avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 691 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... Prescriere abatere disciplinara functionar public
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

Prescriere abatere disciplinara functionar public

Buna ziua,

Va rog daca imi puteti spune care este termenul de prescriere a unei fapte care este prevazuta ca abatere disciplinara?
Fapta a fost savarsita de ex. in luna ianuarie 2021 iar angajatorul a luat la cunostinta despre ea in luna august 2021.
Conform prevederilor codului muncii art 252 ,, Angajatorul dispune aplicarea sancțiunii disciplinare printr-o decizie emisă în formă scrisă, în termen de 30 de zile calendaristice de la data luării la cunoștință despre săvârșirea abaterii disciplinare, dar nu mai târziu de 6 luni de la data săvârșirii faptei".
Conform codului administrativ nu am gasit un termen de prescriere al faptei, doar termene maxime de sesizare a comisiei de disciplina si anume 1 an si sase luni de la data savarsirii faptei.

Intrebarea este in cat timp se prescrie mai exact o fapta care este prevazuta ca abatere disciplinara ptr un functionar public conform legislatiei in vigoare??

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:55, 7 Septembrie 2021
art.492 Cod Administrativ
...
(8) Sancțiunile disciplinare se aplică în termen de cel mult 6 luni de la data sesizării comisiei de disciplină, dar nu mai târziu de 2 ani de la data săvârșirii abaterii disciplinare, cu excepția abaterii disciplinare prevăzute la alin. (2) lit. l) cu privire la incompatibilități, pentru care sancțiunea disciplinară se aplică în condițiile prevăzute la art. 520 lit. b).
Buna ziua,

Art 492 din codul administrativ se refera la termenul in care se poate aplica o sanctiune disciplinara, respectiv 6 luni de la sesizarea comisiei de disciplina dar nu mai tarziu de 2 ani de la data savarsirii abaterii disciplinare.
Acest aspect nu este acelasi lucru cu prescrierea unei abateri disciplinare.
In codul administrativ nu am gasit un articol in care sa fie cuprins prescrierea unei abateri disciplinare dar in codul muncii este.
Oare termenele de 6 luni si 2 ani ce natura au ? Nici Codul Muncii nu are prevazuta prescrierea , ci stabileste doua termene de aplicare a sanctiunii.
Ultima modificare: Miercuri, 1 Septembrie 2021
Cornel Vasile, Consilier juridic
Aveti dreptate! Asa este stipulat in ambele acte normative. Pentru aceeasi fapta avem doua tipuri de incadrari!

Intrebarea este care act normativ primeaza??

Legea 53/2003 republicata privind Codul muncii
Sau
Oug 57/2019 privind Codul administrativ??

Multumesc!!
Pentru functionarii publici : OUG nr. 57/2019

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Termenul în care se desfãșoarã cercetarea administrativã la comisia de disciplinã ukzspan ukzspan Cerecetarea prealabila facuta de comisia de disciplina asupra unui functionar intr-o institutie publica are un anumit termen (6 luni , 1 an) sau se subintelege ... (vezi toată discuția)
Cercetare abuziva ? Stadva Stadva Am o intrebare legata de cercetare administrativa a unei fapte din octombrie 2009 . Citind Codul Muncii am descoperit la art 268 ca nu se poate aplica ... (vezi toată discuția)
Angajatul va mai putea fi sancționat ? sau nu ? oanaportar oanaportar Bună ziua ! Un angajat a fost trimis spre cercetare disciplinară. În Codul Muncii - Art. 252 - se spune că: (1) Angajatorul dispune aplicarea ... (vezi toată discuția)