avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 599 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Expertul parte nu a participat la efectuarea ...
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Expertul parte nu a participat la efectuarea expertizei. Poate ...

Expertul parte încuviințat de instanta nu a participat la efectuarea expertizei.
Este vorba de o expertiza topografica și s-au făcut măsurători în teren, la care dl expert parte nu a participat. A motivat probleme familiale, susținând ca a măsurat terenul anterior expertizei actuale, la expertiza efectuata anterior (expertiza care a fost anulata). Poate formula opinii, obiectiuni, raport de expertiza separat, etc?
Ultima modificare: Miercuri, 24 Noiembrie 2021
Annett, utilizator
Cel mai recent răspuns: Annett , utilizator 21:48, 25 Noiembrie 2021
Banuiesc ca ati recitit tot ceea ce s-a scris la discutia pe care ati deschis-o aici: www.avocatnet.ro/forum/discu...
Daca nu ati facut-o pana acuma, ar trebui sa recititi.
Daca expertul parte nu a participat (din ce motiv ?) la efectuarea expertizei, nu poate formula legal, opinii, obiectiuni, raport separat, daca expertul desemnat de instanta sa efectueze expertiza l-a convocat si nu s-a prezentat.
Daca expertul parte nu a fost convocat, expertul desemnat trebuie sa-l convoace in scris, cu confirmare de primire si sa reia expertiza.
Expertii parte nu au fost convocati cu confirmare de primire, doar părțile.
Fiecare parte a înștiințat expertul ei parte. Unul din experții parte a susținut ca nu poate participa din motive familiale, ca măsurătorile le-a făcut la expertiza anterioara (anulata).
Menționez ca au fost trimise 2 convocări, la prima tot acest expert a susținut ca nu poate participa, dar nici partea pe care o reprezinta, nici avocatul acesteia, astfel ca s-au refăcut convocarile.
Poate avea acest expert parte o opinie la aceasta expertiza?
Ultima modificare: Miercuri, 24 Noiembrie 2021
Annett, utilizator
Expertul parte care nu a participat la expertiza nu poate invoca faptul ca nu a stiut de data efectuarii expertizei.
Nu a participat, nu stie ce si cum s-a masurat. Ce opinie sa formuleze acest expert parte ? Daca expertiza anterioara a fost anulata este ca si cum nu s-a masurat. Partea in proces care l-a angajat ii poate cere returnarea banilor platiti drept onorariu deoarece acest expert nu s-a achitat de obligatia contractuala.
Va mulțumesc frumos.
Îmi puteți da un temei legal?
Mentiunea expresa din CpC
-art.330 Incuviintarea expertizei
(5) La efectuarea expertizei in conditiile prevazute la alin. (1) si (2) pot participa experti alesi de parti si incuviintati de instanta, avand calitatea de consilieri ai partilor, daca prin lege nu se dispune altfel. In acest caz, ei pot sa dea relatii, sa formuleze intrebari si observatii si, daca este cazul, sa intocmeasca un raport separat cu privire la obiectivele expertizei.
respectiv din OG nr. 2/ 2000 cu modificarile si completarile ulterioare:
-art. 18
(1) Partea interesată are dreptul să solicite ca pe lângă expertul tehnic judiciar numit să mai participe la efectuarea expertizei, pe cheltuiala acesteia, şi un expert tehnic judiciar sau un specialist, nominalizat de aceasta şi încuviinţat de organul judiciar care a dispus efectuarea expertizei, în calitate de consilier al părţii, din categoria persoanelor prevăzute la art. 11 - 14.

Alte discuții în legătură

Semnatre expertiza - expert consilier SorinIo SorinIo Acum ceva timp am fost numit de instanta ca expert contabil intr-o cauza penala. Am facut lucrarea si acum trebuie sa o aduc la cunostinta expertilor ... (vezi toată discuția)
Expertiza extrajudiciara ContSters315143 ContSters315143 Daca refuz o expertiza tehnica extrajudiciara, pentru ca nu mi se pare subiectiva, pot fi totusi de acord cu propunerea expertului (care a facut-o) in ... (vezi toată discuția)
Expertiza contabila judiciara petre popescu petre popescu La un procesc penal s-a efectuat o expertiza contabila in vederea existentei sau nu a unei datorii banesti. Am cerut un expert consilier, mi s-a ... (vezi toată discuția)