avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 699 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... plata daune-interese prin incalcarea ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

plata daune-interese prin incalcarea confidentialitatii in derularea CIM

STUDIU DE CAZ:
Am lucrat intr-o multinationala timp de 1 an pana cand mi s-a cerut demisia pe motiv ca nu voi putea indeplini targhetul de vanzari aferent anului in curs (aceasta cerere pentru a-mi da demisia se intampla la sfarsitul unei sedinte din 30 ian. );adevaratul motiv fiind de fapt inlocuirea mea de catre o colega din alt judet pentru simplul fapt ca se "casatorea " in localitatea unde lucram eu, deci ii trebuia neaparat un loc de munca.Eu nu imi dau demisia,iar in vederea obtinerii ei a fost trimis un auditor pentru a-mi evalua cunostintele profesionale. Pana sa faca auditul raportul cca 3 saptamini, eu am niste crize biliare fapt pentru care ma internez si ma operez pentru scoaterea colecistului.Am concediu medical ,iar la jumatatea concediului medical (14.03.2008) ma trezesc cu un avertisment scris in urma raportului de audit .Atac in instanta acest avertisment si dupa o perioada de timp (dupa terminarea concediului medical) ma prezint la serviciu.Colega care era deja instalata in locul meu cand ma vede ramane blocata si afirma catre secretara "cum de indraznesc sa mai vin la serviciu daca am dat in judecata firma?". Anunta superiorii telefonic la Buc. de revenirea mea.Dupa doua saptamini de convetuire cu colega (in aceasta perioada ma prezint la serviciu dar nu pot munci,sunt izolata ) primesc alt avertisment precum ca lipsesc de la serviciu, pe care il atac si pe acesta in instanta. In acest moment cu aceste 2 procese la Tribunalul Muncii am castigat. Mentionez ca in contractul de munca se mentioneaza ca locul muncii este la Buc.,de fapt pentru toti cei care lucreaza in teritoriu se mentioneaza la fel; acest lucru a fost posibil deoarece nu multi au cunostinta de importanta acestui aspect,ceea ce m-am convins mai tarziu,ci in general ne intereseaza salariul;fiind vorba de o societate mare nu-mi imagineam ca nu se respecta legea privind infiintarea punctelor de lucru,nici condica de prezenta nu aveam.Ce mai,povestea mea e o telenovela lunga, dupa cele doua procese urmeaza si desfacerea contractului de munca art.61 lit.a) coroborat cu art. 264 alin.1 lit.f) din Codul Muncii ,pe care il atac si pe acesta in instanta, la acest moment fiind pe rol la Tribunal.
Cand credeam ca termin de rezolvat problemele cu aceste procese ma trezesc ca angajatorul ma da in judecata si chemare la interogatoriu pentru faptul ca as fi incalcat clauza de confidentialitate si imi cer 20.000 ron daune-interese plus penalitati pana la achitarea efectiva .Ei motiveaza prin faptul ca nu as fi pastrat secretul privind salariul meu pe perioada cat as fi lucrat la ei si dupa, vizavi de un coleg care avea acceasi functie cu mine si care i-a dat in judecata privind drepturi banesti. Se pare ca acel coleg va castiga procesul si plata drepturilor banesti mi le imputa mie prin acest proces. Aceasta cerere a lor catre instanta m-a lasat fara replica ,nici nu stiu cum sa ma apar.
Faptul ca nu am avut fisa postului,ca am avut dovezi prin care s-a vazut clar ca este vorba de fapt de un abuz cu care am castigat procesele ma face sa cred ca este de fapt o capcana pentru a obtine probe noi in vederea pregatirii recursurilor.
Acest proces privind incalcarea confidentialitatii are loc dupa 1 an de cand colegul meu i-a dat in judecata si la momentul cand eu castigam cele 2 procese.Clauza de confidentialitate este un generala, nu spune nimic clar ce informatii sunt confidentiale ,iar pe parcursul derularii cim nu mi s-au dat documente pe care sa fie aplicate "strict confidential" si nici nu mi-a fost platit sporul de confidentialitate.
Ce parere aveti? Ar trebui sa nu mai dorm noaptea?:O

ps :Sunt o persoana care totusi nu pot sa nu ma gandesc la acest lucru (in loc sa -mi vad de viata mea trebuie sa ma disculp si sa vad cum pot ca acest fapt sa nu-mi tulbure linistea familiala). Revizuind-mi toata povestea mi-am amintit ca la ce-l de-al 3-lea proces privind concedierea , angajatorul a divulgat intr-o intimpinare toate salariile pe care le-am incasat eu in perioada lucrata,desi obiectul procesului nu era de pretentii banesti(nici instanta nu a cerut) ,ci anularea deciziei de concediere; deci a facut public ceea ce ei invoca ca eu am incalcat.Pot sa fac o cerere reconventionala prin care sa dovedesc ca de fapt ei au incalcat de fapt confidentialitatea cf. Codului Muncii? As putea sa adaug si eu daune-interese sau daune morale pentru hartuire morala?

Astept pareri !
Imi sunt de real folos.Ceea ce am primit pana acum ma face sa nu iau hotarari pripite.Multumesc anticipat!
Ultima modificare: Joi, 28 Ianuarie 2010
adriana.chiritescu, utilizator
Cel mai recent răspuns: rodica_post , utilizator 12:27, 11 Ianuarie 2010
1. - rectific art.61 lit. a) coroborat cu art.264 alin.1 lit.f) din Codul Muncii.
2. - nu am semnat un act aditional la cim si nici cim expres cazurile de confidentialitate, am semnat o anexa care se numeste Clauza de Confidentialitate la Regulamentul Intern, care este de tip general .
Acea anexa trebuia să stabilească pentru salariatul parte în contractul individual de muncă informaţiile (datele) suplimentare pe care este ţinut contractual să nu le divulge .
Prin Noul Cod al Muncii, aprobat prin Legea nr. 53 din 24.01.2003 si publicat in Monitorul Oficial nr. 72 din 05.02.2003, angajatorii romani au primit "cadou" cateva clauze care pana atunci nu existau in legislatia romaneasca.

Acestea sunt:
- clauza de confidentialitate,
- -clauza cu privire la formarea profesionala,
- - clauza de neconcurenta,
- - clauza de mobilitate.

In articolul 20 –Legea nr.53 /2003-Codul Muncii -se precizeaza ca :- "in afara clauzelor generale prevazute la art. 17, intre parti pot fi negociate si cuprinse in contractul individual de munca si alte clauze specifice".
Clauza de confidentialitate
articolul 26 din Codul Muncii se precizeaza:
- "Prin clauza de confidentialitate partile convin ca, pe toata durata contractului individual de munca si dupa incetarea acestuia, sa nu transmita date sau informatii de care au luat cunostinta in timpul executarii contractului, in conditiile stabilite in regulamentele interne, in contractele colective de munca sau in contractele individuale de munca."
- Exista si o prevedere care este valabila atat pentru angajator, cat si pentru angajat. "Nerespectarea acestei clauze de catre oricare dintre parti atrage obligarea celui in culpa la plata de daune-interese."
aliniatul 5 din articolul 17: "Cu privire la informatiile furnizate salariatului, prealabil incheierii contractului individual de munca, intre parti poate interveni un contract de confidentialitate."

Clauza de neconcurenta--- il obliga pe salariat sa nu presteze, in interesul propriu sau al unui tert, o activitate care se afla in concurenta cu cea prestata la angajatorul sau ori sa nu presteze o activitate in favoarea unui tert care se afla in relatii de concurenta cu angajatorul sau si il obliga pe angajator sa ii plateasca salariatului o indemnizatie lunara."-

In afara de aceasta prevedere, Codul Muncii mai mentioneaza urmatoarele:
Clauza de neconcurenta isi produce efectele numai daca in cuprinsul contractului individual de munca sunt prevazute in mod concret activitatile ce ii sunt interzise salariatului pe durata contractului.
Indemnizatia datorata salariatului se negociaza si este de cel putin 25% din salariu.
Clauza de neconcurenta nu poate fi stabilita pe durata perioadei de proba.
Clauza de neconcurenta nu poate avea ca efect interzicerea in mod absolut a exercitarii profesiei salariatului sau a specializarii pe care o detine.
La sesizarea salariatului sau a inspectoratului teritorial pentru munca instanta competenta poate diminua efectele clauzei de neconcurenta.
In cazul nerespectarii, cu vinovatie, a clauzei de neconcurenta salariatul poate fi obligat la restituirea indemnizatiei si, dupa caz, la daune-interese corespunzatoare prejudiciului pe care l-a produs angajatorului.
Si pentru ca este ceva nou in legislatia noastra, articolul 22 detaliaza si mai mult:
Aliniatul 1. Clauza de neconcurenta nu isi mai produce efectele la data incetarii contractului individual de munca.
Aliniatul 2. Prin exceptie de la prevederile alin. (1), clauza de neconcurenta isi poate produce efectele si dupa incetarea contractului individual de munca, pentru o perioada de maximum 6 luni, in cazul functiilor de executie, si de maximum 2 ani pentru cei care au ocupat functii de conducere, daca o astfel de perioada a fost convenita expres prin contractul individual de munca.
Aliniatul 3. Prevederile alin. (2) nu sunt aplicabile in cazurile in care incetarea contractului individual de munca s-a produs de drept ori a intervenit din initiativa angajatorului pentru motive neimputabile salariatului.
clauza de mobilitate -poate fi inclusa intr-un act aditional CIM ,atunci cand :
a)_partile in contractul individual de munca stabilesc ca, in considerarea specificului muncii, executarea obligatiilor de serviciu de catre salariat nu se realizeaza intr-un loc stabil de munca.
In acest caz salariatul beneficiaza de prestatii suplimentare in bani sau in natura.
Art. 26. – alin.(1) prevede :-Prin clauza de confidentialitate partile convin ca, pe toata durata contractului individual de munca si dupa incetarea acestuia, sa nu transmita date sau informatii de care au luat cunostinta in timpul executarii contractului, in conditiile stabilite in regulamentele interne, in contractele colective de munca sau in contractele individuale de munca.
-alin.(2) Nerespectarea acestei clauze de catre oricare dintre parti atrage obligarea celui in culpa la plata de daune-interese. Exista, desigur, si reversul medaliei: "Nerespectarea de catre salariat a clauzelor speciale inserate in contractul individual de munca da dreptul angajatorului sa ceara plata de daune - interese."

Clauza cu privire la formarea profesionala este detaliata la articolul 188 din Codul Muncii: "Formarea profesionala a salariatilor are urmatoarele obiective principale:
adaptarea salariatului la cerintele postului sau ale locului de munca;
obtinerea unei calificari profesionale;
actualizarea cunostintelor si deprinderilor specifice postului si locului de munca si perfectionarea pregatirii profesionale pentru ocupatia de baza;
reconversia profesionala determinata de restructurari socio-economice;
dobandirea unor cunostinte avansate, a unor metode si procedee moderne, necesare pentru realizarea activitatilor profesionale;
prevenirea riscului somajului;
promovarea in munca si dezvoltarea carierei profesionale."
Si pentru realizarea aceastor obiective se prezinta urmatoarele forme (art. 189):
participarea la cursuri organizate de catre angajator sau de catre furnizorii de servicii de formare profesionala din tara sau din strainatate;
stagii de adaptare profesionala la cerintele postului si ale locului de munca;
stagii de practica si specializare in tara si in strainatate;
ucenicie organizata la locul de munca;
formare individualizata;
alte forme de pregatire convenite intre angajator si salariat.


Acestea sunt formele de clauze ce pot fi incluse in contractul individual de munca la angajare.

Vedeti care vi se potriveste in speta Dv.
Succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Semnare contract confidentialitate pe termen nelimitat alexandrubirtoc alexandrubirtoc Buna seara. Mi se cere la firma la care lucrez sa semnez un contract de confidentialitate VALABIL PE TERMEN NELIMITAT. (toata viata) In cazul in care este ... (vezi toată discuția)
Contract de confidentialitate darck darck Buna ziua, rog sa ma ajutati cu cateva lamuriri legate de contractele de confidentialitate. Lucrez intr-o firma avand functia de Director Vanzari, iar ... (vezi toată discuția)
Contract de fidelitate manearaul manearaul Buna ziua, La firma la care lucrez se discuta semnarea unui contract de fidelitate pe o perioada de trei ani cu obligatia ca daca in termenul acesta angajatul ... (vezi toată discuția)