avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 751 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Compensatie chirie, MApN, HG 1867/2005 modificata prin ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Compensatie chirie, MApN, HG 1867/2005 modificata prin H 350/30.04.2020

Cu respect!
Conform legii (HG 1867/2005 modificata prin H 350/30.04.2020), un cadru militar are dreptul la compensatia lunara pt chirie in cuantum de 50% din solda de functie aflata in plata.
Ce masuri pot lua in cazul in care in ultimii 5 ani am primit constant compensatia lunara in valoare de aproximativ 450 lei, iar salariul meu este de 2500 lei.?
Va mulțumesc!
Un act normativ nu are caracter retroactiv , exceptie facand legea penala sau contravenţionala mai favorabila.

Puteti recupera retroactiv doar de la 01.05.2020...

Cornel Vasile a scris:

Un act normativ nu are caracter retroactiv , exceptie facand legea penala sau contravenţionala mai favorabila.

Puteti recupera retroactiv doar de la 01.05.2020...

Compensația de chirie este raportată la baza de calcul din 2009, deși au trecut 12 ani. Legiuitorul prin "ordonanta trenulet" mentioneaza in fiecare sfarsit de an ca aceste drepturi salariale "se mențin la nivelul lunii decembrie" al anului anterior.

Intrebare este, in cazul unui proces in instanta, pot primi compensatia de chirie calculata pe baza salariului din 2022 sau aceasta nedreptate este acoperita legal de aceste ordonante anuale?

Va mulțumesc!
In cazul unui proces in instanta, veti primi compensatia de chirie calculata pe baza salariului de la acea vreme.
Compensatia lunara pentru chirie se calculeaza in raport cu solda aflata in plata corespunzatoare lunii pentru care se cuvine acest drept.

Puteti solicita in instanta sa se stabileasca ca, potrivit legii, compensatia lunara se calculeaza conform regulii enuntate
mai sus si sa solicitati sa vi se plateasca, pentru anii din urma, diferenta dintre compensatia lunara care vi se cuvenea si suma care vi s-a platati efectiv iar pentru viitor, sa vi se plateasca compensatia in cuantumul legal.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Valoare indemnizatie de chirie in mapn Tules-Ionut Tules-Ionut Buna seara. Am o nelamurire. Hotărârea nr. 1867/2005 privind stabilirea cuantumului şi condiţiilor de acordare a compensaţiei lunare pentru chirie ... (vezi toată discuția)
Bani de chirie cadru militar liviu_84 liviu_84 buna seara,sunt cadru militar,si as dori sa ma ajutati cu un rsp...sunt casatorit ,am domiciliul in jud Teleorman(nici eu nici sotia mea nu detinem o locuinta ... (vezi toată discuția)
Chirie cadru mapn ContSters293442 ContSters293442 buna ziua am o intrebare legata de compensatie de chirie in MAPN dupa ultimile reglementari in vigoare un cadru militar are dreptul la compensatie de chirie ... (vezi toată discuția)