avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 562 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Buna ziua, am un dosar deschis la judecătorie pentru ...
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Buna ziua, am un dosar deschis la judecătorie pentru despăgubiri ...

Buna ziua, am un dosar deschis la judecătorie pentru despăgubiri bănești pentru nefolosinta imobil.De 4 termene circa 6 luni expertul desemnat de judecător nu dorește depunerea la dosar a expertizei .Intrebarea mea este cum pot obliga expertul sa depună expertiza in termenul stabilit? Multumesc
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 18:48, 29 Iunie 2021
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,
Solicitati judecatorului sa dispuna amendarea expertului, daca are motive neintemeiate pentru care nu depune expertiza.
Buna ziua multumesc pentru raspuns am solicitat amendarea dar pe mine nu ma încântă această amendare ,doresc doar depunerea expertizei însă de fiecare data gaseste o scuză expertul,oare nu exista nici o lege care să îl oblige sa depună la termenul stabilit doar amendarea sa fie sancțiunea?
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu mentionati ce fel de motive are expertul de nu depune expertiza. Dupa parerea mea, motivul este aglomerarea cu dosare in care este desemnat ca expert.
Amenda judiciara aplicata expertilor pentru nerespectarea termenelor nu este solutie care sa rezolve problema. Problema este in curtea MJ care nu a autorizat destui experti pentru fiecare specializare de expertiza, pentru fiecare tribunal in parte. Exista specializari de expertiza unde sunt 8-10 experti pe tara, iar tribunale, judecatorii si parchete sunt cca. 400. Expertii sunt supraincarcati cu dosare pentru expertiza. Numarul proceselor pe rol este imens.
Pentru a face experti noi este nevoie de organizare cursuri de perfectionare, apoi examene/ interviuri. Deci bani, timp, lectori/ auditori, etc. Activitatea trebuie organizata de catre Biroul central pentru expertize tehnice judiciare din cadrul MJ. Este de amintit ca activitatea de expertiza nu beneficiaza de o legislatie noua, moderna, fiind in continuare pe rol OG nr. 2/ 2000 cu cateva modificari si completari.
In ultimii 30 de ani, toti ministrii care s-au perindat pe la conducerea MJ nu au avut in vedere situatia critica in care se afla activitatea de expertiza. Era suficient sa constate varsta actuala (majorittatea sunt trecuti de 65 ani) a expetilor/ specialistilor tehnici judiciare aflati inca in activitate. Multi dintre fostii experti/ specialisti judiciari s-au radiat la cerere, varsta nepermitandu-le sa se mai deplaseze prin toata tara.
Buna ziua pot face o acțiune în instanță împotriva expertului conform OG 2/200 art 34 ?
OG nr. 2/ 2000 cu modificarile si completarile ulterioare mentioeaza:
-art. . 34
(1) Neefectuarea expertizei tehnice datorită unor cauze imputabile sau efectuarea acesteia cu nerespectarea dispoziţiilor legale atrage, după caz, răspunderea disciplinară, administrativă, civilă sau penală a expertului tehnic judiciar ori a expertului tehnic extrajudiciar vinovat.
(2) Experţii tehnici judiciari autorizaţi şi specialiştii au obligaţia să notifice Ministerului Justiţiei, în termen de 30 de zile de la luarea la cunoştinţă, orice schimbare a datelor comunicate la momentul dobândirii calităţii sau luării în evidenţă. Nerespectarea obligaţiei de notificare atrage răspunderea disciplinară a celui vinovat.
Este dreptul dvs. sa depuneti actiune in instanta. Actiunea trebuie acceptata insa de instanta.
Am subliniat in textul legii - cauze imputabile expertului. In conditiile in care expertul este desemnat in multe cauze, la parchete, judecatorii, tribunale si politie din toata tara, acesta a anuntat organul judiciar si nu a fost degrevat de unele dosare, supraincarcarea cu dosare a expertului nu cred ca poate fi considerata cauza imputabila expertului.

Alte discuții în legătură

Buna ziua, am in desfasurare un dosar de partaj imobil din 2018. ... MarcelDosoftei MarcelDosoftei Buna ziua, Am in desfasurare un dosar de partaj imobil din 2018. De la data depuneri pina azi deci de 3 ani am ramas in faza de depunere expertiza ... (vezi toată discuția)
Am avut doua termene aminate pt. evaluarea unei expertize motivind ... Vali Dumitrescu Vali Dumitrescu Am avut doua termene aminate pt. evaluarea unei expertize motivind nr. mare de expertize si personal puțin! Ce pot face in situația în care nici a treia ... (vezi toată discuția)
Neefectuarea expertizei tehnice judiciare. după aproximativ ... Anonimus@ Anonimus@ Neefectuarea expertizei tehnice judiciare. După aproximativ un an de zile de când expertiza tehnica a fost dispusa de instanță, fiind achitată în termen ... (vezi toată discuția)