avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 543 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... DESPAGUBIRI , PREJUDICII, ACTIUNE IN PRETENTII , ...
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

DESPAGUBIRI , PREJUDICII, ACTIUNE IN PRETENTII , RASPUNDERE CONTRACTUALA ...

DESPAGUBIRI , PREJUDICII, ACTIUNE IN PRETENTII , RASPUNDERE CONTRACTUALA

Buna ziua,
Contract prestari servicii intre SRL/prestator si ONG /beneficiar, din 2019 si incetat in 2020.( deci sunt incetate raporturile juridice intre ONG si SRL)

ONG beneficiarul, in timpul derularii contractului cu SRL, desface contractul de munca al unui salariat conf prevederi legale /codul muncii cu acte intocmite de prestatorul SRL dar semnate si puse in executare de ONG . Apoi ONG cere si inceteaza contractul cu prestatorul SRL.in ian 2020


Salariatul disponibilizat contesta documentele de incetare a contractului de munca la judecatorie si cheama in judecata angajatorul /ONG , contestatarul solicitand anularea actelor, repunerea in situatia anterioara, etc

ONG, cheama in garantie SRL ul prestator de servicii cu care a incetat contractul dinainte ca fostul salariat sa conteste actele de incetare, precizand ca documentele de incetare ale respectivului contract de munca au fost intocmite de prestator srl, in perioada existentei raporturilor juridice prin contractul de prestari servicii intre ONG si SRL.
In rest, ong-ul are o aparare superficiala care nu combate argumentat fiecare capat de cerere al contestatarului, contestatarul prin abilitatea avocatului reuseste sa promoveze motivatii si descrieri in fapt nu tocmai conforme cu realitatea, instanta nu sesizeaza chichițele pe care nici apararea ong-ului nu le sesizeaza si implicit nu le semnaleaza instantei, astfel ca instanta se pronunta pe cele expuse de fiecare parte si se pronunta in favoarea contestatarului , dispune reincadrarea lui si obliga ong la plata salariilor cuvenite salariatului de la incetarea contractului de munca pana la reincadrarea lui.
Instanta respinge cererea de chemare in garantie a srl-ului fost prestator de servicii si admite contestatia salariatului.
ONG depune apel , care este respins.

Obligat fiind sa il reincadreze si sa ii plateasca salariile din urma - la zi, ONG cheama in judecata cu actiune in pretentii srl-ul- fostul prestator de servicii , cerand instantei sa il oblige pe prestator srl sa achite catre ong totalul salariilor pe care ong-ul le-a achitat salariatului contestatar.

In contractul de prestari servicii ce a existat intre srl prestator si ong beneficiar, nu exista clauze potrivit carora prestatorul sa il despagubeasca pe beneficiar in vreo situatie, nici clauze cu acordare de garantii, mai mult de atat are prestatorul srl o clauza in care scrie ca la data incetarii contractului respectiv de prestari servicii, inceteaza orice raspundere , de orice natura, prezenta , trecuta si/sau viitoare. Precizez si ca prestatorul srl nu are clauze de reprezentare cu drepturi depline pentru beneficiar, orice act intocmit de prestator fiind intotdeauna doar redactat de srl prestator si apoi semnat /stampilat si pus in executare de beneficiar ong. Exista si o clauza in care prestatorul de servicii scrie ca nu isi asuma raspunderea contractuala decat in fata ITM si ALOFM si precizeaza ca nu raspunde in fata altor institutii pe care le insiruie si printre care sunt trecute judecatorii, politie, parchet si altele si o alta clauza in care precizeaza ca prestatorul srl nu asuma raspundere contractuala in raport cu salariatii beneficiarului.

Intrebarea este :
a) in imprejurarile descrise mai sus si cu clauzele acelea contractuale precizate in contractul de prestari servicii ( nu e contract de mandat si nu are clauze de reprezentare)
ce sanse de castig in actiunea sa in pretentii are ong ul- ca sa recupereze de la srl/fost prestator de servicii totalul sumei platite salariatului contestatar reprezentand salariile acelui fost salariat adunate de la data incetarii contr de munca pana la data reincadrarii lui ? ( toate actele contestate si anulate de instanta au fost doar redactate de srl la cererea ong , insa au fost semnate si puse in executare de ong prin reprezentantul legal)
b) ar putea fi exceptie de autoritate a lucrului judecat ? ptr ca in chemarea in garantie , acelasi ong a chemat acelasi srl si tot ptr a fi obligata la plata aceleiasi sume datorata de ong salariatului , iar cererea ong de chemare in garantie a fost respinsa, acum a pornit o cerere de actiune in pretentii ( este sau nu este aceeasi marie cu alta palarie ?!)

Multumesc frumos ptr timpul acordat.
seara frumoasa si sanatate tuturor.
1. Aveți șanse de câștig, SRL-ul v-a păcălit, acele clauze încalcă legea.
Sunt valabile doar Clauzele care exclud răspunderea pentru prejudiciile cauzate printr-o simplă imprudență sau neglijență.

2. Nu este incidentă autoritatea de lucru judecat.

Împreună cu un avocat abil o veți scoate la capăt cu acest SRL care s-a "blidat" cu clauze înșelătoare!

Aș începe prin a analiza hotărârea pe care o aveți deja.
Ultima modificare: Joi, 3 Iunie 2021
Cabinet de avocat Serni Viviana-Carmen, Avocat
Multumesc ptr raspuns, imi puteti spune care clauze incalca legea, adica sunt inselatoare ?
Ultima modificare: Joi, 3 Iunie 2021
Maria Adriana Marinescu, Consultant resurse umane
am ramas in asteptarea raspunsului dvs, cu multumiri
Buna ziua,

Unele clauze sunt lovite de nulitate absoluta.

Asadar, va putea fi antrenata raspunderea contractuala.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua, situatia este asa: - contract prestari servicii intre ... Maria Adriana Marinescu Maria Adriana Marinescu prejudicii, despagubiri, pretentii Buna ziua, situatia este asa: Contract prestari servicii intre SRL/prestator si ONG /beneficiar, din 2019 si incetat ... (vezi toată discuția)
Calitate procesuala - cerere de chemare in garantie Maria Adriana Marinescu Maria Adriana Marinescu Buna ziua, situatia este asa: Contract prestari servicii intre SRL/prestator si ONG /beneficiar, din feb 2019 si incetat in ian 2020.( deci sunt incetate ... (vezi toată discuția)
Incadrarea juridica a unei actiuni katrin katrin A existat un contract de prestari servicii prin care prestatorul trebuia sa inscrie niste persoane la cursuri in numele beneficiarului, intocmind dosare cu ... (vezi toată discuția)