avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 185 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Bună ziua! Cum procedez dacă suspectez că plătesc ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Bună ziua! Cum procedez dacă suspectez că plătesc mai multă ...

Bună ziua! Cum procedez dacă suspectez că plătesc mai multă apă decât înregistrează apometrul radio? În evidența asociației de proprietari figurez cu 13,926 mc la sfârșitul lunii iulie, apometrul din casă indică 14,437, iar la calculul plății de când s-a montat apometrul rezultă un consum de 14,52 mc. Mulțumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: giullianna , utilizator 17:51, 27 Ianuarie 2022
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
impartirea corecta a consumurilor per apartament...asta e scopul
pe langa ce consumati in apartament, mai exista diferente de precizie intre apometre,in plus se mai foloseste apa si pentru curatenia scarii

La noi plătesc acea diferență doar cei care nu au apometru radio, lucru care reiese foarte clar din lista de plată afișată la avizier. La mine nu bate consumul din apartament cu indexul de la sfârșitul lunii iulie existent la asociație și cu indexul care ar trebui să rezulte la final din suma tuturor consumurilor pe care le-am plătit până acum.
La asociație - 13,926 mc
În apartament - 14,437 mc
De când am montat apometrul în apartament, am adunat toate consumurile afișate la avizier de către asociație și am ajuns la 14,52 mc. Deci am plătit până acum 14,52 mc, în apartament am 14,437 mc, iar la asociație apar cu mai puțin, respectiv 13,926 mc.
Ultima modificare: Miercuri, 18 August 2021
giullianna, utilizator
Atunci faceti o sesizare scrisa catre presedintele de asociatie sa va lamureasca de unde apar acele diferente.
Art. 28
(3)Proprietarii din condominii au dreptul sa primeasca explicatii cu privire la calculul cotei de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari si, dupa caz, sa o conteste in scris in termen de 10 zile de la afisarea listei de plata. Presedintele asociatiei de proprietari este obligat sa raspunda, in scris, la contestatie in termen de 10 zile de la primirea acesteia.
[ link extern ]

Nu e corect ca diferenta dintre suma consumurilor apometrelor individuale si consumul aratat de cel de bransament sa fie repartizata doar celor ce nu au apometru radio. Nu e legal si nici nu are fundament tehnic, toate apometrele au aceeasi precizie de 2% din valoarea instantanee in intervalul de baza de masurare si de 5% in apropierea debitului minim masurabil cu precizie garantata. Apometrul cu transmisie radio este un apometru obisnuit, care are atasat un modul de transmisie, nu e mai precis.
pentru diferenta intre ce s-a platit si indexul afisat de asociatie trebuie sa faceti cerere catre presedinte
indexul dvs din ap nu o sa fie vreodata la fel cu cel afisat la asociatie....pentru simplu motiv ca nu stiti cand citesc ei indexul prin radio

la mine se citesc indexurile in ziua in care teoretic citeste si Apanova indexul de pe apometrul de bransament...zi care e intre 8-11 ale lunii.....nici atunci nu poate fi exact pentru ca o diferenta de 12 ore intre citiri, per general, diferenta dintre suma apometrelor ap si bransament poate fi de cativa mc

@latka una e precizia in conditii normale de utilizare si alta e debitul minim de pornire a contorizarii.....la un rezervor de wc defect si cu o pierdere de 15l/h apometrul de ap clasa A/B o sa doarma linistit,in timp ce apometrul furnizorului care e clasa C, o sa lucreze
@hob
Clasele A, B, C,D.... nu mai exista de mult, toate apometrele au aceeasi precizie de la schimbarea normei metrologice, in 2005.
[ link extern ]

Si vorbeam doar de debitul minim masurabil cu precizie, nu de cel de actionare, dar care nu e garantat ca precizie si, de multe ori nici nu e specificat de producatori.
3.2.2. Erorile de măsurare pentru volumele livrate la debite situate între debitul minim [Q(1)] şi debitul de tranzitie [Q(2)] (exclusiv) nu trebuie să depăşească eroarea maxima tolerată, care este ±5%, oricare ar fi temperatura apei.

De dragul discutiei, totusi, cum de poate sa simta apometrul de bransament un debit de 15l/h si ala din apartament nu ? Apometrele sunt niste debitmetre cu turbina, actionata de viteza de curgere. Daca apometrul din apartament are un diametru de trecere de 15mm, iar cel de bransament sa zicem 50 sau 80mm, inseamna ca viteza de curgere in cel de bransament e de 10-30 de ori mai mica. (Debitul = viteza de curgere X suprafata de trecere)

Ultima modificare: Joi, 19 August 2021
latka, moderator

Alte discuții în legătură

Buna ziua. in conditiile in care, intr-un condominiu, majoritatea ... dirina2 dirina2 Buna ziua. In conditiile in care, intr-un condominiu, majoritatea apartamentelor au apometre cu citire radio (acestea fiind de tip B+), iar o parte dintre ... (vezi toată discuția)
Pierderi apa Ionuț. Ionuț. Locuiesc intr-un bloc nou si deja sunt pierderi de apa...am inteles ca este vorba de clasa contuarelor....cat este diferența de la clasa \"A\" la clasa \"C\" ... (vezi toată discuția)
Rezolvare situatie - diferențe mari între apometrul de scară și suma indecșilor din apartamente elvirazaharia elvirazaharia Buna ziua! Locuiesc intr-o asociatie de proprietari cu mai multe scari de bloc si ma confrunt cu urmatoarea situatie: la citirea apometrului de scara (cu 19 ... (vezi toată discuția)