avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 190 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Parchetul, citatia si instanta
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Parchetul, citatia si instanta

La multi ani tuturor!

Pe data de 5 ian. 2010 am mers la judecatorie pentru judecarea pe fond
a plangerii impotriva rezolutiei procurorului.
Intrucat eram primul caz din ziua aceea, am fost strigat pe nume, m-am prezentat in fata judecatorului cu citatia si buletinul.N-a mai raspuns nimeni la apel.
Se uita judecatorul in jur ; nu tu invinuiti , nu tu procuror.
Se uita judecatorul in hartii si este nedumerit, intreaba ceva pe grefiera apoi spune ca judecata se amana peste trei saptamani pentru ca n-a venit dosarul
de la parchet.
Zic: macar daca nu se judeca cauza ,sa merg la parchet sa vad dosarul caci tot am cheltuit niste bani si am pierdut o zi din viata.
Merg imediat la parchet si cer sa vad dosarul pentru a-l studia, pentru ca n-a ajuns la instanta, procurorul de serviciu spune "da ,faceti cerere si vi-l aduc imediat".
Eu incep sa scriu cererea, procurorul pleaca sa aduca dosarul.
Trec cateva minute, trec zece minute, trece un sfert de ora...in sfarsit apare procurorul un pic cam fastacit.
Zice"dosarul n-a ajuns la instanta pentru ca am primit adresa tarziu si n-am avut
timp sa-l trimitem, dar il trimitem acum uitati prin ...",si mi-o arata pe femeia de
serviciu...cred, care avea un dosar la subrat."Acum nu mai avem voie sa vi-l dam,
mergeti la judecatorie".
Merg la judecatorie si mi se spune ca dosarul a aparut , dar ca n-am voie sa-l vad
pentru ca trebuie prelucrat...alea....alea...si sa vin peste o saptamana...
Am ramas perplex! Nici macar din paguba n-am putut sa mai scot.
Deci, vin in ziua stabilita prin citatie, dosarul de la parchet nu a venit la instanta, merg la parchet , parchetul atunci il trimite la judecatorie, merg la judecatorie si
nu pot sa vad dosarul.:-/
Ce parere aveti despre aceste lucruri din punct de vedere procedural?
Cine plateste pentru banii cheltuiti si pentru timpul pierdut?
Asa trebuie sa se intample, sau doar pentru ca ne aflam in ROMANIA?
Va multumesc.
Ultima modificare: Luni, 11 Ianuarie 2010
jon53, utilizator
Cel mai recent răspuns: jon53 , utilizator 15:11, 16 Ianuarie 2010
Nu este normal ca Parchetul a intarziat trimiterea dosarului in instanta,dar datorita volumului mare de hartii se intampla si astfel de situatii,de altfel,regretabile.
Instanta a procedat corect,amanand cauza deoarece fata de lisa dosarului de urmarire ,nu avea ce solutiona.
Dvs.aveti timp intre cele doua termen sa vedeti la arhiva instantei,continutul dosarului sau sa angajati un avocat care sa se ocupe de sustinerea cauzei,dupa cum,la termenul care se va acorda,mai puteti solicita un termen pentru lipsa de aparare,in vederea angajarii unui avocat sau avocatul pe care il angajati, la randul sau,sa solicite o amanare pentru a lua cunostinta de actele dosarului.
Inteleg faptul ca instanta n-a avut ce dosar sa judece, dar atunci cand o sa merg sa studiez dosarul o sa vad a cui a fost vina de netrimitere, pentru ca am inteles ca toate actele(inclusiv adresele) ar trebui sa se afle la dosar, nu-iasa?
Ori judecatoria n-a trimis adresa dar s-a grabit cu citatia, ori parchetul a ignorat
sau a tergiversat trimiterea dosarului.
Aoleo!M-ati cam bagat in ceata cu termenele astea.
Adica, peste trei saptamani, la urmatorul termen , va mai fi inca un termen si inca
unul si....inca....Aoleo!
Trimiterea citatii prin care erati convocat la instanta,nu are nicio legatura cu existenta dosarului de la Parchet,pentru ca de la introducerea contestatiei si pana la primul termen de judecata,la solicitarea instantei prin adresa,dosarul de cercetare trebuia trimis si atasat la dosarul tribunalului.
Exista o culpa a instantei,daca la primirea contestatiei nu a solicitat si trimiterea dosarului de urmarire penala de la Parchet.
Este cel mai bine,fata de cunostintele dvs.,pe care le cred -fara suparare-destul de limitate sa va angajati un avocat care sa va consilieze si sa va sustina cauza in instanta
Stati sa va spun.
Plangerea la judecatorie am inregistrat-o pe 23.12.2009.
Pe data de 28.12.2009 am primit citatia pentru 05.01.2010, cu data de plecare
pe 24.12.2009, deci a doua zi dupa ce am depus plangerea.
Intre citatie si adresa catre parchet, pentru dosar , nu trebuia sa existe o corelare?
Nu am eu prea multe cunostinte de drept, dar eu zic ca nu putem pune oamenii pe drumuri ,asa, aiurea, si sa te ascunzi sub masca legii sau a usilor inchise.
Termenul este scurt intre 23.12.2009 sin 05.01.2010,pentru ca in interiroul acelui rastimp au fost si sarbatorile de iarna si zilele libere.Trebuie vazut ,daca la primire judecatorul de serviciu ,in mod preparatoriu,a dispus prin rezolutie sa se ceara dosarul de urmarire si daca acesta a fost cerut.
Totusi,acum nu cred ca mai conteaza aceasta ,ci faptul ca trebuie sa gasiti pe cineva sa va reprezinte si sa va sustina cauza,deoarece este clar ca dvs.nu stiti .

Alte discuții în legătură

Recurs n.u.p mancipri mancipri se poate face recurs la solutia de n.u.p. data de parchet . daca da ....unde !? (vezi toată discuția)
Drept penal - respingere plangere impotriva rezolutiei prim-procurorului formulata in termen Lucian27 Lucian27 Am formulat plangere impotriva rezolutiei prim- procurolului la Judecatorie si mi-a respins-o ca tardiv formulata, desi pot dovedi cu stampila de plicul ... (vezi toată discuția)
Termenul de contestare a nup floridecamp floridecamp termenul de contestare a NUP curge de cand ai semnat pentru primirea rezolutiei ori de cand au ei in evidente ca ti-au comunicat-o. eu nu am primit rezolutia ... (vezi toată discuția)