Doresc sa inchei un contract de vanzare cumparare cu uzufruct viager pentru o casa cu curte. Intrebarea mea este urmatoarea:
Daca casa valoareaza la pretul pietii 200.000 euro, iar prin contractul de vanzare cumparare uzufruct viager se ofera 50.000 euro prin transfer bancar, acest contract la un moment dat poate fi combatut sau anulat si trecut la masa succesorala de catre descendenti, ascendenti prin faptul ca pretul nu a fost apropiat de pretul pietii? Exista vreun risc?
Mantionez ca aceasta casa este inchiriata iar eu nu doresc nici un beneficiu de pe urma acesteia.
Stiu ca onorariul notarilor si pretul actelor se face dupa grila notariala.
Multumesc
Exista oricand posibilitatea ca (numai) o persoana care justifica un interes sa incerce sa "atace" acest contract. Daca va avea sorti de reusita sau nu va stabili instanta investita.
Codul civil prevede faptul ca pretul nu trebuie sa fie derizoriu in sensul ca "vânzarea este anulabilă când prețul este într-atât de disproporționat față de valoarea bunului, încât este evident că părțile nu au dorit să consimtă la o vânzare" dar notiunea nu este definita mai exact, acesta este motivul pentru care va ramane la aprecierea instantei daca pretul este disproportionat sau nu.
In cazul acesta, totusi, trebuie luate in considerare anumite aspecte, printre care si durata pentru care se constituie uzufructul. Desi acesta este cuantificat, de regula, la 20% din valoarea imobilului (adica vanzarea ar trebui sa se efectueze, cu rezerva uzufructului viager la 80% din valoarea "normala"), trebuie avut in vedere ca prin rezervarea uzufructului contractul devine oarecum aleatoriu, partile neputand sa aprecieze asupra castigului/pierderii ce va urma la data incheierii contractului de vanzare pentru ca una este sa constitui uzufruct in favoarea unei persoane de 90 de ani si alta este sa constitui uzufruct viager in favoarea unei persoane de 18 ani - perioada in care nudul proprietar va fi privat de folosinta bunului urmand a fi mai lunga sau mai scurta in functie de acest aspect. Prin urmare, eu cred ca un pret de 50.000 de euro nu poate fi considerat disproportionat.
Partaj imobil
artnunti
un imobil dobandit in timpul casatoriei la vanzarea caruia fostii proprietari au pastrat rezerva uzufructului viager de a locui in imobil pana la deces,poate ... (vezi toată discuția)