avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 765 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Am un PFI de medic specialist si vreau sa vand produse ...
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Am un PFI de medic specialist si vreau sa vand produse handmade.

Daca am un PFI de medic specialist si vreau sa vand produse handmade (sa deschid un mic magazin online) cu ce il pot gestiona pe acesta? Codul CAEN necesar vad ca nu il pot adauga PFI-ului meu (logic, acela merge pe specializarea medicala) dar nici nu imi pot face un alt PFA.
Imi ramane II sau SRL?
Ce ar functiona mai bine avand in vedere ca sunt doar eu, si nu ma astept sa am vanzari mari?
Si am si calitatea de angajat la un spital, atunci mai trebuie sa mai platesc si din veniturile magazinului asigurarile sociale?
Ultima modificare: Duminică, 10 Octombrie 2021
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" , Avocat 15:43, 13 Octombrie 2021
Intreprinderea Individuală sau este întreprinderea care aparține cetățeanului cu drept de proprietate privată, sau membrilor familiei acestuia, cu drept de proprietate comună.

Patrimoniul Î.I. se formează pe baza bunurilor cetățeanului sau a familiei și a altor surse care nu sunt interzise de lege. Orice întreprindere individuală are un patrimoniu inseparabil de bunurile personale ale antreprenorului.

Conform cadrului legal existent, întreprinzătorul individual are statut de persoana fizică cu capacitate de exerciţiu deplină, care practică activitatea de întreprinzător, în nume şi pe risc propriu, fără a constitui o persoană juridică şi este înregistrată în modul stabilit de lege.

Antreprenorul-posesor al Î.I. poartă răspundere nelimitată pentru obligațiile acesteia cu întreg patrimoniul său, excepție făcând acele bunuri care conform legii nu pot să facă obiectul urmăririi.

De asemenea membrii familiei-posesori ai acestei întreprinderi individuale la fel poartă răspundere nelimitată și solidară pentru obligațiile acesteia cu întreg patrimoniul lor, la fel excepție facând bunurile care nu pot fi urmărite conform legii.

Avantaje
- Fondarea Î.I. este simplă și rapidă.
- Modalitate simplă de ținere a evidenței contabile;
- Costul serviciilor de contabile reduse la minim.

Dezavantaje
- Răspundere nelimitată față de terți (proprietarul răspunde cu toate bunurile sale personale împotriva potențialilor creditori. Acest lucru înseamnă că, în caz de faliment, creditorii pot revendica asupra bunurilor personale (casă, mașină) și pe cele ale soțului, dacă există regimul comunității de proprietate.

Societatea cu răspundere limitată (S.R.L.):
Societatea cu răspundere limitată sau SRL-ul este societatea comercială cu personalitate juridică cu capital social care este divizat în părţi sociale, conform actului de constituire şi cu obligaţii care sunt garantate cu patrimoniul societăţii.
S.R.L.-ul poate fi constituit atât de către o singură persoană cât și de mai multe persoane.
Aceștia convin să pună de comun anumite bunuri sau mijloace bănești pentru a desfășura activitatea de întreprinzator și a obține beneficii.
Asociații dintr-o societate cu răspundere limitată nu răspund pentru obligațiile ei, ci suportă doar riscul activității acesteia în limitele părții sociale deținute. Cu alte cuvinte toate obligațiile unui SRL se achită doar din patrimoniul acestui SRL.
În cadrul unui SRL, întreprinderea răspunde pentru obligaţii doar cu patrimoniul său propriu, iar asociaţii răspund în limita aportului la capitalul social.

Avantaje
- Posibilități ample de atragere a investitorilor străini;
- Întreprinderea răspunde pentru obligaţii doar cu patrimoniul său propriu, iar asociaţii nu răspund pentru obligaţiile întreprinderii.

Dezavantaje
- Administrarea întreprinderii este una destul de complicată și anevoioasă;
- Societățile trebuie să țină contabilitatea în partidă dublă, acest lucru implică costuri mai mari și eforturi organizatorice mai mari.


Aveti in vedere si implementarea GDPR, amenzile sunt ridicate, pana la 4 % din cifra de afaceri.
Ultima modificare: Miercuri, 13 Octombrie 2021
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Costuri intreprindere individuala si avantaje aylinutza aylinutza care sunt costurile infiintarii unei intreprinderi individuale si ce avantaje are aceasta fata de un AF?eu si sotul vrem sa dechidem un magazin intr-un spatiu ... (vezi toată discuția)