avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1052 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... SRL
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

SRL

ce clauze ar trebui sa introduc intr-un contract de societate, respectiv un SRL, in care actionar majoritar trebuie sa fie un alt SRL si actionari minoritari mai multe persoane fizice, ca atunci cand persoanele fizice nu vor mai fi angajate la firma la care lucreaza acum, ele sa fie excluse si din SRL, sa piarda astfel calitatea de asociati?
Cel mai recent răspuns: mep , utilizator 20:16, 17 August 2006
actionari in SRL ?
altul era raspunsul pe care il asteptam
daca citeai mesajul pana la capat iti dadeai seama ca fost o greseala de exprimare, pt ca la sf folosesc termenul de asociati
Situaţia, aşa cum ai prezentat-o, este neclară. Eu înţeleg că o societate comercială (A) urmează să devină asociat al unei alte societăţi (B), la care vor avea calitatea de asociaţi şi angajaţii societăţii (A)
Excluderea unui asociat dintr-o societate cu răspundere limitată este reglementată cu stricteţe de L.31/1990. După părerea mea, o asemenea clauză în contractul de societate nu poate fi admisă. Cu atît mai mult cu cît ea contravine şi dreptului persoanei de a-şi alege liber şi nestînjenit locul de muncă. Pe de altă parte, calitatea de asociat ar depinde de voinţa persoanei juridice cu care asociatul are o dublă legătură: una de subordonare, dictată de raportul de muncă, şi una de asociere, cu drepturi egale, guvernată de contractul de societate al societăţii ai cărei asociaţi sunt şi acea persoană juridică, şi salariatul ei. Cu alte cuvinte, calitatea de asociat al persoanei fizice (angajatul) depinde exclusiv de voinţa asociatului ei, persoana juridică al cărei angajat este, de a-i menţine calitatea de salariat.
Este o clauză abuzivă, chiar dacă salariatul care devine asociat o acceptă în relaţia cu asociatul ei care îi este în acelaşi timp şi patron.
Calitatea de angajat cu carte de munca in cadrul unui angajator de tip SRL nu are nimic comun cu calitatea de asociat in SRL.
Dar.... calitatea de asociat intr-un SRL poate fi conditionata. Poti insera o cluza in statut si in contractul de societate care sa prevada OBLIGATIA ca in cazul in care asociatul nu mai este angajat cu carte de munca in cadrul SRL. - ului, imediat dupa incetarea contractului de munca ,el este obligat sa-si cesioneze partile sociale catre ceilalti asociati.

Cu deosebita consideratiune

multumesc Themis si Ciceronel!
da, imi cer scuze ca prezentarea situatiei de fapt nu a fost f clara, dar totusi am vazut ca s-a inteles despre ce e vb.
tot stau si citesc lg 31 si carti de dr comercial poate gasesc o portita pt a insera o astfel de clauza, sau sa fac vreun artificiu in acest sens, pt ca e o chestiune care trebuie realizata cat mai curand!

Alte discuții în legătură

Asociat unic, administrator si salariat valentinaanghel valentinaanghel Buna ziua, Intrebarea mea este daca asociatul unic care este si administrator poate fi si salariat in cadrul acestui SRL. Multumesc. O zi buna! (vezi toată discuția)
Contract individual de munca administrator sarmac sarmac Buna ziua La un SRL administratorul unic trebuie sa aiba CIM obligatoriu sau nu? (vezi toată discuția)
Asociat unic si administrator dar si angajat auraliana auraliana Buna ziua, Asociatul unic care are si calitate de administrator intr-un srl, poate fi angajat in cadrul aceleasi firme pe postul de fotograf? (vezi toată discuția)