avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 741 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... demersuri pentru somaj tehnic
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

demersuri pentru somaj tehnic

Buna ziua !
Doresc sa ma informez care sunt pasii ce trebuie urmati pentru ca un angajat sa poata fi trimis in somaj tehnic , care dintre declaratii lunare se depun si ce se mentioneaza in ele. Din informatiile gasite pe net am aflat ca sunt doua tipuri de somaj tehnic insa nu stiu care este diferenta .Va rog sa ma ajutati cu informatii concrete. Multumesc mult !
Cel mai recent răspuns: ctynn , utilizator 07:49, 16 Februarie 2010
Nu exista doua tipuri de somaj tehnic ... in Codul Muncii aceasta notiune este prevazuta sub denumirea de " întreruperea temporară a activităţii, fără încetarea raportului de muncă".
In acest sens, angajatorul va emite o decizie colectiva sau individuala de suspendare ca c.i.m. in baza art.52 alin.1 lit.d C.mun.


Pe durata întreruperii temporare a activităţii angajatorului salariaţii beneficiază de o indemnizaţie, plătită din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mică de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, iar salariaţii se vor afla la dispoziţia angajatorului, acesta având oricând posibilitatea să dispună reînceperea activităţii.
"somajul tehnic" este de fapt intrerupere a activitatii cf art 52 lit d din Codul muncii, coroborat cu art 53.

Diferenta despre care ar putea fi vorba, este ca in cursul anului 2009 a exista ordonanta 28care a acordat facilitati la plata taxeolrpentru acest soma tehnic. Ordnanata a fost valabiladoar panala 31.12.2009, deci acum nu mai are relevanta.
Ordonanta nu mai are relevanta in ceea ce priveste facilitatile acordate angajatorilor, dar posibilitatea de a se intrerupe temporar activitatea exista.
Din raspunsurile primite trag concluzia ca OUG 28/2009 a fost valabila pana la 31.12.2009, inseamna ca in 2010 pt. personalul aflat in somaj tehnic se platesc contributiile cuvenite angajatorului si angajatului ? Multumesc !
Da, pana la aparitia a noi reglementari in materie se platesc toate contributiile pentru personalul aflat in "somaj tehnic".

Alte discuții în legătură

Oug 4/05.02.2010 Doina Elena Doina Elena A aparut mult asteptata ordonanta privind somajul tehnic, publicata in MOf. nr. 93/10.02.2010.....=D> (vezi toată discuția)
Data intrarii in vigoare a oug nr. 4/2010 ada21adina ada21adina Buna ziua! Am vazut ca a fost publicata ordonanta care reglementeaza somajul tehnic pt.2010, intrebarea mea ar fi de cand poate fi aplicata? incepand cu 1 ... (vezi toată discuția)
Somaj tehnic corina.trandafir corina.trandafir Buna ziua!Am 5 salariati.As vrea sa bag insa doar 4 angajati in somaj tehnic ptr 3 luni .Se poate? Sau trebuie sa-i bag pe toti?Ms (vezi toată discuția)