avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1431 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... indemnizatie crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

indemnizatie crestere copil

Buna ziua,avem o mare,mare nelamurire.Eu trebuie sa nasc pe data de 14 ian 2010 si dorim sa intre sotul meu in concediul de crestere copil pana la 2 ani,dar incepand cu data de 18 ian 2010,Eu actualmente sunt angajata cu carte de munca,dar nu vreau sa mai am de-a face cu angajatorul,de aceea incepand cu data de 15 ian 2010,o sa-mi bag demisia.Acum beneficiez de concediu medical,dar dupa ce voi naste nu voi mai avea nimic.Problema este urmatoarea,cei de la servici de la sotul meu,adica de la resurse umane a spus ca nu poate sa intre imediat in c.c.c pana la 2 ani,deoarece trebuie sa astepte cele 42 zile dupa nasterea copilului.Firma lui este la Craiova,am sunat la Directia muncii din Craiova si mi s-a spus ca trebuie sa asteptam cele 42 de zile .Au spus ca inainte se putea sa intre tatal copilului oricand in concediul de cresere,dar datorita ordonantei 148/2006,unde specifica ,cica,foarte clar,ca oricare din parinti vor sa intre in concediu trebuie sa astepte cele 42 zile.Am cautat acea ordonanta si nu am gasit nimic care sa spuna asa ceva.Deci,spuneti-mi si mie cum sa procedam:nu-mi dau demisia si asteptam cele 42 zile sau imi dau demisia si sotul meu poate sa bage imediat dosarul?Multumesc.
1. Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcina si lauzie, pe o perioada de 126 de zile calendaristice, perioada in care beneficiaza de indemnizatie de maternitate.
De aceleasi drepturi beneficiaza si femeile care nu mai au, din motive neimputabile lor, calitatea de asigurate daca nasc in termen de 9 luni de la data pierderii calitatii de asigurat. Faptul ca pierderea calitatii de asigurat nu s-a produs din motive imputabile persoanei in cauza se dovedeste cu acte oficiale eliberate de catre angajatori sau asimilatii acestora. Baza de calcul, in acest caz, a indemnizatiei de maternitate se constituie din media veniturilor lunare pe baza carora s-a calculat contributia pentru concedii si indemnizatii, din ultimele 6 luni anterioare datei pierderii calitatii de asigurat.

Concediul pentru sarcina se acorda pe o perioada de 63 de zile inainte de nastere, iar concediul pentru lauzie pe o perioada de 63 de zile dupa nastere.
Concediile pentru sarcina si lauzie se pot compensa intre ele, in functie de recomandarea medicului si de optiunea persoanei beneficiare, in asa fel incat durata minima obligatorie a concediului de lauzie sa fie de 42 de zile calendaristice.
Persoanele cu handicap asigurate beneficiaza, la cerere, de concediu pentru sarcina, incepand cu luna a 6-a de sarcina.
In situatia copilului nascut mort sau in situatia an care acesta moare in perioada concediului de lauzie, indemnizatia de maternitate se acorda pe toata durata acestuia.
Cuantumul brut lunar al indemnizatiei de maternitate este de 85% din baza de calcul.
Indemnizatia de maternitate se suporta integral din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate.


2.www.avocatnet.ro/content/art...
Buna seara. Am si eu o nelamurire. In mai 2009 am revenit la locul de munca dupa 2 ani CIC. Tot in mai 2009 am ramas insarcinata, si urmeaza sa nasc in februarie 2010. Doresc sa stiu cum imi va fi calculata indemnizatia. Va multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prenatal aroflo aroflo sunt in prenatal de 10 luni.peste 5luni o sa am inca un copil.am sa iau prenatalul pt. amandoi? (vezi toată discuția)
Concediu maternitate Soames Soames Buna! imi puteti spune va rog la cate zile de concediu prenatal si postnatal are dreptul o viitoare mamica? (vezi toată discuția)
Concediul prenatal in somaj tomoiaga ramona tomoiaga ramona as vrea sa stiu daca sant in somaj si mai am doar 2 luni pana nasc,daca este obligatoriu sa-mi depun concediul prenatal sau pot direct cel postnatal si apoi ... (vezi toată discuția)