Text clauză : ”Penalități contractuale, daune și despăgubiri
8.1 În cazul oricărei încălcări a prevederilor prezentului Acord de confidențialitate și dacă se dovedește faptul că informațiile confidențiale au fost divulgate de Salariat, Angajatorul are dreptul să ceară și Salariatul este obligat să plătească Angajatorului daune-interese în valoare de 8.500 (optmiicincisute) de euro pentru fiecare încalcare și să ceară Salariatului:
a) încetarea activității ilicite
b) eliminarea efectelor negative ale faptelor
c) acoperirea oricărui prejudiciu potrivit normelor aplicabile ale dreptului aplicabil în materie, inclusiv orice pierdere de avantaje ori profit
8.2 Dacă prejudiciul cauzat Angajatorului este mai mare de 8.500 (optmiicincisute) de euro pentru o singură violare a acordului, Angajatorul va putea să ceară daune interese în plus până la recuperarea în totalitate a prejiudiciului cauzat de încălcare.
8.3 Clauza penală datorată Angajatorului de către Salariat va fi plătită în termen de cel mult 15 zile de la data notificării în scris, sub sancțiunea unor penalități de întârziere de 1% pe zi din sumele datorate, totalul acestora putând depăși valoarea sumei asupra căreia sunt aplicate penalitățile.”
Mi se oferă un salariu net de aproximativ 7.000 de RON. Ce riscuri sunt dacă semnez o asemenea clauză? Clauza penală este legală? etc....
Stipularea clauzei penale în contractul individual de muncă sau într-un act adițional al acestuia, prin care este evaluată paguba produsă angajatorului de salariat din vina și în legătură cu munca sa, este interzisă și este sancționată cu nulitatea clauzei astfel negociate.
Clauza penală stipulată în contractul individual de muncă sau într-un act adițional la acesta are o asemenea semnificație, de renunțare implicită la dreptul salariatului de a-i fi angajată răspunderea patrimonială numai în justiție, pe baza unei evaluări judiciare a pagubei, fiind interzisă conform art. 10 din Codul muncii și, în consecință, lovită de nulitate, în temeiul art. 57 din același cod, sancțiune juridică, care poate fi constatată pe cale de acțiune sau pe cale de excepție.
(ICCJ - Decizia nr. 19/2019 din 20 mai 2019 privind examinarea sesizării formulate de Curtea de Apel Bacău – Secția I civilă, în Dosarul nr. 1.621/110/2016, privind pronunțarea unei hotărâri prealabile referitoare la o chestiune de drept)