In perioada 01.01.2003-01.01.2008 am fost angajata ca medic rezident cu contract de munca pe perioada determinata de 5 ani la un spital.
Intre 01.09.2009-30.09.2004 si 01.10.2005-30.09.2006 (perioada totala deci de 25 de luni) am avut contractul de munca suspendat conform art.51 lit.d din Codul Muncii (deci concediu fara plata pentru formare profesionala, daca am inteles eu bine).
As dori sa stiu daca aceasta perioada se considera vechime in munca sau nu.
Multumesc.
Eu cred ca totusi sunt aplicabile aceste dispozitii ale art.194 C.mun.:
(3) Dacă participarea la cursurile sau la stagiul de formare profesională presupune scoaterea integrală din activitate, contractul individual de muncă al salariatului respectiv se suspendă, acesta beneficiind de o indemnizaţie plătită de angajator, prevăzută în contractul colectiv de muncă aplicabil sau în contractul individual de muncă, după caz.
(4) Pe perioada suspendării contractului individual de muncă în condiţiile prevăzute la alin. (3), salariatul beneficiază de vechime la acel loc de muncă, această perioadă fiind considerată stagiu de cotizare în sistemul asigurărilor sociale de stat.
Scoatere integrala din activitate, ca am plecat in strainatate. Nu au dat nici o indemnizatie, nici eu nu le-am cerut, si probabil nu dadeau nimic chiar daca ceream.
Stagiile din perioadele respective au fost recunoscute de Ministerul Sanatatii si constituie "vechime in specialitate" si pe baza recunoasterii lor mi-am reluat activitatea la spital.
Cand am implinit 3 ani vechime, au inceput sa-mi dea sporul de 5%, dupa vreo 8 luni s-au sucit si mi l-au luat inapoi, considerand ca de fapt perioada nu reprezinta vechime in munca. La intrebarea "de ce?" raspunsul a fost "pai ce, v-ati platit dvoastra cotizatiile aferente la casa de pensii pe perioada cat ati facut formarea profesionala?"
Acuma ma intreb cat de "interpretabil" e codul muncii si daca nu cumva ma lupt cu morile de vant incercand sa gasesc un raspuns.
Din punctul meu de vedere nu aveti vechime in munca acea perioada. Mergeti la Casa Judeteana de Pensii din orasul respectiv ( de unde e societatea angajatoare respectiva) si solicitati o adeverinta cu stagiul de cotizare. Daca in perioada unde aveti contr de munca suspendat nu apareti cu viramente si declaratii atunci nu aveti stagiu de cotizare pentru acea perioada si implicit nu constit vechime in munca.