avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 348 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... lamurire salariu compensatoriu
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

lamurire salariu compensatoriu

Buna ziua,

Sunt angajata unei firme ( sistem privat) de 3 ani si 5 luni, mai exact din august 2006, avand in prezent salariu net de 600 lei si mi s-a spus ca magazinul in care lucrez o sa fie inchis incepand cu data de 1 februarie 2010 deoarece contractul de inchiriere expira si patronul nu mai doreste prelungirea acestuia pe motiv ca magazinul nu mai aduce profit. Mi s-a spus ca o sa intru in somaj. As dori sa stiu daca eu pot beneficia de acel salariu compensatoriu despre care se mentioneaza in codul muncii. Eu nu am auzit de asa ceva pana acum la firma si nici in contrcatul individual de munca nu se specifica despre asta. Daca am dreptul la acesta as dori daca se poate si detalii, respectiv: ce trebuie facut pt a intra in posesia lui, care este suma care trebuie sa mi se acorde.

Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Ramona Bosinceanu , Consultant resurse umane 17:20, 12 Ianuarie 2010
CIM nu prevede in mod direct plata unui salariu compensator dar,CCM unic la nivel national precizeaza acordarea unui salariu compensator in situatia desfacerii CIM pentru motive care nu tin de persoana salariatului.

Faceti o cerere in care solicitati plata acestuia in conformitate cu CCM unic la nivel national- Art. 78. - (1) La încetarea contractului individual de muncă din motive ce nu ţin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensaţie de cel puţin un salariu lunar, în afara drepturilor cuvenite la zi.

Aveti dreptul la 20 zile lucratoare de preaviz.
Este vorba de CCMN:
Art. 78. - (1) La încetarea contractului individual de muncă din motive ce nu ţin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensaţie de cel puţin un salariu lunar, în afara drepturilor cuvenite la zi.
(2) Prevederile alin. (1) sunt aplicabile atunci când încetarea contractului individual de muncă a intervenit ca urmare a unor motive ce nu ţin de persoana salariatului.

Acolo unde nu sunt CCM aplicabile se aplica CCM superior (ramura sau national). Se pare ca CCM ramura comert a incetat in nov.2009 deci beneficiati de CCMNational. Faceti o cerere catre angajator specificand actul legal in baza caruia cereti acest drept, depuneti cererea la angajator cu nr. de inregistrare pentru a demonstra eventual in instanta ca ati cerut acest lucru. In final va puteti adresa tribunalului de pe raza de domiciliu, fiind litigiu de munca nu platiti taxa de timbru.
Se acorda doar un salariu cimpensatoriu sau se poat acorda mai multe. Daca am 600 lei salariu net in prezent, salariu compensatoriu de cat poate fii? Va intreb pt ca sunt total naamurita in aceasta privinta, si doresc sa fiu informata pt a stii ce am de facut. Cererea initiala unde se depune ( de unde obtin acel nr de inregistrare)?
Multumesc
Daca nu aveti CCM la nivel de unitate, sunt aplicabile prevederile CCMN care stipuleaza ca se acorda minim un salariu compensatoriu in cazul incetarii c.i.m. din motive ce nu tin de persoana salariatului.

Valoarea acestui salariu este egala cu salariul dvs.

Numarul de inregistrare al cererii se obtine de la angajator din regsitrul de intrare - iesire documente.
Buna ziua,
veti primi un salariu compensatoriu, in forma bruta dar, net va fi un salariu normal. Deci, in ultima luna, veti primi 2 salarii.
Cererea o depuneti la departamentul resurse umane si dansii va vor da numar sau la secretariat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Art 65 ContSters75393 ContSters75393 Va rog sa-mi spuneti si mie daca unui angajat i se desface contractul de munca in baza art 65 beneficiaza de salarii compensatorii si in ce consta salariile ... (vezi toată discuția)
Concediere, desfiintarea postului ancabulate ancabulate Buna ziua, Pe data de 7 septembrie am fost concediata de la firma pentru care lucram, deoarece s-a luat decizia de a se desfiinta postul respectiv. Am ... (vezi toată discuția)
Salarii compensatorii larisa_ larisa_ Incepand cu data de 17.09.2010, contractul meu de munca a incetat conform art 65 alin 1 din codul muncii. Din cauza reducerii activitatii mi-a fost desfiintat ... (vezi toată discuția)