscrisuri, care în art. 11 dispunea:

„Părţile sau reprezentanţii lor, care sunt neştiutori de carte sau în imposibilitatea de a semna, vor imprima, în prezenţa magistratului, pe toate exemplarele înscrisului, în dreptul menţiunii despre numele şi domiciliul lor, degetul arătător de la mâna stângă.

In acest scop, se va îmbiba cu tuş ultima falangă a degetului, care se va răsuci pe înscris de la stânga spre dreapta, pentru a se imprima cât mai bine toată suprafaţa inferioară a acestei falange.

In caz de imposibilitate a imprimării degetului arătător de la mâna stângă, se va aplica în acelaşi mod impresiunea oricărui alt deget de la mâna stângă sau dreaptă, care se va identifica prin menţiune specială”

Decretul nr. 377/1960 pentru organizarea şi funcţionarea Notariatului de Stat şi Regulamentul de punere în aplicare a Decretului nr. 377/1960 aprobat prin H.C.M. nr. 1518/1960, nu a mai preluat procedura stabilită de Decretul Lege nr. 358/1944.

Astfel, art. 27 alin. 2 din susnumitul Regulament prevedea :

„In cazul acelora care din pricina infirmităţii, a bolii sau din orice alte cau%e nu pot semna, notarul de stat, îndeplinind actul, va face menţiune despre această împrejurare, după ca% pe cerere sau în încheierea ce întocmeşte, menţiunea astfel făcută ţinând loc de semnătură.”

Aceleaşi dispoziţii au fost preluate de Legea nr. 36/1995 privind notarii publici şi activitatea notarială, care în art. 62 alin. (1) prevede:

„în capiii acelora care din pricina infirmităţii, a bolii sau din orice alte cau^e nu pot semna, notarul public, îndeplinind actul, va face menţiune despre această împrejurare în încheierea pe care o întocmeşte, menţiunea astfel făcută ţinând loc de semnătură. ”

Această procedură s-a menţinut, însă pentru actele îndeplinite de către Comitelele executive ale unor sfaturi comunale sau orăşeneşti în conformitate cu Instrucţiunile nr.6/J din 18 februarie 1961 ale Ministerului Justiţiei şi ale Ministerului pentru Problemele Organelor Locale ale Administraţiei de Stat art.25 alin.2 şi alin.3:

„în careul celor care din pricina infirmităţii, a bolii sau de orice alte causţe nu pot semna, secretarul sau delegatul comitetului executiv, îndeplinind actul, va dispune ca numele şi prenumele lor să fie scrise pe cererea de autentificare şi pe fiecare exemplar al înscrisului, în josul textului.

Pentru a înlătura orice dubiu cu privire la manifestarea voinţei părţii de a semna înscrisul, secretarul sau delegatul comitetului executiv va putea să dispună ca partea să aplice pe cererea de autentificare de preferinţă, degetul arătător de la mâna stângă”

Faptul că, în practică unii notari, au continuat să folosească această procedură de aplicare a amprentei degetului arătător de la mâna stângă, este consecinţa unui reflex al procedurii prevăzute de Decretul Lege nr. 358/1944, procedură preluată, după cum am arătat mai sus şi de Instrucţiunile nr.6/J din 18. 08.1961 dar nu în temeiul unei dispoziţii legale.



care e situatia mai exact, cine a vandut si cui ?
daca nu ati stiut dvs ca s-a vandut , nu inseasmna ca a stat ascuns.
Ultima modificare: Duminică, 25 Aprilie 2021
gi-jane2, moderator

Alte discuții în legătură

Amprenta AlexandruCBida AlexandruCBida Bună Ziua. Mama mea are o sora. Acum ceva ani pe când trăia strabunica și era proprietara pe casa unde au copilărit mama și mătușa, mătușa mea (sora ... (vezi toată discuția)
Anulare act vanzare cumparare Ilinca Banu Ilinca Banu Buna seara! Varul meu are un act de vanzare/cumparare, incheiat cu bunicul, in 1991, pt un teren. Acest act a fost tinut ascuns pana acum. In anul 2000 tatal ... (vezi toată discuția)
Nulitate contract de vanzare cumparare ana_panait ana_panait Buna ziua Am nevoie de ajutor pt a sti cum sa procedez si va rog sa-mi raspundeti la doua indoieli; faptul ca in incheierea de autentificare a contractului ... (vezi toată discuția)