avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 672 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Buna ziua , lucrez la o firma ca si paznic de noapte ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Buna ziua , lucrez la o firma ca si paznic de noapte angajat ...

Buna ziua , lucrez la o firma ca si paznic de noapte angajat cu 3000 de lei in c.i.m. real in mana am primit doar 1500 de lei lunar in ultimele 6 luni de cand sa schimbat inginerul la care sunt in subordine , in ultimele 6 luni nu am primit fluturas de salariu si nu mi sa dat sa semnez nici un stat de plata . Azi am cerut o adeverinta de salariu de la contabila iar cand am primit documentele online pe fluturas este trecuta suma de 2362 lei net si 3000 lei brut . am intrebat seful meu direct (inginerul) si mi-a spus ca nu se mai da fluturas de salariu si stat de plata pentru a fi semnat . sunt confuz pentru ca ar trebuii sa primesc in mana suma trecuta pe fluturas (2362 lei )sau el are dreptate si salariul meu este de 1500 lei ? tinand cont de majorarea salariului din 13.01.2021 minimul pentru ora de lucru este 13.58 , nu ar trebuii sa primesc aceasta suma / ora lucrata ? nu mai vorbesc de sporul de noapte sau de weekend care nu l-am vazut niciodata . explicatia sefului a fost ca doar stau si nu muncesc fizic . sunt confuz . multumesc anticipat !
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:51, 11 Mai 2021
Nu am sesizat ITM , am sperat ca o rezolv dupa o discutie cu seful , am fost chemat astazi la birou si mi-a oferit 100 de lei in plus la salariu . nu am acceptat si ma gandesc sa fac plangere la ITM si sa ii actionez in instanta pentru a recupera banii din urma . O sa am dreptul sa cer daune ?
Suntem 4 colegi in situatia asta .
Neplata drepturilor salariale poate face obiectul unei :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social
In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata drepturilor salariale, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea repausului saptamanal etc.

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii , va putea trasa ca masura prezentarea dovezii de plata a salariului si va putea sanctiona - indirect - cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar - atentie - nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

- unei proceduri de mediere.
Medierea conflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social).

- unei proceduri de conciliere,
cu ajutorul unui consultant extern specializat în legislația muncii, în condiții de neutralitate, imparțialitate, confidențialitate și având liberul consimțământ al părților.
Consultantul extern specializat în legislația muncii poate fi un avocat, un expert în legislația muncii sau, după caz, un mediator specializat în legislația muncii, care, prin rolul său activ, va stărui ca părțile să acționeze responsabil pentru stingerea conflictului, cu respectarea drepturilor salariaților recunoscute de lege sau stabilite prin contractele de muncă. Onorariul consultantului extern va fi suportat de către părți conform înțelegerii acestora.

Părțile au dreptul să își aleagă în mod liber consultantul extern.

Oricare dintre părți se poate adresa consultantului extern în vederea deschiderii procedurii de conciliere a conflictului individual de muncă. Acesta va transmite celeilalte părți invitația scrisă, prin mijloacele de comunicare prevăzute în contractul individual de muncă.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nerespectarea contract munca Daniel1900 Daniel1900 Lucrez de aprox 5 ani în cadrul unei firme de paza! La programul de 12-24 și 12-48.Dar în contractul de munca apare ca lucrez 8 ore de luni pana vineri... ... (vezi toată discuția)
Sunt pensionar. ca sa-mi rotunjesc veniturile , m-am angajat ... ACHIM ACHIM Sunt pensionar. Ca sa-mi rotunjesc veniturile , m-am angajat cu contract de munca la o firma ca si paznic.Contractul stipula un salariu minim pe economie de ... (vezi toată discuția)
Zile lucrate in weekend si sarbatori legale stanciu4444 stanciu4444 Buna ziua, 1) Exista vreo prevedere in codul muncii privind acordarea de sporuri pentru zilele lucrate in weekend si de sarbatori legale ? Sau este ... (vezi toată discuția)