avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1324 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Buna ziua, va rog sa aveti amabilitatea de a-mi ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Buna ziua, va rog sa aveti amabilitatea de a-mi raspunde la o ...

Buna ziua,

va rog sa aveti amabilitatea de a-mi raspunde la o intrebare:
un sindicat nu mai are numarul de 15 membrii necesar pentru a exista legal, nu este inscris in Registrul sindicatelor, iar declaratiile fiscale sunt publicate doar cand isi aduc aminte, in splus mentioneaza 30 de mambrii, apoi 0. Practic este un ”sindicat” confiscat de 3 oameni care actioneaza in instanta pretinzand drepturi banesti, din cand in cand apar in presa, dar nu ii preprezinta pe cei peste 1000 de angajati.
Legal nu s epaote desfiinta, pentru ca nimeni dintre cei 3 membri ramasi nu o va cere, iar calitatea de tert interesat nu o mai are nimeni. De ex, ultimul bilant fiscal arata ca a avut cheltuieli de 100 de lei intr-un an. Cum se poate desfiinta?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:31, 19 Mai 2021
Sunt infiintati legal?
Da
Organizațiile sindicale se pot dizolva prin hotărâre a membrilor sau a delegaților acestora, adoptată conform statutelor proprii.

În cazul în care o organizație sindicală nu mai întrunește condițiile minime de constituire, orice terț interesat poate solicita instanței competente dizolvarea organizației în cauză, în baza unei cereri motivate.
Va multumesc, dar niciunul din cei trei ramasi nu vor cere in veci desfiintarea sindicatului, ei nici nu mai lucreaza acolo si instanta deja a respins o actiune, motivand ca un salariat fost membru al sindicatului nu are calitatea de tert interesat.

Cornel Vasile a scris:

Organizațiile sindicale se pot dizolva prin hotărâre a membrilor sau a delegaților acestora, adoptată conform statutelor proprii.

În cazul în care o organizație sindicală nu mai întrunește condițiile minime de constituire, orice terț interesat poate solicita instanței competente dizolvarea organizației în cauză, în baza unei cereri motivate.

Legea menționează: orice terț interesat poate solicita instanței competente dizolvarea organizației în cauza...

Prin urmare, și o alta persoana cu interes poate solicita.

Alte discuții în legătură

Incalcare statut nicolas1982 nicolas1982 O organizatie sindicala mai poate functiona legal daca, prin neincasarea cotizatiei membrilor sai pe o perioada de mai multe luni consecutiv, isi incalca ... (vezi toată discuția)
Desfiintare sindicat ghibirdicgizella ghibirdicgizella BUNA ZIUA As dori sa aflu modalitatea prin care se poate desfiinta un sindicat ,si ce se intimpla cu ... (vezi toată discuția)
Dizolvare sindicat miytyi miytyi Buna seara! Ma intereseaza care sunt pasii pe care eu, in calitate de presedinte, trebuie sa-i urmez pentru dizolvarea unui sindicat care nu mai are cei 15 ... (vezi toată discuția)