avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1525 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Act de proprietate, cu eroare juridică. O rudă avea ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Act de proprietate, cu eroare juridică. O rudă avea drept legal, ...

Act de proprietate, cu eroare juridică.
O rudă avea drept legal, la o parte dintr-o moștenire, dar a declarat la notar, că acea parte nu îi va revenii ei, ci altei persoane.
Legea prevede că se iau în considerație, doar înscrisuririle legale, nu declarațiile verbale.
Întrucât actul de propreitate respectiv, conține decizie, pe baza unei ilegalităâi, se poate contesta acel act de proprietate?
Persoana care a declarat, cele de mai sus, dorește să retracteaze declarția verbală, acceptată eronat de notar, drept legală.
Mulțumesc.
Cel mai recent răspuns: dorotheea , utilizator 11:46, 27 Septembrie 2021
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
doamna, luati-o de la inceput, cine s-a dus la notar si de ce...
nu scrieti nimic despre vreun testament dezbatut la succesiune, apoi ne pomeniti de prevederile legale privitoare la dispozitii testamentare. trebuie sa stiti ca pentru a dezbate o succesiune nu este obligatoriu un testament.
lamuriti-ne, a fost sau nu un testament?

dorotheea a scris:
...(iar pt cine nu a văzut scris cuvântul ”testament”, sau ”testamentară”, nu am decât să îni cer eu scuze, dar acestea există, dacă se citește textul. Asta ca să mai facem și haz de necaz).
Mulțumesc tuturor.

2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nici eu nu (prea) înțeleg despre ce vorbiți.
Și aceasta întrucât, în loc să descrieți în limbaj comun („pe românește”) situația DE FAPT dvs. vă străduiți să folosiți termeni juridici.

Spre pildă, în loc să scrieți „actul de proprietate respectiv”, mai bine ne-ați scrie cum îl cheamă/ce titlu poartă. Fiindcă sunt multe feluri. Și atunci, este ca și cum ați spune ... ceai, cu riscul ca dvs. să vorbiți despre coada soricelului și eu să mă gândesc la coada calului.

Este un certificat de legatar? (vreți să spuneți că notarul a emis un astfel de certificat fără să fi existat un testament scris? Asta vreți să spuneți?)
Este un act de partaj?
Este altceva? Cum îl cheamă? Și între cine și cine a fost semnat?

Încercați pe românește. Lăsați-ne pe noi să „traducem”. Apropro, pe „limba noastră” testamentul oral sau prin viu grai se numește nuncupativ. Dar dacă noi am folosi aici, pe forum, asemenea termeni, probabil că am vorbi singuri (sau pentru câtiva asemenea noi ori familiarizați cu limbajul juridic). Și, da, nu e valabil (la noi! dar pe la alții este!).
Ultima modificare: Duminică, 26 Septembrie 2021
romascanu, moderator
Dna Nicoleta, dvs. sunteti prea profesionista, poate..
Eu am decris situatia generic, fara nume si precizari pe care le pot da, doar daca apelez la dvs., ceea ce cre d ca nu se va intampla, fiind firi deosebite.
Multumesc, totusi de atentie si sugestiile dvs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Testament autentic montecarlobaby montecarlobaby parintii mi-au lasat printr-un testament facut la notar un imobil. mai am o sora dar partea pe care mi-au lasat-o respecta rezerva succesorala. dupa decesul ... (vezi toată discuția)
Testamentul - la ce foloseste? rca24net rca24net la ce foloseste un testament intocmit la notar, cui foloseste in afara de notar ? (vezi toată discuția)
Testament coser coser Buna ziua, În ordine cronologica ma aflu în fata a 2 testamente, în favoarea a 2 persoane diferite. Ultimul testament elimina pe primul. S'a dovedit ca ... (vezi toată discuția)