avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 670 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Renuntare drepturi parinte
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Renuntare drepturi parinte

Buna ziua, am o fetita in varsta de aproape 2 ani pe care am crescut-o singura, tatal nu este trecut pe certificatul de nastere, intre timp a tot pretins ca vrea sa fim o familie dar nu se implica deloc, doar vine sa ne vada, sa se joace cu ea o ora doua si insista mereu sa ne impacam, am cedat de cateva ori dar mereu ajungem in acelasi punct, se poarta urat, ne certam si pleaca. Financiar nu ajuta deloc, nici cumparaturi, sau mers la medic, sau treburi casnice, sau mers in oras cu ea, absolut nimic. Am avut perioade in care am crezut ca s-a linistit si ne lasa in pace, dar vad ca tot revine, si ma intoxica cu mesaje jignitoare. De curand am aflat si ca a avut relatii cu multe alte femei in tot acest rastimp. Vreau sa ma linistesc si sa vad ca fie isi asuma serios rolul de tata si plateste si pensie alimentara (si retroactiv), in ipoteza in care l-as trece ca tata pe certificatul de nastere (desi da, stiu, nu fac decat sa ma complic cu el o viata intreaga, dar pentru fetita, sa aiba pe tatal ei in preajma, as face-o), fie sa gasesc o modalitate prin care sa consemneze cumva ca nu isi asuma rolul de tata si nu contribuie cu nimic la cresterea ei, s-ar putea oare pur si simplu la notar? Ideea este ca nu vreau sa am surpriza ca peste cativa ani sa vina sa ceara pretentii asupra ei, dupa ce eu depun singura efortul de a o creste in toti acesti ani. Rog un sfat bun, multumesc!
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 19:34, 23 Septembrie 2021
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ca un alt barbat sa adopte copilul dvs trebuie sa fi convietuit cu dvs si copilul o perioada de 5 ani inainte de depunerea actelor privind adoptia.
Din cate vad, nu indepliniti conditia respectiva.
Daca tatal biologic recunoaste copilul in fata ofiterului de stare civila sau da o declarație de recunoastere la notar nu va ramane decat sa solicitati in instanta sa exercitati in mod exclusiv autoritatea parinteasca asupra copilului.
Ar fi indicat sa discutati cu un avocat, in mod confidential, situatia dvs pentru a sti cum este mai indicat sa actionati.
Ultima modificare: Joi, 23 Septembrie 2021
Avocat Neagu Elena, Avocat
Multumesc pentru sfaturi, cred ca da, cel mai bine ar fi sa consult un avocat.


Avocat Neagu Elena a scris:

Ca un alt barbat sa adopte copilul dvs trebuie sa fi convietuit cu dvs si copilul o perioada de 5 ani inainte de depunerea actelor privind adoptia.
Din cate vad, nu indepliniti conditia respectiva.



daca s-ar casatori cu acel barbat, nu mai are de indeplinit acea conditie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara Mihaela2290 Mihaela2290 Buna ziua. As dori sa ma ajutati sa rezolv o problema veche. Am o fetita de 5 ani nascuta in Italia. M.am despartit de tatal inainte de a naste fetita. Mi.am ... (vezi toată discuția)
Nume copil dupa casatorie Cornelia G Cornelia G Daca un barbat se casatoreste cu o femeie care are un copil,copilul trece automat si el pe numele barbatului dupa cununie?Daca nu care sunt posibilitatile de a ... (vezi toată discuția)
Cum poate purta numele tatalui de la inceput? crisis81 crisis81 Buna ziua: Incerc sa explic situatia cat mai concret: Sunt casatorita legal cu un barbat cu care relatia s-a incheiat acum mai mult de un an de zile. Nu am ... (vezi toată discuția)