avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 595 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Buna ziua , Avem un angajat de curand de 2 luni care a ...
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Buna ziua , Avem un angajat de curand de 2 luni care a suferit ...

Buna ziua , Avem un angajat de curand de 2 luni care a suferit un accident de munca in timpul orelor de lucru , angajatul respectiv nu a mai lucrat nicaeri in ultimele 12 luni anterior datei angajari la societatea noastra din mediu privat , avand in vedere ca nu are stagiu de cotizare la cas de 6 luni in ultimele 12 luni calendaristice ii putem plati concediu medical ? si ce acte i putem solicita daca daca el are stagiu de cotizare incomplet , concediu medical eliberat de la medic sau adeverinta de la medicul de familie sa putem motiva absentele de la locul de munca ? putem sa i platim concediu medical ?
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pentru AM nu este necesar stadiu de cotizare. Se plateste concediu medical cu cod de AM emis de catre medic. IN baza PV de cercetare AM avizat de catre ITM se completeaza formularul FIAM.
Legea nr. 346/ 2002 republicata privind asigurarea pentru AM si BP mentioneaza:
-art. 19 (1) Baza de calcul a indemnizaţiilor pentru incapacitate temporară de muncă, pentru reducerea timpului de muncă sau pentru trecerea temporară în alt loc de muncă se calculează ca medie a veniturilor brute realizate lunar de către salariat în ultimele 6 luni anterioare manifestării riscului, respectiv a veniturilor stipulate în contractele individuale de asigurare, pe baza cărora s-a stabilit contribuţia de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale.
(2) În cazul în care stagiul de cotizare este mai mic de 6 luni, baza de calcul a indemnizaţiilor pentru incapacitate temporară de muncă, pentru reducerea timpului de muncă sau pentru trecerea temporară în alt loc de muncă o constituie media veniturilor brute realizate lunar, respectiv a veniturilor stipulate în contractul individual de asigurare, pe baza cărora s-a stabilit contribuţia de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale.
(3) În cazul în care stagiul de cotizare este mai mic de o lună, baza de calcul a indemnizaţiilor o constituie venitul lunar brut din prima lună de activitate pentru care s-a stabilit să se plătească contribuţia.
(4) Pentru calculul indemnizaţiilor pentru incapacitate temporară de muncă, pentru reducerea timpului de muncă sau pentru trecerea temporară în alt loc de muncă se utilizează numărul de zile lucrătoare din luna în care se acordă concediul medical sau, după caz, se solicită alte drepturi de asigurări sociale.
(5) La stabilirea numărului de zile lucrătoare din luna în care se acordă dreptul de asigurări pentru accidente de muncă şi boli profesionale se vor avea în vedere prevederile legale cu privire la zilele de sărbători legale în care nu se lucrează.
Multumesc pentru raspuns , dar as dori sa continui , intreband pentru cei care au boli obisnuite dar care nu au lucrat nicaeri in ultimele 12 luni anterior angajari la societatea noastra s au prezentat cu concediu medical cod 01 , le putem plati concediu medical ? daca nu este valabil la plata concediu medical se pot prezenta din nou la munca si cu o adeverinta medicala eliberata de medicul de familie sau oricare alt medic pentru motivarea absentelor ? in speta angajatul respectiv nu are 6 luni de la angajare .
Ultima modificare: Joi, 17 Iunie 2021
Morisca10, utilizator
adeverinta medicala in acest caz nu este valabila ?
Potrivit dispozitiilor art. 11 alin. (1) din OUG 158 /2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, aprobata cu modificari si completari prin Legea 399/2006 , cu modificarile si completarile ulterioare, asiguratii beneficiaza de concedii si de indemnizatii, in baza certificatului medical eliberat de medicul curant, conform reglementarilor in vigoare.

Daca salariatul nu prezinta certificatul de concediu medical angajatorul nu are temei pentru plata indemnizatiei cata vreme legea impune ca plata se face numai in baza certificatului de concediu medical.
Prin urmare, indemnizatia de concediu medical poate fi acordata numai in baza certificatului medical, nu in baza adeverintei eliberate de medic. Adeverinta medicala eliberata de medic constituie justificarea intemeiata a absentei de la locul de munca.
aloo mai raspundeti la ce v am intrebat ?

Alte discuții în legătură

Plata concediu medical accident de munca marianadavid marianadavid Buna seara, Un angajat a suferit un accident de munca, la 2 saptamani de la angajare. A avut in total 30 de zile de concediu medical. Intrebarea este : i ... (vezi toată discuția)
Concediu medical accident de munca margareta2 margareta2 Va rog sa-mi spuneti daca pot plati un concediu medical pentru accident de munca, in conditiile in care angajatul nu are stagiul compet de cotizare (are doar ... (vezi toată discuția)
Bună ziua, soțul meu a avut un accident de munca la începutul ... Andagrig4 Andagrig4 Bună ziua, soțul meu a avut un accident de munca la începutul lunii foarte grav,lovitura la coloana cervicala și acum este semiparalizat de la gat în ... (vezi toată discuția)