Bună ziua. Nefiind mulțumită de condițiile de la locul de munca (salariul mic, comportament ostil al managerului cu jigniri, amenințări ce imi lezează permanent demnitatea umana si sănătatea psihica, dar si epuizare fizica datorata sutelor de ore suplimentare) am decis sa-mi caut un alt loc de munca. Am participat la concursuri si am reușit...dar ostilitățile au continuat, cu amenințări de preaviz de 45 de zile ( fiind personal contractual cu funcție de conducere). Conform legii, noul loc de munca (funcție publica) ma așteaptă doar 15 zile, după care imi pierd dreptul de a fi angajata. Cum sa procedez? Dacă nu respect preavizul (deși majoritatea prevederilor din contractul de munca sunt incalcate de angajator) si mi se desface disciplinar contractul de munca, ma mai pot prezenta la noul loc de munca? Si cum pot demonstra totodată incalcarea de către angajator a prevederilor din contractul de munca? Va mulțumesc anticipat!
pop_m
Utilizator 2din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
Doamna, preavizul a fost gandit ca o forma de protectie. Daca una dintre parti initiaza incheierea raporturilor de munca, daca aceste raporturi se incheie cu preaviz sau imediat ramane la latitudinea celelilalte parti.
In cazul dumneavoastra, daca va dati demisia, preavizul ramane la latitudinea angajatorului, astfel incat el sa aiba timp sa aduca o alta persoana care sa preia atributiile dumneavoastra. Asa ca a formula o demisie cu preaviz sau fara e cam ...inutil.
Cu certitudine relatia tensionata cu angajatorul nu va ajuta, daca angajatorul curent intelege restrictiile ce le aveti raportat la noul job, probabil va incerca sa va sicaneze solicitand perioada maxima de preaviz. Aici depinde de dumneavoastra si de modul in care gestionati problema / va negociati iesirea.
Puteti, de exemplu, sa le solicitati o perioada scurta de preaviz sub argumentul "vreti sa predau sarcinile in mod riguros si complet? 15 zile. Insistati pe 45 zile? Va promit ca cine vine dupa mine o s-o ia de la 0." (tineti cont ca asta e doar un exemplu, ce argumente folositi ramane la latitudinea dumneavoastra, care cunoasteti situatia in detaliu)
friday_325
Utilizator 4din 4 utilizatori consideră acest răspuns util
Nu va stresati, aveti temeiul legal si e simplu sa plecati, inca de a doua zi! Avand in vedere faptul ca "majoritatea prevederilor din contractul de munca sunt incalcate de angajator", puteti invoca, ca si temei legal al demisiei, art.81.8 din Codul muncii. "(8) Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca." Ca, de exemplu, plata salariului la data inscrisa in contract (daca exista) sau orice alte clauze care considerati ca au fost incalcate de catre angajator. Nu trebuie sa le insirati, demisia nu se motiveaza. Demisia o depuneti la secretariat si cereti numar de inregistrare, ori o trimiteti prin fax, de la orice unitate postala, asa aveti si confirmare de primire. Angajatorul este obligat sa va inregistreze demisia. Daca refuza, trebuie sa va creati singura mijloace de proba, cum ar fi dovada primirii (fax, email, whatsapp-captura de ecran privind citirea). "(2) Angajatorul este obligat sa inregistreze demisia salariatului. Refuzul angajatorului de a inregistra demisia da dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de proba.
(3) Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia."
pop_m
Utilizator 2din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
Cu adaugirea (la ceea ce spune @friday_325) ca acele incalcari ale prevederilor contractuale sa poata fi si probate in instanta, in cazul in care angajatorul va va da in judecata, solicitandu-va plata unor eventuale prejudicii generate de plecarea dumneavoastra fara preaviz.
Buna ziua!
Adriana Tudorica
Am fost instiintata ca firma isi inceteaza activitatea si mi s_ a inmanat o cerere de demisie in care era specificat, cu acordul ambelor parti , ca demisionam ... (vezi toată discuția)