avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 245 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Pot fi vandute aceste apartamente fara TVA?
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Pot fi vandute aceste apartamente fara TVA?

Societatea X a construit un ansamblu de apartamente in vederea vanzarii pentru care are PV Receptie conform legislatiei in Aprilie 2020. In urma PV de receptie , aceste apartamente au fost inregistrate in cont 345 – Produse finite .
Constructia a fost executata in colaborare cu mai multi parteneri cu care au fost incheiate contracte pe faze de lucrari ( exemplu : structura cu Tertul X , amenajari interioare cu tertul Y , fatada cu tertul Z, climatizarea cu tertul W etc )
Mare parte din apartamente au fost vandute, dar mai sunt cateva.
Intrebare - Incepand cu data de 01.01.2022 pot fi vandute aceste apartamente fara TVA , cf art 292 alin (2) lit. f) pct. 3. , dar cu ajustarea bazei de TVA ?

ART. 292 - Scutiri pentru anumite activități de interes general și scutiri pentru alte activități
(2) Următoarele operațiuni sunt, de asemenea, scutite de taxă:
f) livrarea de construcții/părți de construcții și a terenurilor pe care sunt construite, precum și a oricăror altor terenuri. Prin excepție, scutirea nu se aplică pentru livrarea de construcții noi, de părți de construcții noi sau de terenuri construibile. În sensul prezentului articol se definesc următoarele:
1. teren construibil reprezintă orice teren amenajat sau neamenajat, pe care se pot executa construcții, conform legislației în vigoare;
2. construcție înseamnă orice structură fixată în sau pe pământ;
3. livrarea unei construcții noi sau a unei părți din aceasta înseamnă livrarea efectuată cel târziu până la data de 31 decembrie a anului următor anului primei ocupări ori utilizări a construcției sau a unei părți a acesteia, după caz, în urma transformării;
4. o construcție nouă cuprinde și orice construcție transformată sau parte transformată a unei construcții, dacă costul transformării, exclusiv taxa, se ridică la minimum 50% din valoarea construcției sau a părții din construcție, exclusiv valoarea terenului, ulterior transformării, respectiv valoarea înregistrată în contabilitate în cazul persoanelor impozabile care au obligativitatea de a conduce evidența contabilă și care nu aplică metoda de evaluare bazată pe cost în conformitate cu Standardele internaționale de raportare financiară, sau valoarea stabilită printr-un raport de expertiză/evaluare, în cazul altor persoane impozabile. În cazul în care se înstrăinează doar o parte din construcție, iar valoarea acesteia și a îmbunătățirilor aferente nu pot fi determinate pe baza datelor din contabilitate, acestea vor fi determinate în baza unui raport de expertiză/evaluare;
Norme metodologice (3) Se consideră a fi data primei ocupări, în cazul unei construcții sau al unei părți din construcție care nu a suferit transformări de natura celor prevăzute la art. 292 alin. (2) lit. f) pct. 4 din Codul fiscal, data semnării de către beneficiar a procesului-verbal de recepție definitivă a construcției sau a unei părți din construcție. Prin proces-verbal de recepție definitivă se înțelege procesul-verbal de recepție la terminarea lucrărilor, încheiat conform legislației în vigoare. În cazul unei construcții realizate în regie proprie, data primei ocupări este data documentului pe baza căruia construcția sau partea din construcție este înregistrată în evidențele contabile drept activ corporal fix.
Ultima modificare: Joi, 11 Noiembrie 2021
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: violeta.grigorescu , utilizator 10:23, 11 Noiembrie 2021
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da corect se pot vinde in regim de scutire incepand cu 01.01.2022 insa va trebui facuta ajustarea TVA cf art 305 din Codul Fiscal .
Va multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cladire noua sau veche, tratament tva office.carmen office.carmen Cum se considera o cladire construita in regie proprie si receptionata in decembrie 2008,veche sau noua? Care este tratamentul contabil la facturare,din punct ... (vezi toată discuția)
Colectare tva privind imobile achizitionate de la pers fizice Bbianca Bbianca Buna ziua, In cazul in care o SOC vrea sa vanda un imobil(constructie 2009) achizitionat de la o persoana fizica ,colecteaza TVA? Mentionez ca vanzarea se va ... (vezi toată discuția)
Vinzare spatiu comercial lilianadnc lilianadnc Buna seara,vreau sa vand un spatiu comercial proprietatea societatii ,mentionez ca a fost achizitionat de la o persoana fizica in anul 1998 la valoarea de ... (vezi toată discuția)