renuntare la mostenire dupa obtinerea certificatului de calitate de mostenitor.
Buna ziua, am si eu urmatoarea intrebare:
Suntem 4 rude (2 frati,2 veri) care suntem intr.un proces de obtinere a certificatelor de calitate de mostenire dupa bunicii respectiv tatii nostri (fiind frati),toti 4 decedati (bunicul,bunica, tatal meu si unchiul meu).
Intrebarea mea este,dupa ce obtinem toti 4 certificatele de calitate de mostenitor pot unii dintre noi sa renunte la mostenire?
Situatia este mai complicata pentru ca dupa obtinerea acestor certificate de calitate de mostenire trebuie deschis un proces pentru o proprietate ,un proces cu invocarea uzucapiunii, iar toate aceste costuri sunt suportate doar de catre unul dintre mostenitori , pot ceilalti 3 mostenitori sa renunte la notariat inainte de inceperea procesului(,renunta in baza unei intelegeri financiare) ca din 4 mostenitori sa ramana numai unul?? (cel care suporta toate cheltuielile).
Exista o intelegere verbala inainte de procesul care urmeaza cu cei 3 mostenitori si ma gandesc ca ar fi bine ca aceasta intelegere sa devina legala si sa raman singurul mostenitor ca pe urma sa demarez procesul, costurile fiind suportate de mine, dupa finalizarea procesului sunt sanse foarte mari ca cei 3 sa aiba alte pretentii financiare.
Deci, intreb iar, se poate in baza unui certificat de calitate de mostenitor sa se dea o declaratie notariala de renuntare la mostenirer??
Problema e ca plecati singur la razboi si, indiferent daca castigati sau nu, celelate bunuri care raman de mostenit vi se vor cuveni tot dvs. In sensul ca daca renunta la succesiunea dupa tatal dvs si fratele dvs, la fel cum a facut sora, si se emite certificat de calitate de mostenitor acum dupa tata doar pe numele dvs, toate bunurile care raman de mostenit dupa tata cand va fi cazul sa dezbateti succesiunea in continuare, vor fi mostenite tot de dvs.
In ceea ce ii priveste pe verisorii dvs, situatia este alta. Daca acestia obtin certificat de calitate de mostenitor dupa tatal lor, ulterior, in calitate de mostenitori, pot da o declaratie cum ca tatal lor nu a acceptat mostenirea dupa bunici si inteleg ca tatal lor (si implicit ei) sa fie straini de succesiunea bunicilor, astfel incat aceasta sa fie culeasa de mostenitorii unchiului lor (tatal dvs). Si in acest caz, daca raman de mostenit dupa bunici si alte bunuri in afara de cel la care se refera procesul, acestia nu vor mosteni nimic.
Concluzia este ca trebuie sa discutati cu ceilalti mostenitori si, in functie de existenta sau inxistenta altor bunuri aflate in patrimoniul bunicilor si/sau al tatalui, sa se hotarasca fiecare dintre mostenitori daca doresc sa renunte sau nu. Tineti cont de faptul ca daca renunta acum renunta la tot si nu se mai pot razgandi ulterior.
Buna ziua.
In momentul de fata situatia este urmatoarea:
Avem in desfasurare la notariat 4 succesiuni (bunicul,bunica, tatal si unchiul).
Sora mea a trimis declaratie de renuntare la succesiunea tatalui nostru, fratele meu a dat declaratie de renuntare la succesiunea tatalui nostru , iar eu am dat declaratie de acceptare a succesiunii tatalui nostru ( pe ramura aceasta am ramas singur) si urmeaza sa obtin certificatul de calitate de mostenitor dupa tatal meu.
In partea unchiului sunt ceva probleme pentru ca el inafara de ceea ce mosteneste din partea parintiilor nu este tot ce are, mai are ceva bunuri personale, iar in acest caz copii lui trebuie sa accepte succesiunea lui.
Varul meu unul din ei a aceptat succesiunea tatalui, si urmeaza sa vina si al doilea dar a fost prins cu serviciul.
Am inteles ca in continuare dupa ce si al doilea var accepta succesiunea tatalui, cei doi veri vor avea certificate de calitate de mostenitor dupa tatal lor, dupa care ei vor renunta la succesiunea bunicilor, dar raman cu succesiunea tatalui,
In acest caz daca ei renunta sa succesiunea bunicilor, tatal meu mosteneste tot ce au bunicii, iar eu raman singurul mostenitor dupa bunicii nostri , iar verii mostenesc bunurile tatalui lor (unchiul meu).
Imi poate spune cineva mai in masura daca este bine cum am inteles?
Dacă unchiul a decedat după ambii bunici, verii nu au cum să dea declarație de renunțare direct la succesiunea bunicilor.
In cazul de fata, se aplica retransmiterea.
Trebuie dezbătută succesiunea după bunici, după care a unchiului.
Este o practică total greșită îndrumarea nepoților de la un fiu postdecedat, să renunțe la succesiunea bunicilor.
Acest lucru este posibil numai daca succesiunile sunt in termen (adică nu a trecut 1 an nici de la decesul bunicilor, nici de la decesul unchiului)
Așadar, veti rămâne moștenitori in final dvs si varul/verii, după care veti încheia un partaj intre dvs.
Si daca succesiunile nu mai sunt in termen atunci in mod obligatoriu fiul decedat trebuie considerat mostenitor acceptant chiar daca nu a facut nici un act de acceptare tacita sau expresa? Cred ca asta este practica gresita.
Cata vreme exista acordul mostenitorilor, nimic nu ii impiedica pe copiii unchiului sa declare ca acesta nu a facut nici un act de acceptare tacita sau expresa a mostenirii parintilor sai si, prin urmare, sa ramana strain de succesiunea acestora care va fi culeasa de tatal dvs, singurul mostenitor considerat acceptant, prin acordul tuturor succesibililor.
Este o practica perfect legala, corecta, morala si foarte comuna.