avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 542 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Buna ziua, daca cineva imi poate solutiona problema ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Buna ziua, daca cineva imi poate solutiona problema mea referitoare ...

Buna ziua, daca cineva imi poate solutiona problema mea referitoare la vesnica problema des intalnita - o firma nu doreste sa achite drepturile salariale restante catre un fost angajat. Presupun ca singura cale de recuperare va ramane intr-un final instanta judecatoreasca ?
Cel mai recent răspuns: So SStylez , utilizator 16:07, 27 Decembrie 2021
Neplata salariului poate face obiectul unei :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social
In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata drepturilor salariale, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea repausului saptamanal etc.

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona cu avertisment sau cu amenda pe angajator.
Incălcarea de către angajator a obligaţiei prevăzute la art. 166 alin. (1) C.mun. cu mai mult de o lună, de la data de plată a salariului, stabilită în contractul individual de muncă, în contractul colectiv de muncă aplicabil sau în regulamentul intern, după caz, constituie contravenţie sanctionata cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 de lei pentru fiecare persoană căreia nu i s-a plătit salariul, cu excepţia situaţiei în care angajatorul se află sub incidenţa Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, cu modificările şi completările ulterioare.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

- unei proceduri de mediere.
Medierea conflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social).

- unei proceduri de conciliere,
cu ajutorul unui consultant extern specializat în legislația muncii, în condiții de neutralitate, imparțialitate, confidențialitate și având liberul consimțământ al părților.
Consultantul extern specializat în legislația muncii poate fi un avocat, un expert în legislația muncii sau, după caz, un mediator specializat în legislația muncii, care, prin rolul său activ, va stărui ca părțile să acționeze responsabil pentru stingerea conflictului, cu respectarea drepturilor salariaților recunoscute de lege sau stabilite prin contractele de muncă. Onorariul consultantului extern va fi suportat de către părți conform înțelegerii acestora.

Părțile au dreptul să își aleagă în mod liber consultantul extern.

Oricare dintre părți se poate adresa consultantului extern în vederea deschiderii procedurii de conciliere a conflictului individual de muncă. Acesta va transmite celeilalte părți invitația scrisă, prin mijloacele de comunicare prevăzute în contractul individual de muncă.
Ultima modificare: Luni, 27 Decembrie 2021
Cornel Vasile, Consilier juridic
Bună ziua.

Se poate încerca, inițial, o rezolvare pe cale administrativă/amiabilă, printr-o sesizare către ITM și, în concomitent, o notificare prin avocat. Dacă acestea nu dau rezultatul dorit, doar pe calea instanței judecătorești se mai poate rezolva.

Cu stimă,
Av. Hulea Ionuț-Marius
Va multumesc nespus . Voi lua in considerare solutia cea mai eficienta, si anume instanta din pacate. Alternativele in astfel de vremuri sunt excluse.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum pot fii recuperați bani de diurna externa din august anul ... MariaKis MariaKis Cum pot fii recuperați bani de diurna externa din august anul trecut? Menționez firma e la un pas de faliment. (vezi toată discuția)
Bună seara sotul meu a lucrat până acum trei săptămâni ... Ada$$$$ Ada$$$$ Bună seara sotul meu a lucrat până acum trei săptămâni cu contract de munca săptămâna aceasta nu sa mai dus la munca de oare ce angajatorul nu ia ... (vezi toată discuția)
Adresa email itm bucuresti catalinvulcan2018 catalinvulcan2018 La ce adresa de email pot sa denunt un patron? Itm Bucuresti,multumesc frumos (vezi toată discuția)