avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 736 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... consilier local
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

consilier local

Un consilier local în baza unei sentinte definitive si irevocabile a fost condamnat la 1 an si 6 luni inchisoare. mai departe am sa zic ce articole au stat la baza acestei sentinte:
- in baza art. 248 alin. 1 Cod penal cu aplicarea art. 41 Cod penal - art. 42 Cod penal;
- in baza art. 71 Cod penal au fost interzise inculpatului drepturile prev. de art. 64 al. 1 lit. a, teza a II-a, lit. b Cod penal, urmand ca in baza art. 33 lit. a Cod penal si 34 lit. b Cod penal inculpatul sa execute pedeapsa cea mai grea de 1 an si 6 luni inchisoare;
- in baza art. 81 Cod penals-a dispus suspendarea conditionata a executarii pedepsei de 1 an si 6 luni inchisoare pe o durata de 3 ani si 6 luni reprezentand termen de incercare, potrivit art. 82 Cod penal;
- in baza art. 71 alin. 5 Cod penal, a fost suspendata executarea pedepsei accesorii pe durata suspendarii conditionate.
Sentinta s-a pronuntat in data de 09.06.2009.
Domnul consilier fiind si in momentul de fata consilier local, nu isi pierde acest statut datorita sentintei penale?
Domnul consilier mai poate participa la urmatoarele alegeri locale?
Cel mai recent răspuns: chis_catos , utilizator 14:15, 8 Ianuarie 2010
Art. 9, Legea 393/2004 :
(1) Calitatea de consilier local sau de consilier judetean inceteaza la data declararii ca legal constituit a noului consiliu ales.
(2) Calitatea de consilier local sau de consilier judetean inceteaza de drept, inainte de expirarea duratei normale a mandatului, in urmatoarele cazuri:
a) demisie;
b) incompatibilitate;
c) schimbarea domiciliului intr-o alta unitate administrativ-teritoriala, inclusiv ca urmare a reorganizarii acesteia;
d) lipsa nemotivata de la mai mult de 3 sedinte ordinare consecutive ale consiliului;
e) imposibilitatea exercitarii mandatului pe o perioada mai mare de 6 luni consecutive, cu exceptia cazurilor prevazute de lege;
f) condamnarea, prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva, la o pedeapsa privativa de libertate;
g) punerea sub interdictie judecatoreasca;
h) pierderea drepturilor electorale;
i) deces.
(3) Incetarea de drept a mandatului de consilier se constata de catre consiliul local, respectiv de consiliul judetean, prin hotarare, la propunerea primarului ori, dupa caz, a presedintelui consiliului judetean sau a oricarui consilier.
(4) In cazurile prevazute la alin. (2) lit. c)-e) hotararea consiliului poate fi atacata de consilier, la instanta de contencios administrativ, in termen de 10 zile de la comunicare. Instanta se va pronunta in termen de cel mult 30 de zile. In acest caz procedura prealabila nu se mai efectueaza, iar hotararea primei instante este definitiva si irevocabila.
Asa cum reiese din art. 9. lit f a legii, atunci cand a fost dispusa o pedeapsa privativa de libertate ar fi incetat mandatul de consilier local . Deoarece a fost dispusa suspendarea conditionata a executarii pedepsei , fiind suspendate tottodata si masurile accesorii pedepsei, consilierul in cauza isi va continua mandatul.
Datorita prevederilor art.9 lit.f din Legea nr.393/2004 consilierul,fiind vorba despre o pedeapsa cu suspendarea executarii isi poate continua mandatul si poate participa si la alegeri,beneficiind de prevederile art.71 al.5 c.pen din hotararea de condamnare.
Multumesc pentru raspuns.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Primar - condamnat la inchisoare cu suspendare - drepturi silviu001 silviu001 Buna seara, revin si eu cu un subiect (discutat pe forum) dar la care nu imi sunt in clar anumite lucruri. Problema: Un prima dintr-o comuna a patriei a ... (vezi toată discuția)
Cum poate fi destituit un primar care are o condamnare? Ion Nicolaie Ion Nicolaie Exista o sentinta definitiva si executabila ,data te Curtea de apel in care se spune .;[b] Condamnă pe inculpatul la o pedeapsă de 1 an şi 6 luni ... (vezi toată discuția)
Explicare decizia instantei, va rog GabriellaS GabriellaS Buna ziua, Va rog sa imi spuneti solutia finala in cazul lui T.I. - nu inteleg daca este cu executare sau cu suspendare Va multumesc!!! Solutia pe ... (vezi toată discuția)