avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 529 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Expertiza extrajudiciara
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Expertiza extrajudiciara

Daca refuz o expertiza tehnica extrajudiciara, pentru ca nu mi se pare subiectiva, pot fi totusi de acord cu propunerea expertului (care a facut-o) in instanta, de catre partea adversa, urmand ca expertul-parte desemnat de mine sa formuleze obiectiuni?
Daca accept expertul principal in persoana celui care a facut expertiza extrajudiciara, este obligatoriu sa-i accept implicit si expertiza facuta?
Cel mai recent răspuns: legalmgm , utilizator 19:47, 4 Aprilie 2014
Expertiza extrajudiciara se efectueaza la comanda uneia dintre parti. Aceasta poate sa nu acceptata ca proba de catre instanta intrucat nu s-a efectuat in conformitate cu prevederile Codului de procedura civila. Ma refer la faptul ca, expertiza extrajudiciara fiind comandata de una dintre parti, cealalta parte (celelalte parti) nu participa la efectuarea expertizei si, pe cale de consecinta, nu isi pot expune punctele de vedere prin obiectivele expertizei. Expertiza extrajudiciara poate sa nu fie admisa doar in totalitatea ei, nu numai anumite capitole din expertiza.
In cazul neadmiterii expertizei extrajudiciare se poate solicita efectuarea unei expertize judiciare. Expertiza judiciara nu poate fi efectuata de catre expertul care a efectuat expertiza expertiza extrajudiciara. Acesta poate fi angajat de catre partea l-a angajat pentru efectuarea expertizei extrajudiciare in calitate de expert consilier care sa participe la efectuarea expertizei judiciare alaturi de expertul ofcial numit. Precizez ca, daca doriti sa angajati un expert consilier nu este obligatoriu sa il angajati pe cel care a efectuat expertiza extrajudiciara.
La expertiza judiciara aveti dreptul sa formulati obiectiuni cu privire la problemele cu care nu sunteti de acord.
ing. Ioan Ciobanu
Ultima modificare: Joi, 3 Aprilie 2014
Ioan Ciobanu, Expert judiciar
Rolul expertului parte acceptat de catre instanta de judecata, la solicitarea uneia din partile in proces nu este acela de a formula obiectiuni (din partea partii care l-a solicitat), la raportul de expertiza judiciara intocmit de catre expertul desemnat de instanta sa efectueze expertiza tehnica judiciara.
Expertul desemnat si expertul parte participa la lucrarile expertizei, expertul parte fiind convocat de catre expertul desemnat, la data efectuarii expertizei, impreuna cu partile in proces.
Expertul parte avizeaza raportul de expertiza tehnica judiciara intocmit de catre expertul desemnat, daca este de acord cu concluziile raportului. Daca nu este de acord cu concluziile raportului de expertiza, intocmeste un raport separat, in care justifica punctul sau de vedere.
Ambii experti, fiind de acceasi specialitate (sau in caz special, din specializari apropiate) trateaza expertiza avand la dispozitie acelasi dosar si tinand cont de aceeasi legislatie. Daca se interpreteaza anumite aspecte legislative, vis a vis de cazul in speta, cei doi experti pot avea opinii apropiate, usor diferite, divergente chiar.
Ambele rapoarte se depun la dosarul cauzei si se analizeaza impreuna de catre instanta de judecata.
Buna ziua,

Expertiza tehnica extrajudiciara, elaborata de catre un expert judiciar si depusa intr-un dosar aflat pe rolul instantei dar inainte ca aceasta sa treaca la faza administrarii probelor, daca este pertinenta, concludenta si util cauzei, este calificata de instanta, ca orice alt inscris depus de parte, ca un inceput de dovada scrisa.

Coroborat sau nu cu alte mijloace de proba el poate duce uneori chiar la solutionarea cauzei.

Daca instanta nu este convinsa de calitatea expertizei ca proba pertinenta, concludenta si utila in speta, ea poate dispune numirea aleatorie a unui expert judiciar pentru a elabora o expertiza judiciara, conform dispozitiilor Codului de Procedura (civil, penal).

Daca partile solicita in mod expres, instanta poate incuviinta fiecareia dintre ele participarea unui expert-parte (consilier).

Contrar celor afirmate mai sus pe forum, expertul desemnat nu este tinut a prelua si/sau admite opiniile expertilor-consilieri.
Acestia pot formula independent opinii separate si/sau obiectiuni la Raportul expertului desemnat

Instanta nu este tinuta de nici o obligatie fata de opiniile exprimate de toti expertii, ea judecand numai dupa propriile convingeri, formate pe baza intregului probatoriu din dosar.
Ultima modificare: Vineri, 4 Aprilie 2014
legalmgm, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Expertiza tehnica auto ujiman ujiman Accident rutier cu victime. M-am constituit parte civila si am formulat plangere penala. A fost intocmita o expertiza judiciara auto care dupa parerea mea nu ... (vezi toată discuția)
Contraexpertiza ContSters315143 ContSters315143 Am un raport de expertiza tehnica judiciara aprobata si semnata de trei experti-unul principal si doi alesi de parti. Una dintre parti a facut obiectiuni in ... (vezi toată discuția)
Calitate expert consultant - obligatoriu expert judiciar ? PFA Corneliu B. - Expert Evaluator PFA Corneliu B. - Expert Evaluator Am fost contactat de catre o parte implicata in proces pentru a-mi expune punctul de vedere in calitate de expert consultant. Mentionez ca nu am calitate de ... (vezi toată discuția)