cazul 1 : va puteti recupera acea cotizatie cu care nu suntenti de acord sa o platiti
cazul 2 : vi se pare corect sa beneficiati de negocierile existente in c.c.m. !?
in concluzie...in cazul unui proces am castig de cauza sau nu?
Retinerea cotizatiei de sindicat este nelegala deoarece eu nu sunt membru de sindicat si nici nu am fost niciodata de cand lucrez in invatamant. La constituirea sindicatului din cadrul scolii, eu nu am semnat nicio adeziune la aceasta forma de asociere.
Prin retinerea cotizatiei de sindicat fara documente justificative s-a incalcat prevederile art. 41, pct. 2, lit. b) din L. 82/1991 ceea ce constituie contraventie.
A fortiori, retinerea cotizatiei de sindicat, fara consimtamantul meu, constituie o incalcare a prevederilor alin. (2) al art. 91 din Contractul colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010 potrivit caruia: (2) Retinerea si deducerea fiscala a cotizatiei se fac pe baza cererii organizatiei sindicale, la care se ataseaza lista membrilor de sindicat si semnatura acestora de acceptare a retinerii. Lista se inainteaza angajatorului la inceputul fiecarui an de catre sindicat si va fi actualizata ori de cate ori este nevoie, de catre acesta.
Totodata, consider un abuz trecerea mea in randul membrilor de sindicat si incalcarea prevederilor ar. 2 alin. (3) din Legea nr. 54/2003 potrivit caruia: Art. 2. (3) Nicio persoana nu poate fi constransa sa faca sau sa nu faca parte, sa se retraga sau nu dintr-o organizatie sindicala.
Paratul invoca retinerea cotizatiei de sindicat prevederile Contractului de colectiv de munca nr. XXXXXXX. Acorul colectiv de munca prevede: Salariatii scolii, care beneficiaza de prevederile prezentului contract colectiv, vor platii o contributie lunara de 1% din venitul brut, pentru desfasurarea negocierilor colective si pentru executarea acestuia, care va fi retinuta pe statul de plata si virata in contul...
Pentru ca articolul nu s-a incheiat cu respectarea dispozitiilor legale, clauza este lovita de nulitate absoluta, iar retinerea unei sume din salariul meu este nelegala din urmatoarele considerente:
a) potrivit dispozitiilor art. 7 alin. (2) din Legea nr. 130 din 16 octombrie 1996 (r) contractele colective de munca, incheiate cu respectarea dispozitiilor legale, constituie legea partilor, iar in alin. (1) al art. 8 se prevede: Clauzele contractelor colective de munca pot fi stabilite numai in limitele si in conditiile prevazute de prezenta lege. In lege nu se prevede cotributia salariatului nesindicalist la constituirea fondului de negociere.Cerinta de legaliate a acordului este stipulata si in art. 969 C. civil, care prevede ca numai conventiile legal facute au putere de lege intre partile contractante.
b) Constituirea fondului de negociere este prevazut in art. 11 alin. (3) din Legea nr. 130/996 potrivit caruia : (3) Prin contractul colectiv de munca partile pot conveni constituirea unui fond din contributia patronatului, destinat activitatilor in domeniul negocierilor colective.
Retinerea sumei din partea unui nemembru de sindicat constituie imbogatirea fara justa cauza. Potrivt art. 98 din contract colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010 unitatilor le revine sarcina constituirii fondului de negociere, care vor prevedea in bugetele de venituri si cheltuieli sumele necesare contributiilor pentru constituirea fondurilor
destinate activitatilor in domeniul pregatirii, negocierii si aplicarii contractelor colective de munca, la toate nivelurile.
c) Se incalca prevederile art. 56, referitoar la contributiile financiare, din Constitutia Romaniei: orice prestatii fiind interzise, in afara celor stabilite prin lege.
d) Art. 164 alin. (1) din C. muncii prevede ca nici o retinere din salariu nu poate fi operata, in afara cazurilor si conditiilor prevazute de lege.
Onorata instanta,domnule presedinte Darie
In fluturasul de salariu (atunci cand la-m primit) la retineri scrie sindicat si nu contributie negociere colectiva . Potrivit art. 98 alin. (2) din CCUNN constituirea fondurilor destinate activitatilor in domeniul pregatirii, negocierii si aplicarii contractelor colective de munca, la toate nivelurile se vor calcula luand ca baza suma de 1 leu/salariat/an, raportate la numarul mediu de salariati din anul precedent, si nu 1% cum pretinde angjatorul.
Am spus, in nenumarate randuri sa nu mi se retina nici o suma din salariu pentru ca nu sunt membru de sindicat si nu ma pot constange sa fac parte dintr-o asociatie , mai ales de tip sinicat rosu. De altfel, in art. 20 din Declaratia Universala a Drepturilor Omului se prevede ca nimeni nu poate fi silit sa faca parte dintr-o asociatie.
In raspunsul primit paratul invoca prevederea din contrcatul colectiv de munca. Domnul director al scolii nu este membru de sindicat si nu i se retine cotizatia, desi si el are si calitatea de angajati si deci trebuie sa se supuna prevederilor contractul colectiv de munca.
~ final discuție ~