avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 227 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Sora mea a murit într-un accident rutier,a lăsat în ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Sora mea a murit într-un accident rutier,a lăsat în urma un ...

Sora mea a murit într-un accident rutier,a lăsat în urma un copil de 12 ani,iar acum locuiește cu mama mea,eu sunt fratele lui sora mea decedata,iar acum tatăl copilului vrea sa îl ia el,țin sa precizez ca acesta e foarte agresiv pe sora mea a bătut-o în timp ce era gravida pe copil la bătut când avea 3 luni,pe mama pe tata și pe mine la fel ne-a bătut.intrebarea mea este:are dreptul la tutela copilului și la casa lui soră-mea care a decedat?casa e pe numele lui sora mea.
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 10:34, 26 August 2021
Sora dvs a divorțat legal de el?
~ Conținut șters la cerere ~
Legitim nu sunt căsătoriți nu cred ca are dreptul la casa eu am înțeles ca succesiunea se face doar cu cei cu numele de mihalache eu mama și tata casa a fost cumpărată de tatăl meu pe minor îl cheamă rotariu
Ultima modificare: Vineri, 27 August 2021
Manuela Rășină, administrator
7 din 7 utilizatori consideră
acest răspuns util
La succesiune vine numai COPILUL defunctei. Indiferent cum îl cheamă!
Nu are importanță numele, ci filiația/legătura de rudenie.

Copilul defunctei înlătură de la moștenire rudele din clasele subsecvente: mama defunctei, tatăl defuntei, frații defunctei etc. indiferent cum îi cheamă. Nu l-ar fi înlăturat de la moștenire pe soțul defunctei, în caz că ar fi avut, dar înțeleg că n-are. Persoana despre care vorbiți este doar tatăl copilului și atât. (nu era și soțul mamei).

Apropo, PĂRINTELE viu și neîngropat exercită singur autoritatea părintească, dacă celălalt părinte este mort.
O exercită în aceasta calitate, de PĂRINTE, nu de ...„înlocuitor de părinte” = tutore.
Tutela se instituie dacă AMBII părinți sunt morți, dispăruți etc. (nu e cazul în speță).

Art. 507. - NCC
Dacă unul dintre părinți este decedat, declarat mort prin hotărâre judecătorească, pus sub interdicție, decăzut din exercițiul drepturilor părintești sau dacă, din orice motiv, se află în neputință de a-și exprima voința, celălalt părinte exercită singur autoritatea părintească”.

Art. 110. - NCC

„Tutela minorului se instituie atunci când ambii părinți sunt, după caz, decedați, necunoscuți, decăzuți din exercițiul drepturilor părintești sau li s-a aplicat pedeapsa penală a interzicerii drepturilor părintești, puși sub interdicție judecătorească, dispăruți ori declarați judecătorește morți, precum și în cazul în care, la încetarea adopției, instanța hotărăște că este în interesul minorului instituirea unei tutele”.
Ultima modificare: Joi, 26 August 2021
romascanu, moderator
~ Conținut șters la cerere ~

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Minor, cine il poate ingriji si creste? Gracielle Gracielle Buna ziua! In cazul unui copil minor recunoscut de catre tata, care locuieste cu ambii parinti, DAR parintii sunt necasatoriti, daca unul din parinti ajunge ... (vezi toată discuția)
Decesul parintelui care exercita autoritatea parinteasca JohnnyBRB JohnnyBRB Situatia de fapt: copil DIN AFARA casatoriei incredintat mamei. Mama decedeaza. Intrebarea: Tatalui, care NU este decazut din drepturi, ii revine automat ... (vezi toată discuția)
Buna ziua , as dori sa va intreb care este procedura in cazul ... Morisca10 Morisca10 buna ziua , as dori sa va intreb care este procedura in cazul unui divort dintre soti cu o decizie definitiva si irevocabila ptr mama dar sotii au copii ... (vezi toată discuția)