avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 572 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere in conflict de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere in conflict de munca

1. Declanseaza depunerea (de catre angajat) unei plangeri la ITM un confilict de munca?
2. Este adevarat, ca in timpul unui conflict de munca salariatul nu poate fi concediat?
Ultima modificare: Joi, 16 Decembrie 2021
AureliaStamate, utilizator
Cel mai recent răspuns: AureliaStamate , utilizator 02:28, 6 Februarie 2022
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Nu. Prin conflict individual de muncă se intelege : conflictul de muncă ce are ca obiect exercitarea unor drepturi sau îndeplinirea unor obligații care decurg din contractele individuale și colective de muncă ori din acordurile colective de muncă și raporturile de serviciu ale funcționarilor publici, precum și din legi sau din alte acte normative. De asemenea, sunt considerate conflicte individuale de muncă următoarele:
(i) conflictele în legătură cu plata unor despăgubiri pentru acoperirea prejudiciilor cauzate de părți prin neîndeplinirea sau îndeplinirea necorespunzătoare a obligațiilor stabilite prin contractul individual de muncă ori raportul de serviciu;
(ii) conflictele în legătură cu constatarea nulității contractelor individuale de muncă ori a unor clauze ale acestora;
(iii) conflictele în legătură cu constatarea încetării raporturilor de serviciu ori a unor clauze ale acestora;

2. In timpul unui conflict de munca salariatul poate fi concediat.
1. "conflictul de muncă ce are ca obiect exercitarea unor drepturi sau îndeplinirea unor obligații" Fix despre asta este plangerea la ITM.
2. Sursa?
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Depunerea unei sesizari nu înseamnă conflict.

2. Sursa la ce?
1. Multumesc, exact asta am vrut sa stiu. Deci sesizarea nu declanseaza conflictul de munca.
Ce ar declansa asta? Doar mersul in instanta sau sunt si alte cazuri care declanseaza conflictul?

2. Daca exista vreo mentionare expres (lege, prevedere) a acestui fapt? (De ex. stiu ca este mentionat ca nu se pot face concedieri in perioada de boala. Inteleg ca aceea este o restrictie si este mentionat din cauza aceasta, in schimb ce intreb eu nu este restrictie si nu prea are sens sa fie mentionat, intreb totusi, de unde reiese.)
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Conflictele de munca se pot declansa cu prilejul negocierii contractului de munca, spre exemplu, daca respectivul candidat considera ca nu a fost angajat in mod corect/legal.

Un conflict de munca se poate declansa pe parcursul derularii contractului, la finalul contractului de munca si chiar dupa cec.i.m. a incetat.

Alte discuții în legătură

Conflictul de munca e litigiu de munca? masayoshi masayoshi Se aplica legile urmatoare in sensul ca litigiul de munca are ca obiect... [quot]Codul muncii ART. 281 -Definire Jurisdictia muncii are ca obiect ... (vezi toată discuția)
Ce obiecte (ale dosarelor de la tribunal) pot face obiectul materiei litigii de munca? aidu aidu Vreau sa caut pe pagina tribunalului... si e extrem de anapoda - trebuie sa le iau la rand. Am identificat pana acum drepturi banesti, obligatie de a face, ... (vezi toată discuția)
Conflict de munca lolo0112 lolo0112 Buna ;) Am si eu o nelamurire: in cazul diminuarii primelor acordate angajatilor, pe diferite motive; este posibila declansarea unui conflict de drepturi? Iar ... (vezi toată discuția)