avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 709 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Buna ziua , lucrez la o firma ca si paznic de noapte ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Buna ziua , lucrez la o firma ca si paznic de noapte angajat ...

Buna ziua , lucrez la o firma ca si paznic de noapte angajat cu 3000 de lei in c.i.m. real in mana am primit doar 1500 de lei lunar in ultimele 6 luni de cand sa schimbat inginerul la care sunt in subordine , in ultimele 6 luni nu am primit fluturas de salariu si nu mi sa dat sa semnez nici un stat de plata . Azi am cerut o adeverinta de salariu de la contabila iar cand am primit documentele online pe fluturas este trecuta suma de 2362 lei net si 3000 lei brut . am intrebat seful meu direct (inginerul) si mi-a spus ca nu se mai da fluturas de salariu si stat de plata pentru a fi semnat . sunt confuz pentru ca ar trebuii sa primesc in mana suma trecuta pe fluturas (2362 lei )sau el are dreptate si salariul meu este de 1500 lei ? tinand cont de majorarea salariului din 13.01.2021 minimul pentru ora de lucru este 13.58 , nu ar trebuii sa primesc aceasta suma / ora lucrata ? nu mai vorbesc de sporul de noapte sau de weekend care nu l-am vazut niciodata . explicatia sefului a fost ca doar stau si nu muncesc fizic . sunt confuz . multumesc anticipat !
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:51, 11 Mai 2021
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Exista pontaj ? Ati verificat orele pontate?

1. Pentru munca desfasurata in zilele de repaus saptamanal , salariatii beneficiaza cumulativ de:
- un repaus saptamanal de 48 de ore consecutive acordat in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.

- un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.

Art.137 C.mun.
(1)Repausul saptamanal este de 48 de ore consecutive, de regula sambata si duminica.
(2) In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
(3) In situatia prevazuta la alin. (2) salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
(4) In situatii de exceptie zilele de repaus saptamanal sunt acordate cumulat, dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de munca si cu acordul sindicatului sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor.
(5) Salariatii al caror repaus saptamanal se acorda in conditiile alin. (4) au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. (2).

2. art.125 C.mun.
(1) Munca prestata intre orele 22,00-6,00 este considerata munca de noapte.

(2) Salariatul de noapte reprezinta, dupa caz:
a) salariatul care efectueaza munca de noapte cel putin 3 ore din timpul sau zilnic de lucru;
b) salariatul care efectueaza munca de noapte in proportie de cel putin 30% din timpul sau lunar de lucru.
...

art.126 C.mun.
Salariatii de noapte beneficiaza:
a) fie de program de lucru redus cu o ora fata de durata normala a zilei de munca, pentru zilele in care efectueaza cel putin 3 ore de munca de noapte, fara ca aceasta sa duca la scaderea salariului de baza;
b) fie de un spor pentru munca prestata in timpul noptii de 25% din salariul de baza, daca timpul astfel lucrat reprezinta cel putin 3 ore de noapte din timpul normal de lucru.

Prin urmare, legea lasa la aprecierea partilor contractului individual de munca optiunea între reducerea programului de lucru cu o ora, dar cu mentinerea salariului, şi mentinerea programului normal de lucru dar cu adaugarea unui spor la salariu de 25% din salariul de baza, daca timpul astfel lucrat reprezinta cel putin 3 ore de noapte din timpul normal de lucru.

3. Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.
Va multumesc pentru raspuns , pe fluturasul de salariu scrie 3000 brut . am copiat mai jos datele de pe fluturasul de salariu .
Astazi seful mi-a spus ca , daca nu imi convine sa-mi dau demisia ca el nu imi da mai mult !
Ma gandesc foarte serios sa il trimit in instanta pentru ca face ceva ilegal !
Dimineata trebuie sa ma duc la birou si ma gandesc sa nu accept oferta lui de 1500 .
avand in vedere ca minimul este 13.58 / ora brut , si eu lucrez 230 - 240 de ore pe luna , poate sa imi ofere mai putin ? legal vorbind .

Salariu incadrare 3000
Ore lucrate / Salariu orar 160 (desi am lucrat 239) / 18,75
Salariu aferent timpului lucrat -3000
Concediu fara plata / absente -0
Ore suplimentare /Weekend - 0 (desi lucrez 4 zile de weekens in fiecare luna)
Ore de noapte - 0 (desi lucrez de la 19:00 - 07:00 )
Sp. permanente / alte sporuri - 0
CAS - 638
Sanatate - 0
Deducere personala - 195
Venit net - 2362
impozit pe salariu - 0
Avans - 0
Retineri - 0
Rest de plata - 2362
Ultima modificare: Luni, 10 Mai 2021
GabrielM85, utilizator
Mai jos de 2300 lei brut lunar salariu de baza nu va poate da.

Lucrați in fiecare zi de la 18.oo - 8.oo?
Ultima modificare: Luni, 10 Mai 2021
Cornel Vasile, Consilier juridic
de la 19.00 la 07.00 , lucrez 12 /24 iar in weekend de la 7.00 la 7.00 ( 24h )
tin sa precizez ca spor de noapte sau de weekend / ore suplimentare nu am primit niciodata .
in situatia mea suntem 4 colegi .
Ultima modificare: Luni, 10 Mai 2021
GabrielM85, utilizator
Ati sesizat ITM?

Alte discuții în legătură

Nerespectarea contract munca Daniel1900 Daniel1900 Lucrez de aprox 5 ani în cadrul unei firme de paza! La programul de 12-24 și 12-48.Dar în contractul de munca apare ca lucrez 8 ore de luni pana vineri... ... (vezi toată discuția)
Sunt pensionar. ca sa-mi rotunjesc veniturile , m-am angajat ... ACHIM ACHIM Sunt pensionar. Ca sa-mi rotunjesc veniturile , m-am angajat cu contract de munca la o firma ca si paznic.Contractul stipula un salariu minim pe economie de ... (vezi toată discuția)
Zile lucrate in weekend si sarbatori legale stanciu4444 stanciu4444 Buna ziua, 1) Exista vreo prevedere in codul muncii privind acordarea de sporuri pentru zilele lucrate in weekend si de sarbatori legale ? Sau este ... (vezi toată discuția)