avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 535 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Momentul invocarii prescriptiei ,în lipsa ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Momentul invocarii prescriptiei ,în lipsa întâmpinării. Bună ...

Momentul invocarii prescriptiei ,în lipsa întâmpinării.

Bună ziua!Cu deosebit respect,vă rog să mă sfătuiți în următoarea probleemă:sunt în strainătate și pe primăvară (martie 2021)mi-a fost comunicată o cerere de valoare redusă (pentru o datorie la o firmă de telefonie mobilă).Sora mea mi-a spus că sunt multe acte primite iar pentru că nu era vorba de o citație,lucrurile au rămas așa și nu am depus întâmpinare.
În luna mai am primit citație și am trimis-o la un avocat care a depus note scrise prin care a invocat prescrierea dreptului la acțiune,pe motiv că trecuseră mai mult de 5 ani de la ultima factură.
Deși m-a asigurat că sunt șanse de câștig, am primit hotarărea judecatorească prin care mi s-a respins excepția prescripției ,pe motiv că a fost invocată tardiv (mai exact ,instanța a precizat că teza a 2 a art 2513 NCPC are în vedere situația în care întâmpinarea nu este obligatorie și a dat ca exemplu ordonanța președințială).Practic,dacă nu am depus întâmpinare,nu mai pot invoca excepția prescripției cel mai târzu la primul termen de judecată (dl.avocat a depus notele scrise cu 3 săptamâni înaintea primului termen pentru care fusesem citat).
După primirea hotărârii l-am sunat,dar mi-a răspuns soția care a zis că e internat cu covid și nu poate să-mi dea niciun sfat.
Ce pot face?A interpretat greșit instanța sau aceasta este interpretarea corectă?Marturisesc că sunt un pic confuz și înclin să cred că instanța nu putea greși,că doar judecă atâtea procese și nu o fi al meu primul de acest fel.
Vă mulțumesc anticipat,tuturor!
Cel mai recent răspuns: Adevar2 , utilizator 14:21, 26 Septembrie 2021
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Adevar2 a scris:

A interpretat greșit instanța sau aceasta este interpretarea corectă?


Hmm. Este una din două posibile interpretări.
Textul art 2513 NCC este acesta: „Prescripția poate fi opusă numai în primă instanță, prin întâmpinare sau, în lipsa invocării, cel mai târziu la primul termen de judecată la care părțile sunt legal citate”.

Ce o fi gândit legiuitorul la vremea când a scris expresia aceasta: „în lipsa invocării”!?

Din pricina acestei expresii sunt posibile două interpretări.
Una ați aflat-o deja din cuprinsul hotărârii (... prin întâmpinare sau, dacă întâmpinarea nu este obligatorie, atunci...) Și este posibil să fi devenit majoritară.
Alta este în sensul că partea are posibilitatea de a alege: fie să invoce prescripția prin întâmpinare, fie cel mai târziu la primul termen de judecată la care părțile sunt legal citate.
Ultima modificare: Duminică, 26 Septembrie 2021
romascanu, moderator
Mulțumesc,d-na avocat!Deja când îmi spuneți că este vorba de 2 interpretări,incep să-mi schimb părere despre ideea de justiție.
Când devine acceptabilă o astfel de idee, mă gândesc că e posibil ca un magistrat să gândească la fel că avocatul meu iar altul ca cel care s-a pronunțat deja.Practic, soluția depinde de interpretarea aleasă de magistrat și nu de un raționament juridic?
Considerați că merită să merg la un alt avocat pentru un apel sau să mă opresc aici (dat fiind faptul că această interpretare ar fi devenit majoritară)?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Se mai poate invoca prescriptia extinctiva intr-un litigiu de ... dana manea dana manea Se mai poate invoca prescriptia extictiva intr-un litigiu de munca, in apel, in masura in care nu a fost invocata la fond, avand in vedere caracterul devolutiv ... (vezi toată discuția)
Prescriptia-noul sau vechiul cod civil? monik monik buna ziua. am o creanta nascuta in august 2008. in decembrie 2011 s-a introdus cerere ce chemare in judecata pt recuperarea creantei. termenul in insatnta este ... (vezi toată discuția)
Până la ce moment al procesului poate fi invocată prescrierea ... Adevar2 Adevar2 Până la ce moment al procesului poate fi invocată prescrierea dreptului la acțiune? Buna seara!Am încheiat în 2015 un contract cu Telekom.Dupa 3 luni ... (vezi toată discuția)