avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 753 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Este legal? Buna seara. Lucrez la un market, ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Este legal? Buna seara. Lucrez la un market, incadrarea manipulant marfa, ...

Bună seara. Lucrez la un market, încadrarea manipulant marfă, deoarece am doar 10 clase terminate. Execut muncă de casier, lucrător comercial și manipulant marfă. Mi s-a spus că fișa postului după care să mă ghidez este cea de casier. Acum, au făcut un parteneriat cu o firmă livratoare la domiciliu, și vor să semnez o noua fișa postului, în care să îmi asum și sarcina pregătirii comenzilor pentru livratori, în contextul în care abia putem îndeplini sarcinile actuale. Nu se oferă nimic în plus din punct de vedere financiar. Am întrebat dacă exista bază legală pentru a mă obliga să semnez, și mi s-a spus că da, dar nu au știut să îmi spună care este acea bază. Mie mi se pare un acord unilateral impus, și nu aș vrea să semnez, pentru că, în felul acesta, pot solicita în timp alte și alte sarcini în plus, ceea ce nu este acordul inițial de la angajare. CE MĂ SFĂTUIȚI? TREBUIE SĂ SEMNEZ? Și dacă da, de ce? Mulțumesc,
Ultima modificare: Marți, 1 Iunie 2021
anabitta, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:50, 2 Iunie 2021
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Art. 40 C.mun.
(1) Angajatorul are, in principal, urmatoarele drepturi:
....
b) sa stabileasca atributiile corespunzatoare fiecarui salariat, in conditiile legii;
c) sa dea dispozitii cu caracter obligatoriu pentru salariat, sub rezerva legalitatii lor;
d) sa exercite controlul asupra modului de indeplinire a sarcinilor de serviciu;
.....

In speta, daca veti semna inseamna ca sunteti de acord cu modificarea fisei postului ..... avand in vedere faptul ca, ati afirmat "Execut muncă de casier, lucrător comercial și manipulant marfă", opinia mea este in sensul nesemnarii acelei fise a postului.
Va multunesc pentru raspuns si timpul acordat. Ce motiv/e as putea invoca pentru a refuza semnarea? Eu inteleg ca trebuie sa duc la indeplinire sarcinile impuse, dar nu vreau sa imi si dau acceptul acestei sarcini in plus. Voi face zilnic ceea ce mi se cere, dar fara sa semnez.

Ultima modificare: Miercuri, 2 Iunie 2021
Cornel Vasile, Consilier juridic
Puteți refuza sub aspectul neconcordantei dintre atribuție si funcția din c.i.m
Incerc sa ma explic mai bine. Vor sa modifice toate fisele de post, cu adaugarea acestei sarcini, indiferent ca este vorba de manipulant marfa, lucrator comercial sau casier, ori, inteleg eu, ca o sarcina trebuie sa ii revina strict unui singur post. Pe de alta parte, eu fiind incadrata ca si manipulant marfa, nu am o problema cu executarea acestei noi sarcini. Problema mea este urmatoarea: cand am semnat CIM si FP, pe FP aveam stipulate sa spunem, 20 de sarcini de indeplinit in decurs de 8 ore. Daca acum mi se adauga aceasta sarcina, voi avea timp pentru toate? Sau: daca in timp, tot semnand noi FP, voi ajunge sa am de indeplinit de la 20 de sarcini la 100, cand le pot face pe toate? Este vorba de cresterea volumului de munca.

Cornel Vasile a scris:

Puteți refuza sub aspectul neconcordantei dintre atribuție si funcția din c.i.m


Ultima modificare: Miercuri, 2 Iunie 2021
anabitta, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Angajatorul nu poate modifica atributiile prevazute in fisa postului de o maniera in care acestea sa nu mai corespunda functiei in care este incadrat salariatul ci unei alte functii sau meserii de acelasi nivel de pregatire sau de un nivel de pregatire inferior ori superior.

In practica judiciară pot fi identificate diverse solutii cu privire la acest aspect :
„Dacă nu se modifică natura muncii prestate, schimbarea atribuţiilor postului prin modificarea fişei de post nu constituie o modificare a contractului individual de muncă. Păstrarea denumirii funcţiei, însoţită de adăugarea unor atribuţii noi celor iniţial stabilite prin fişa postului, care au o altă natură şi corespund în fapt unei funcţii, are semnificaţia modificării unui element esenţial al contractului individual de muncă, şi anume felul muncii. În acest caz, este necesară încheierea unui act adiţional la contractul individual de muncă în condiţiile art. 41 alin. (1) şi (3) C. muncii ( C. Apel Bucureşti, secţia a VII-a civilă şi pentru cauze privind conflicte de muncă şi asigurări sociale, decizia nr. 1709/R/2009)".

„Modificarea atribuţiilor din fişa postului nu are semnificaţia unei modificări a contractului individual de muncă potrivit art. 41 C. muncii (...), dacă nu s-a ajuns prin aceasta la un alt specific al funcţiei salariatului. Dacă încredinţarea unor sarcini suplimentare prin fişa de post nu constituie o modificare a felului muncii, cu atât mai mult, retragerea unei sarcini nu poate constitui o astfel de modificare." (Curtea de Apel Constanţa, secţia civilă, minori şi familie, litigii de muncă şi asigurări sociale, decizia nr. 214/CM/2008)

"In principiu, nu constituie o modificare a contractului individual de muncă schimbarea atribuţiilor postului, dar numai dacă nu se modifică natura muncii.
Păstrarea denumirii funcţiei, însoţită de adăugarea unor atribuţii noi celor iniţial stabilite prin fişa postului, care au o altă natură şi corespund, în fapt, unei funcţii cu un alt specific, are semnificaţia modificării unui element esenţial al contractului individual de muncă, şi anume felul muncii.(C.A. Bucureşti, Secţia a Vll-a civilă şi pentru cauze privind conflicte de muncă şi asigurări sociale, decizia civilă nr. 1709/R din 18 martie 2009, nepublicată).

obs.
Nu mai citati raspunsurile primite ... apasati direct RASPUNDE.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Decizie interna ca sofer? MIKKAELACONTA MIKKAELACONTA Va rog frumos daca poate cineva sa imi raspunda, am un salariat si are funtia de -director general, dar in ultima perioasa imi mai transporta marfa, se poate ... (vezi toată discuția)
Fisa postului Crisciobanu Crisciobanu Dacă mi sa făcut o alta fisa a postului la același loc de munca și au mai adăugat atribuții în plus fata de cele din fisa veche și nu am semnat-o ... (vezi toată discuția)
Modificare sarcini de serviciu in fisa postului vmirela28 vmirela28 Buna ziua Sunt angajat functionar [b]contractual[/b] intr-o primarie si [u]fara acordul meu[/u] mi-a fost schimbata in totalitate fisa postului .Mentionez ... (vezi toată discuția)