avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 724 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Compensare minusuri cu plusuri in gestiune - conditii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Compensare minusuri cu plusuri in gestiune - conditii

Buna ziua!
Va rog sa-mi spuneti in ce conditii se pot compensa minusurile in gestiune cu plusurile gasite la efectuarea inventarului. Lucrez intr-o magazie de service auto unde se compenseaza strict repere similare, nu insa si valoric (ex.: se compenseaza filtru minus cu filtru plus, nu filtru minus cu bec plus). Am prieteni care lucreaza in acelasi domeniu, la care inventarul se face valoric, astfel daca plusurile depasesc minusurile in gestiune atunci gestionarii nu platesc paguba. Lamuriti-ma, va rog, cine aplica legea si cine nu.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:09, 7 Ianuarie 2010
Buna ziua!

Gestiunea este reglementata de legea 22.

Nu se compenseza in nici un fel plusurile cu minusurile din gestiune.

Se pedepsesc conform legii si ROI atat plusurile cit si minusurile din gesiune pt. neglijenta, gestiune frauduloasa, etc

Daca in schimb se constata plusuri si minusuri pt reper cu aceeasi denumire verificati schimbarea codului de produs, eventual alte erori.

exemplu de eroare:
daca scaderile din gestiune se fac electronic in baza foii de reparatii iar piese cu denumiri identice si echivalenta functionala au coduri de produs diferite este posibil sa fi dat piesa cu un cod iar mecanicul sa o treca in foaie cu codul vechi sau cel mai uzual de unde si diferentele

pentru a elimina greselile sunt 2 posibilitati
1. iesirea din gestiune se face pe baza de document semnat de catre mecanic si se elimina factorul uman (mecanicul care scrie pe foaia de reparatii in graba si care de obicei are ca prioritate efectuarea lucrarii si reducerea timpului mediu /masina)
2. scaner la ghiseul de predare a pieselor conecta la calculator si se scaneaza si la receptie marfii si la descarcarea catre mecanici


bafta si multa atentie
1. Nu se admite compensarea in cazurile in care s-a facut dovada ca lipsurile constatate la inventariere provin din sustragerea sau din degradarea bunurilor respective datorate vinovatiei persoanelor care raspund de gestionarea acestor bunuri.

2. In cazul in care cantitatile sorturilor supuse compensarii, la care s-au constatat plusuri, sunt mai mari decat cantitatile sorturilor admise la compensare, la care s-au constatat lipsuri, se va proceda la stabilirea egalitatii cantitative prin eliminarea din calcul a diferentei in plus.
Aceasta eliminare se face incepand cu sorturile care au preturile unitare cele mai scazute, in ordine crescatoare.
In cazul in care cantitatile sorturilor supuse compensarii, la care s-au constatat lipsuri, sunt mai mari decat cantitatile sorturilor admise la compensare, la care s-au constatat plusuri, se va proceda, de asemenea, la stabilirea egalitatii cantitative prin eliminarea din calcul a cantitatii care depaseste totalul cantitativ al plusurilor. Eliminarea se face incepand cu sorturile care au preturile unitare cele mai scazute, in ordine crescatoare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Compensare inventar farmacie giuse giuse Buna ziua, In inventarul unei farmacii pot exista plusuri si minusuri. Exista posibilitatea compensarii acestora, precum si a scaderii sparturilor si a ... (vezi toată discuția)
Inventar in farmacie onatimaria onatimaria Buna ziua, o buna prietena, farmacista ca si mine, se confrunta cu urmatoarea situatie: una din colegele ei pleaca la alta societate si cu aceasta ocazie au ... (vezi toată discuția)