avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 766 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Buna ziua, e legal ca intr-un birou sa fie instalata ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Buna ziua, e legal ca intr-un birou sa fie instalata camera de ...

Buna ziua, e legal ca intr-un birou sa fie instalata cameea de supraveghere?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:12, 18 August 2021
Bună ziua,
Cu foarte puține excepții, nu e legal.

Totodată, instanța a stabilit faptul că prin instalarea camerelor de supraveghere video în birouri s-a luat o măsură disproporționată, a fost încălcat dreptul la viaţă privată al salariaţilor şi s-a creat în rândul celor vizualizaţi sentimentul unei supravegheri continue, o stare de presiune la locul de muncă și un disconfort, printr-o monitorizare permanentă.

Instanța a conchis faptul că materia prelucrării unor astfel de date personale este una foarte sensibilă, toate procedurile trebuie respectate riguros, iar măsurile luate trebuie să respecte justul echilibru între scopul urmărit și respectarea drepturilor fundamentale ale omului.

În consecință, Autoritatea de Supraveghere atrage atenția asupra faptului că potrivit dispozițiilor art. 8 alin. (3) din Decizia nr. 52/2012 ”Nu este permisă prelucrarea datelor cu caracter personal ale angajaţilor prin mijloace de supraveghere video în interiorul birourilor unde aceştia îşi desfăşoară activitatea la locul de muncă, cu excepţia situaţiilor prevăzute expres de lege sau a avizului Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal.”

[ link extern ]

Aveți program cu publicul?
Angajatorii care folosesc camere video pentru securitate nu le pot folosi și pentru supravegherea salariaților
www.avocatnet.ro/t10332/supr...

CEDO: Există anumite situații în care salariații ar putea să fie filmați fără o informare prealabilă
www.avocatnet.ro/articol_526...

Supravegherea la muncă: Unde pot face sesizări salariații ale căror drepturi sunt încălcate
www.avocatnet.ro/articol_489...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Instalare camere supraveghere la locul de munca luxi luxi Buna seara,mă interesează să aflu daca este legală montarea camerelor de supraveghere intr-o sectie de spital(hol ,birou oficiu sălile cu pacienti) daca ... (vezi toată discuția)
Supraveghere video in interiorul receptiei marfa morty morty Buna ziua, Doresc sa va intrev, daca supraveghere video in interiorul receptiei marfa este permisa fara acordul expres a angajatului?Prelucrarea video a ... (vezi toată discuția)