avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 285 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... conflict de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

conflict de munca

Buna ;)
Am si eu o nelamurire: in cazul diminuarii primelor acordate angajatilor, pe diferite motive; este posibila declansarea unui conflict de drepturi? Iar in cazul in care este posibila, care ar fi procedura? (Legea 168/1999 prevede la art. 70 ca " Conflictele de drepturi se solutioneaza de catre instantele judecatoresti." )
Cel mai recent răspuns: lolo0112 , utilizator 14:22, 26 Iulie 2008
Conflictele de drepturi sunt conflictele referitoare la drepturile salariatilor si au ca obiect exercitarea unor drepturi sau indeplinirea unor obligatii decurgand din legi sau din alte acte normative, precum si din contractele colective sau individuale de munca.
Jurisdictia muncii are ca obiect solutionarea conflictelor de munca cu privire la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea contractelor individuale sau colective de munca, precum si a cererilor privind raporturile juridice dintre partenerii sociali.
Nu ati spus daca dvs. aveti Contract colectiv de munca, ce scrie in el privitor la primele la care va referiti, daca aveti sindicat sau reprezentanti ai salariatilor care au semnat CCM, daca v-ati adresat acestora, care sunt motivele diminuari primelor...!?
Prima nu este un drept permanent ci se acorda in anumite conditii: realizarea suplimentara a sarcinilor, sporirea procentului programat de vanzari etc.
Va spun toate acestea pentru ca in instanta angajatorul s-ar putea sa aiba castig de cauza, in situatia relatata de dvs.
Conducerea societatii poate diminua sau anula premiul in cazul angajatilor care au fost sanctionati disciplinar sau nu si-au indeplinit corespunzatore atributiile din fisa postului. Premiile sunt acordate salariatilor care au realizat sau care au participat direct la obtinerea unor rezultate in activitate, apreciate ca valoroase.
Potrivit Legii nr.168/1999, sunt conflicte de drepturi urmatoarele:
a) conflictele in legatura cu incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea contractelor individuale de munca;
b) conflictele in legatura cu executarea contractelor colective de munca.
De asemenea, sunt considerate conflicte de drepturi
a) conflictele in legatura cu plata unor despagubiri pentru acoperirea prejudiciilor cauzate de parti prin neindeplinirea sau indeplinirea necorespunzatoare a obligatiilor stabilite prin contractul individual de munca;
b) conflictele in legatura cu constatarea nulitatii contractelor individuale sau colective de munca ori a unor clauze ale acestora;
c) conflictele in legatura cu constatarea incetarii aplicarii contractelor colective de munca.

In cazul dvs, puteti declansa un conflict de munca , dar asa cum s-a mai spus angajtorul s-ar putea sa aibe castig de cauza.
si ce fel de actiune ar trebui facuta in instanta?
Cam greu de precizat obiectul actiunii, intrucat premiile nu sunt un venit cu caracter permanent. Ele sunt acordate in anumite conditii.
Exista o decizie scrisa a conducerii prin care se nominalizeaza suma de premiere ?
Dezbaterea premierilor a avut loc intr-o sedinta a consiliului de conducere; iar ulterior, la cererea angajatilor s-a emis o motivare scrisa cu privire la propunerile de diminuare a primelor. Si cu toate ca sumele aferente primelor au fost stabilite pe sectoare si pe posturi, unora dintre angajati le-a fost diminuata aceasta suma, cu toate ca nu au fost sanctionati; singurul criteriu fiind simpatia sau antipatia conducerii fata de ei.

Alte discuții în legătură

Concediere in conflict de munca AureliaStamate AureliaStamate 1. Declanseaza depunerea (de catre angajat) unei plangeri la ITM un confilict de munca? 2. Este adevarat, ca in timpul unui conflict de munca salariatul nu ... (vezi toată discuția)
Nerespectarea acordului de munca dymamaryus dymamaryus Va rog sa-mi transmitetii, care sunt modalitatile de atac pentru nerespectarea acordului de munca? Si cine ar trebui, in mod firesc sa faca demersurile pentru ... (vezi toată discuția)
Conflict de munca n_ancamaria n_ancamaria Buna ziua, Sotul meu se confrunta cu o problema legata de actvitatea pe care o desfasoara la serviciu. Conform unei anexe la contractul de munca, semnata atat ... (vezi toată discuția)