avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 536 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Are dreptul legal sotia mea sa inchirieze apartamentul ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Are dreptul legal sotia mea sa inchirieze apartamentul nostru, sa-l inregistreze la ANAF, sa incaseze in contul ei chiria, etc. - ea fiind co-proprietara apartamentului ?

Are dreptul legal sotia mea (co-proprietara a apartamentului nostru) sa il inchirieze cu contract pe numele ei, sa inregistreze contractul la ANAF si sa incaseze chiria in contul ei - daca eu as fi plecat din tara? Va multumesc pentru precizari.
Cel mai recent răspuns: MihailZC , utilizator 11:41, 22 Noiembrie 2021
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da.
Art.345 alin 2 Cod civil:"De asemenea, fiecare soţ poate încheia singur acte de conservare, acte de administrare cu privire la oricare dintre bunurile comune, precum şi acte de dobândire a bunurilor comune."
Depinde de 2 aspecte: daca locuinta inchiriata reprezenta locuinta familiei si daca inchirierea s-a facut pe mai mult de 3 ani.

Art. 321
Noţiune
(1) Locuinţa familiei este locuinţa comună a soţilor sau, în lipsă, locuinţa soţului la care se află copiii.
(2) Oricare dintre soţi poate cere notarea în cartea funciară, în condiţiile legii, a unui imobil ca locuinţă a familiei, chiar dacă nu este proprietarul imobilului.

Art. 322
Regimul unor acte juridice
(1) Fără consimţământul scris al celuilalt soţ, niciunul dintre soţi, chiar dacă este proprietar exclusiv, nu poate dispune de drepturile asupra locuinţei familiei şi nici nu poate încheia acte prin care ar fi afectată folosinţa acesteia.
(2) De asemenea, un soţ nu poate deplasa din locuinţă bunurile ce mobilează sau decorează locuinţa familiei şi nu poate dispune de acestea fără consimţământul scris al celuilalt soţ.
(3) În cazul în care consimţământul este refuzat fără un motiv legitim, celălalt soţ poate să sesizeze instanţa de tutelă, pentru ca aceasta să autorizeze încheierea actului.
(4) Soţul care nu şi-a dat consimţământul la încheierea actului poate cere anularea lui în termen de un an de la data la care a luat cunoştinţă despre acesta, dar nu mai târziu de un an de la data încetării regimului matrimonial.
(5) În lipsa notării locuinţei familiei în cartea funciară, soţul care nu şi-a dat consimţământul nu poate cere anularea actului, ci numai daune-interese de la celălalt soţ, cu excepţia cazului în care terţul dobânditor a cunoscut, pe altă cale, calitatea de locuinţă a familiei.
(6) Dispoziţiile alin. (5) se aplică în mod corespunzător actelor încheiate cu încălcarea prevederilor alin. (2).

Art. 641
Actele de administrare şi de dispoziţie
(1) Actele de administrare, precum încheierea sau denunţarea unor contracte de locaţiune, cesiunile de venituri imobiliare şi altele asemenea, cu privire la bunul comun pot fi făcute numai cu acordul coproprietarilor ce deţin majoritatea cotelor-părţi.
(2) Actele de administrare care limitează în mod substanţial posibilitatea unui coproprietar de a folosi bunul comun în raport cu cota sa parte ori care impun acestuia o sarcină excesivă prin raportare la cota sa parte sau la cheltuielile suportate de către ceilalţi coproprietari nu vor putea fi efectuate decât cu acordul acestuia.
(3) Coproprietarul sau coproprietarii interesaţi pot cere instanţei să suplinească acordul coproprietarului aflat în imposibilitate de a-şi exprima voinţa sau care se opune în mod abuziv la efectuarea unui act de administrare indispensabil menţinerii utilităţii sau valorii bunului.
(4) Orice acte juridice de dispoziţie cu privire la bunul comun, actele de folosinţă cu titlu gratuit, cesiunile de venituri imobiliare şi locaţiunile încheiate pe termen mai mare de 3 ani, precum şi actele care urmăresc exclusiv înfrumuseţarea bunului nu se pot încheia decât cu acordul tuturor coproprietarilor. Orice act juridic cu titlu gratuit va fi considerat act de dispoziţie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inchiriere apartament bun comun de catre unul dintre soti Sofia H Sofia H Poate fi inchiriat un apartament bun comun de catre unul dintre soti, acestia fiind in divort si nefiind partajul facut ? Mentionez faptul ca chiria s-ar vira ... (vezi toată discuția)
Partaj Sherley Sherley Am o casa construită cu fostul Sot CIT timp am fost căsătoriți . Sintem divorțați de 2 ani dar nu am facut Partajul . Autorizația de construire este pe ... (vezi toată discuția)
Iesire din indiviziune. muntean sorin adam muntean sorin adam daca in urma unei succesiuni rezulta doi proprietari, ai unei case, careposeda ficare 50%, poate unul dintre ei sa aduca modificari, imobilului, fara acordul ... (vezi toată discuția)