avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 721 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Abuzuri ale firmelor straine
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Abuzuri ale firmelor straine

Desi la angajarea in cadrul acestei societati s-au facut nenumarate promisiuni, care urmau sa intre in vigoare incepand cu 01.01.2009, toate acestea au ramas fara acoperire. Nu numai ca nu s-a intamplat asa, dar STILL Motostivuitoare a inceput o sumedenie de actiuni abuzive si de presiuni asupra angajatilor, culminand cu demiterea domnului RB pe care l-au fortat si amenintat sa-si inainteze demisia. Acesta a cedat pana la urma in schimbul unei sume de bani. Mai mult, societatea a inceput o sumedenie de actiuni abuzive si neintemeiate, la adresa tuturor angajatilor din departamentul de vanzari. In acest sens au fost chemati pe rand la Bolintin Deal toti angajatii din departamentul de vanzari, care au fost presati sa semneze “de bunavoie” un acord al partilor prin care se reducea salariul de incadrare de la 3925 RON la 1570 RON Brut (o reducere salariala de 60% !!!). La sfarsitul lunii mai 2009, am fost si eu chemat de domnul MR sa semnez astfel de documente care nu reprezentau vointa partilor si amenintat ca in cazul in care nu le voi semna, voi avea de suferit repercursiuni din partea STILL. Avand in vedere ca toate acestea nu reprezentau vointa mea, am refuzat semnarea unor astfel de documente. Totusi, la aceea data am semnat un act aditional ca si ceilalti colegi, prin care ni se acordau unele bonusuri suplimentare pentru un numar de 5 (cinci) utilaje vandute dupa 01.06.2009 pana la sfarsitul anului. Mentionez ca pana in acest moment nu mi s-au platit aceste bonusuri (probabil pentru faptul ca nu am acceptat scaderea salariala).
In luna iunie, ne-au fost montate abuziv si fara acordul ALD, pe autoturismele de serviciu GPS-uri de catre personae neautorizate, pentru monitorizarea angajatilor, fara acordul acestora, desi niciodata nu ne-au fost platite orele suplimentare pe care le-am efectuat, ci pur si simplu ca o noua metoda de santaj si presiune. Mai mult decat atat, in nenumarate randuri nu ne-au fost platite cheltuielile de deplasare si diurnele fara nici o explicatie. Mentionez ca am observat de multe ori o diferenta intre decontul trimis si sumele decontate, dar desi am solicitat in nenumarate randuri o situatie a deconturilor, aceasta nu mi-a fost transmisa. Am primit o astfel de situatie doar in luna noiembrie 2009 !!! (dupa aproape 1 an de la solicitare), dar fara nici o explicatie a neplatii diurnelor si a o parte din deconturi. In luna iulie 2009, colegul nostru de la Constanta, BM, a fost invitat la sediul institutiei si fara nici un motiv, i-au fost luate abuziv echipamentele din dotare (masina, laptop, telefon, etc) si preset sa-si semneze demisia la zi !!! In caz contrar l-au amenintat ca nu ii platesc cazare sau drumul inapoi la Constanta. In urma acestor actiuni si presiuni si acest coleg si-a semnat demisia la zi in schimbul unei sume de bani. Totodata, in luna iulie nu mi-au fost acordate bonurile de masa aferente lunii iunie. Desi am solicitat explicatii pentru aceasta situatie, am primit doar la data de 17.08.2008 un raspuns scurt, respective “pentru intarzierea transmiterii foii de parcurs in luna iulie”. Mentionez ca in luna iunie am avut numeroase delegatii de peste 12 ore/zi si nu mi-au fost acordate nici pentru acele zile diurna sau bonurile de masa.
In luna octombrie domnul MR s-a deplasat personal la Iasi si timp de 3 zile a facut presiuni asupra colegului nostru GC sa-si inainteze demisia la zi. Mentionez ca a fost a doua tentative de acest gen a domnului MR asupra lui GC, la cea precedenta din decembrie 2008 sotia sa pierzand o sarcina din cauza acestui stres. In cele din urma si GC a cedat acestei presiuni si si-a semnat demisia la zi in favoarea unei sume de bani. Avand in vedere ca in luna octombrie am trimis conducerii companiei cateva feedback-uri cu privire la problemele pe care compania le are in piata, mai ales pe partea de service, se pare ca acest fapt i-a deranjat foarte tare si si-au adus aminte ca am refuzat semnarea documentelor de micsorare a salariului. Din acest moment au inceput numeroase actiuni abuzive si ilegale la adresa mea. Desi am o retinere de 1/3 din salar lunar ca si pensie alimentara, la inceputul lunii noiembrie (salariul aferent lunii octombrie) domnul SI a luat decizia de a-mi retine din salar, fara a ma informa macar, suma de 1000 RON, care reprezenta avans decont din ianuarie 2009 desi conform documentelor si chitantelor pe care le-am transmis societatii in 2009, societatea STILL mai avea sa-mi returneze bani. In consecinta, in luna octombrie 2009 STILL mi-a facut retineri din salar de peste 60% illegal si fara acordul meu. Avand in vedere ca si eu am rate si facturi de platit, va intreb care este legalitatea acestor actiuni si siguranta unui venit de la locul de munca de la STILL. Deasemenea, in aceasta perioada mi-a fost blocat nejustificat dreptul si accesul la dezvoltare, colegii mei beneficiind de training-uri, iar eu nefiind nici macar anuntat de desfasurarea acestora. Mai mult decat atat, la unul din aceste training-uri cand colegii au intrebat de ce lipsesc, domnul MR le-a comunicat ca nu mai lucrez in cadrul companiei !!!
La data de 02.11.2009 tot domnul SI mi-a trimis un mail, prin care ma instiinta ca intentioneaza sa restructureze pozitia de reprezentant vanzari, incepand cu data de 01.12.2009 si ma invita la Bolintin Deal, pentru semnarea documentelor si predarea inventarului.
In acel moment, stiind de experienta colegilor mei, i-am cerut domnului Imbeck sa-mi transmita pe mail documentele ce trebuiesc semnate in vederea desfiintarii acestei pozitii in vederea discutarii lor cu o persoana abilitata, precum si posibilitatea folosirii pachetului logistic pe perioada de preaviz.
Dar, stupoare !!! Conducerea STILL mi-a trimis pe mail documentele cu privire la cererea mea de demisie, respective dorinta mea de a parasi compania incepand cu data de 31.11.2009. Bineinteles, in acel moment am refuzat semnarea unor astfel de documente si le-am solicitat in continuare transmiterea documentelor cu privire la desfiintarea pozitiei. Pentru a pune presiune asupra mea si a nu-mi putea desfasura activitatea, domnul SI mi-a blocat si accesul la mail-ul exterior, respective imposibilitatea de a mai comunica cu clientii, de a mai prelua comenzi, a transmite oferte si a putea obtine bonusuri din vanzari. In continuare conducerea STILL mi-a tot trimis alte si alte documente cu privire la …. cererea mea de demisie !!! Bineinteles, nu am fost de accord cu semnarea unor astfel de documente care nu reprezentau dorinta mea. Din acel moment au incercat pe toate caile si cu toate mijloacele sa ma intimideze sis a ma forteze sa-mi inaintez demisia.
De asemenea mi-am exprimat dorinta de a-mi efectua concediul de odihna ramas din 2008 si 2009, dar conducerea STILL mi-a refuzat acest drept pana la semnarea demisiei.
La data de 20.11.2009, desi eram in concediu medical, domnul SI a venit la C... si a insistat sa ne intalnim in vederea semnarii documentelor. Si de aceasta data dansul a insistat si a facut asupra mea presiuni sa-mi semnez demisia in schimbul unor sume de bani, dar nu am fost de acord. Mai mult decat atat, conform regulamentului de exploatare a autovehicolelor companiei, mi-am exprimat dorinta de a prelua autoturismul de serviciu in cazul in care compania imi reduce pozitia pe care o ocup, ca un drept legal pe care il am. Desi este un drept legal pe care il am si acesta mi-a fost refuzat. In seara zilei de 20.11.2009, desi nu am semnat nici un document de incetare a contractului de munca, domnul SI mi-a solicitat predarea intregului echipament logistic, respectiv masina, laptop, telefon, imprimanta, etc. Desi nu a vrut sa-mi ofere nici o explicatie sau o cerere scrisa cu privire la aceasta cerere nejustificata si abuziva, decat faptul ca nu are bilet de avion de intors la Bucuresti si are nevoie de masina mea (fapt care dovedeste din nou foarte clar intentiile dansului cu care a venit la C...), am procedat la predarea acestora pe baza de proces verbal. In acel moment, am solicitat conducerii STILL, eliberarea unei copii a cartii de munca si a unui set de fluturasi de salariu stampilati, dar nici pana in prezent nu am primit documentele solicitate. Totodata, am continuat sa solicit acordarea concediului de odihna ramas pe 2008 si 2009, dar conducerea STILL a refuzat in continuare acordarea acestuia pana la inaintarea demisie.
Avand in vedere ca EM, colegul nostrum din Craiova a avut “curajul” de a comunica si conducerii STILL Germania aceste abuzuri ale domnilor SI si MR in Romania, conducerea i-a transmis acestuia decizia de restructurare (in timpul in care domnul EM se afla si el in concediu medical), culminand cu furtul autoturismului de serviciu din fata blocului din Craiova, in noaptea de sambata 28/29 noiembrie 2009 de catre domnul Imbeck !!! Mentionez ca in acest moment exista o plangere inregistrata la procuratura Craiova impotriva domnului Imbeck, cu privire la furtul unui autovehicul si a altor bunuri si bani aflate in acesta.
La inceputul lunii decembrie domnul SI mi-a solicitat din nou sa ma intalnesc cu dansul la Bucuresti in vederea rezolvarii “pachetului logistic”. Am acceptat cu conditia sa mi se deconteze cheltuielile de deplasare. Desi am solicitat suma de 600 RON ca avans de deplasare, dansul mi-a virat doar 400 RON in cont. Avand in vedere ca discutia s-a purtat numai asupra semnarii demisiei si eu nu am cedat presiunilor, acesta mi-a retinut din salariul lunii noiembrie, virat la inceputul lunii decembrie aceasta suma, ca si avans salar !!!
In continuare, desi am transmis concediul medical din luna noiembrie a doua zi dupa acordare, desi l-am predat in original superiorului direct, domnului Mihnea Dima, desi conducerea STILL nu mi-a comunicat ca ei nu au intrat inca in posesia concediului medical in original si nici nu mi l-au solicitat, desi au efectuat pontajul pe luna noiembrie cu concediul medical inclus, desi mi-au virat salariul cu concediul medical inclus, acum, la inceputul lunii ianuarie, conducerea STILL s-a razgandit si a comis un nou abuz si o ilegalitate. Au transmis un nou pontaj pentru noiembrie firmei de consultanta in care m-au trecut absent nemotivat in zilele de concediu medical si mi-au oprit din salariul lunii decembrie plata concediului medical din noiembrie, nu mi-au platit nici concediul medical aferent lunii decembrie si mi-au virat in contul de salar 74 RON !!!! Mi-au retinut de aceasta data 99% din salar !!! Toate acestea in conditiile in care nici pana in prezent nu mi-au efectuat plata bonusului suplimentar pentru cele 5 utilaje vandute pana la sfarsitul anului 2009. In acest moment, sunt in imposibilitatea de a-mi asigura traiul de la o zi la alta si de a-mi mai plati ratele si facturile !!!
Mentionez ca pana in prezent am trimis numeroase notificari conducerii STILL Motostivuitoare prin care le-am cerut sa inceteze aceste abuzuri si presiuni asupra mea, dar fara nici un rezultat. De asemenea, le-am cerut oficial sa-mi comunice care este statutul meu in cadrul societatii, avand in vedere ca imi blocheaza dreptul la munca si ma discrimineaza in fata colegilor si a clientilor, dar tot fara nici un rezultat. Avand in vedere faptul ca in acest moment asupra mea se fac mari presiuni mai ales de ordin psihologic si financiar, mi se blocheaza dreptul la munca si egalitate in munca, mi se blocheaza dreptul la dezvoltare profesionala, mi se blocheaza dreptul la salarizare si bonusare in vederea unui trai decent (inclusiv a copiilor mei carora li se diminueaza pensia alimentara), mi se blocheaza dreptul la comunicare si mi se aduc mari prejudicii de imagine in fata clientilor.
Ce este de facut ..... ?!?
Cel mai recent răspuns: Ana-Maria Dutescu , Avocat 02:01, 12 Ianuarie 2010
Din pacate nu am timp si nici nu citii tot ce ati scris , dar un lucru este bine de stiut : in cadrul acestui forum nu se folosesc denumirile firmelor .

Ar trebui sa scrieti si dumneavoastra mai cu spatii ca sa fie usor de citit , si cred ca in cazul dumneavoastra ar fi foarte util sa consultati un avocat care sa va asiste si sa va reprezinte .

Pentru nerespectarea drepturilor dumneavoastra de angajat va puteti adresa ITM , si pentru obtinerea unor drepturi banesti puteti sa apelati cu incredere la tribunal , litigiile de munca fiind scutite de taxa de timbru .
Intai sa va spun ce nu este obligat angajatorul sa faca: sa va trimita la training-uri si sa va dea bonuri de masa. In schimb obligativitatea revine angajatului sa mearga la training daca este trimis.
In privinta retinerilor din salariu, sumele diminuate apar si pe statele de plata ( fluturasi in cazul in care sunteti platit pe card)? Pt ca daca ati semnat pt suma totala si dvs ati primit mai putin, nu aveti cum demonstra asta, logic.
Montarea de accesorii pe masinile de serviciu este legala, chiar fara acordul angajatilor.
Furtul insa nu. Chiar daca angajatul are folosinta, nu proprietatea, ridicarea masinii fara acordul acestuia reprezinta furt.
Cati angajati sunteti in total? Este posibila si infiintarea unui sindicat, chiar daca societatea este integral cu capital privat.
Daca situatia este ostila, nu mai inmanati fara martori/proces-verbal de predare-primire documente (vezi concediul medical).

Si acum cu rezolvarile legale:
- pentru recuperarea sumelor restante de la angajator puteti face o plangere la ITM, sau/si sa ii actionati in judecata. Fiind litigiu de munca, actiunea este scutita de taxa de timbru; Mentiune: trebuie sa aveti probe.
- pentru constituirea unei organizatii sindicale este necesar un numar de 15 persoane din aceeasi ramura sau profesiune, chiar daca isi desfasoara activitatea la angajatori diferiti; Sindicatele sau organizaţiile sindicale, sunt constituite în scopul apărării drepturilor prevăzute în legislaţia naţională, în pactele, tratatele şi convenţiile internaţionale la care România este parte, precum şi în contractele colective de muncă şi promovării intereselor profesionale, economice, sociale, culturale şi sportive ale membrilor acestora;

Si rezolvarea morala:
- este clara situatia ostila si atmosfera neconforma cu niste conditii de munca normale. Daca angajatorul doreste sa concedieze pe cineva, o va face in lipsa acordului acestuia din urma. Metode sunt multe, de la disponibilizare, la crearea unui mediu in care este imposibila activitatea de zi cu zi si concedierea din motive disciplinare. De mentionat ca acest lucru nu este posibil fara o cercetare disciplinara. Orice incalcare a legii este temei de litigiu si se castiga lejer de catre angajat, impreuna cu daune morale.
Dvs decideti daca merita sa fiti indepartat "legal" sau va dati demisia " de onoare". Nu puteti fi obligat sa semnati demisia sau "acorduri" de micsorare a salariului, dar, dupa cum vad ca se insista pe indepartarea angajatilor chiar cu sacrificiul unor sume de bani, il cred pe angajatorul dvs in stare de orice.
Daca nu doriti sa plecati fara lupta, incercati si abordarea firmei mama, poate se vor apleca si asupra problemelor create artificial cu angajatii de catre reprezentanta din Romania. Sau poate nu...
Succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Abuzuri, discriminare, concediere nelegala Daniyo Daniyo Am fost angajata la o fabrica in industria alimentara ca inginera . cand m-am angajat abia deschideau fabrica iar pana atunci au functionat ca laborator. ... (vezi toată discuția)
Concedierea KYMS KYMS Buna ziua, am si eu cateva nelamuriri:de in luna noiembrie am fost anuntata ca nu mai sunt dorita in firma si sa imi dau demisia ca sunt cam isteata pentru ... (vezi toată discuția)
Act aditonal micsorare salariu vs preaviz ionescu.maurelia ionescu.maurelia Pot primi in acelasi timp (pentru a semna) act aditional prin care mi se micsoreaza salariul si preavizul pentru disponibilizare? (vezi toată discuția)