avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 460 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune

Succesiune Bună dimineața! Nepoțelei mele ea decedat ieri soțul S au căsătorit legal acum 1 an și 3 luni Înainte de căsătorie el și a cumpărat un ap cu 2 camere în bloc nou Tot ce au mobilat și parcarea au făcut împreună după căsătorie Vineri a decedat la 40 ani și acum mama lui o da afara din casa Întrebarea mea este dacă ea beneficiază de ceva și de ce anume? Menționez ca bunurile au fost toate pe numele lui pentru ca nu sa gândit la asa o tragedie Iar apartamentul ma repet este cumpărat de el înainte de căsătorie Va mulțumesc din suflet pentru orice răspuns O zi binecuvântată tuturor!
Ultima modificare: Marți, 26 Octombrie 2021
davidmirela, utilizator
Cel mai recent răspuns: lenia1972 , utilizator 10:09, 26 Octombrie 2021
Da, daca au fost casatoriti, sotia mosteneste o cota din toate bunurile ramase dupa sotul ei. Cota este mai mica sau mai mare in functie de mostenitorii cu care vine in concurs sotia: 1/4 daca defunctul a avut copii, 1/3 daca nu a avut copii dar pe langa parinte/parinti a avut si frati/surori sau 1/2 daca nu a avut frati/surori.
Indiferent cat mosteneste sotia, daca aceasta nu are o locuinta proprie (sau un drept de a locui intr-o alta locuinta) ea are un drept de abitatie special in virtutea caruia poate locui in imobilul aflat in proprietatea sotului defunct (cel putin) un an de zile sau pana la efectuarea partajului bunurilor ce compun masa succesorala.

Art. 972
Cota succesorală a soţului supravieţuitor
(1) Cota soţului supravieţuitor este de:
a) un sfert din moştenire, dacă vine în concurs cu descendenţii defunctului;
b) o treime din moştenire, dacă vine în concurs atât cu ascendenţi privilegiaţi, cât şi cu colaterali privilegiaţi ai defunctului;
c) o jumătate din moştenire, dacă vine în concurs fie numai cu ascendenţi privilegiaţi, fie numai cu colaterali privilegiaţi ai defunctului;
d) trei sferturi din moştenire, dacă vine în concurs fie cu ascendenţi ordinari, fie cu colaterali ordinari ai defunctului.

Art. 973
Dreptul de abitaţie al soţului supravieţuitor
(1) Soţul supravieţuitor care nu este titular al niciunui drept real de a folosi o altă locuinţă corespunzătoare nevoilor sale beneficiază de un drept de abitaţie asupra casei în care a locuit până la data deschiderii moştenirii, dacă această casă face parte din bunurile moştenirii.
(2) Dreptul de abitaţie este gratuit, inalienabil şi insesizabil.
(3) Oricare dintre moştenitori poate cere fie restrângerea dreptului de abitaţie, dacă locuinţa nu este necesară în întregime soţului supravieţuitor, fie schimbarea obiectului abitaţiei, dacă pune la dispoziţia soţului supravieţuitor o altă locuinţă corespunzătoare.
(4) Dreptul de abitaţie se stinge la partaj, dar nu mai devreme de un an de la data deschiderii moştenirii. Acest drept încetează, chiar înainte de împlinirea termenului de un an, în caz de recăsătorire a soţului supravieţuitor.
(5) Toate litigiile cu privire la dreptul de abitaţie reglementat prin prezentul articol se soluţionează de către instanţa competentă să judece partajul moştenirii, care va hotărî de urgenţă, în camera de consiliu.
8 din 8 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua. Daca au copii, sotia si copiii mostenesc toata averea celui decedat, inclusiv cotele parti pe care acesta le-a avut din alte mosteniri . Daca nu au avut copii, la succesiune vin : sotia, fratii decedatului si parintii acestuia. daca nu se inteleg in fata notarului, se depune actiune in instanta pentru dezbaterea succesiunii. Mama decedatului nu are dreptul sa o dea afara din casa pana la solutionarea mostenirii si efectuarea partajului. In baza documentelor doveditoare si a dovezii achitarii impozitului precum si a imbunatatirilor efectuate in locuinta, se cerere partajarea bunului in instanta, tinandu-se cont de toate dovezile depuse la dosar . Inainte de toate, sotia sa se prezinte la notar cu certificatul de deces, casatorie si nastere si sa faca o declaratie de acceptare expresa a succesiunii sotului. Sa notfice partile sa se prezinte la notariat in vederea dezbaterii succesiunii si, daca aestia refuza, sa depuna cerere de dezbatere a succesiunii in instanta atasand declaratia de acceptare in mod expres asuccesiunii

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dreptul la mostenire lucian1973 lucian1973 Buna ziua, va rog sa-mi comunicati care este dreptul la proprietate pentru sotia supravietuitoare, in situatia in care imobilul in care a locuit alaturi de ... (vezi toată discuția)
Mostenire din donatie rina68 rina68 Buna ziua, am o prietena care a fost casatorita timp de 16 ani cu un barbat, el a decedat de curand. Nu au avut copii . Casa in care au locuit a fost o donatie ... (vezi toată discuția)
Succesiune ametist ametist Soti fara copii. Unul dintre ei decedeaza. Cum se face succesiunea? Cine participa de drept la succesiune? Cui revine averea defunctului? (vezi toată discuția)