avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... contract colectiv de munca la nivel de unitate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

contract colectiv de munca la nivel de unitate

buna seara
cat timp e valabil un contract colectiv de munca la nivel de unitate si cine trebuie sa il intocmeasca?
multumesc
Cel mai recent răspuns: ContSters120042 , utilizator 18:59, 13 Ianuarie 2010
Legea nr. 130/1996
" ART. 3
(1) Negocierea colectivă, la nivel de unitate, este obligatorie, cu excepţia cazului în care unitatea are mai puţin de 21 de salariaţi.
(2) Negocierea colectivă are loc în fiecare an, după cum urmează:
a) după cel puţin 12 luni de la data negocierii precedente, neurmată de încheierea contractului colectiv de muncă, sau de la data intrării în vigoare a contractului colectiv de muncă, după caz;
b) cu cel puţin 30 de zile anterior expirării contractelor colective de muncă încheiate pe un an.
(3) Durata negocierii colective nu poate depăşi 60 de zile.
(4) Negocierea colectivă va avea ca obiect, cel puţin: salariile, durata timpului de lucru, programul de lucru şi condiţiile de muncă.
(5) Iniţiativa negocierii aparţine patronului.
(6) În cazul în care patronul nu angajează negocierea, aceasta are loc la cererea organizaţiei sindicale sau a reprezentanţilor salariaţilor, după caz, în termen de 15 zile de la formularea cererii.
ART. 14
Părţile contractului colectiv de muncă sunt patronul şi salariaţii, reprezentate după cum urmează:
a) patronul:
- la nivel de unitate, de către organul de conducere al acesteia, stabilit prin lege, statut ori regulament de funcţionare, după caz;
- la nivel de grup de unităţi, de ramură şi la nivel naţional, de către asociaţiile patronale legal constituite şi reprezentative potrivit prezentei legi;
b) salariaţii:
- la nivel de unitate, de către organizaţiile sindicale legal constituite şi reprezentative ori, acolo unde nu este constituit un sindicat reprezentativ, prin reprezentanţii aleşi ai salariaţilor;
- la nivelul grupurilor de unităţi şi al ramurilor, de către organizaţiile sindicale de tip federativ, legal constituite şi reprezentative potrivit prezentei legi;
- la nivel naţional, de către organizaţiile sindicale de tip confederativ, legal constituite şi reprezentative potrivit prezentei legi." :)
12 luni. Se negociaza clauzele intre reprezentantii salariatilor si angajator si se inregistreaza la DJMPS. Ce intelegi prin "intocmire"?
1. Contractul colectiv de munca este conventia incheiata intre patron sau organizatia patronala, pe de o parte, si salariati, reprezentati prin sindicate ori in alt mod prevazut de lege, de cealalta parte, prin care se stabilesc clauze privind conditiile de munca, salarizarea, precum si alte drepturi si obligatii ce decurg din raporturile de munca.
Asadar, clauzele unui CCM se negociaza urmand ca la finalul negocierii acestea sa fie puse pe hartie.
De regula, juristul societatii il intocmeste.

2. De regula, contractul colectiv de munca se incheie pe o perioada determinata, care nu poate fi mai mica de 12 luni, sau pe durata unei lucrari determinate.
Insa exista posibilitatea sa fie incheiat pe o perioada mai mare... de exmplu, CCMN care a fost incheiat pe perioada 2007 -2010.
O completare (subliniere defapt): angajatorul are obligatia legala sa negocieze nu sa si incheie ccm la nivel de unitate.
Ultima modificare: Marți, 12 Ianuarie 2010
ContSters120042, utilizator
la unitatea unde lucrez nu exista jurist si ccm a fost ultima data inregistrat la DMPS in sept 2007-deci trebuie facut un alt ccm urgent?eu lucrez de putin timp in acest domeniu al resurselor umane si nu stiu cam cum sa procedez?
multumesc

Alte discuții în legătură

Negociere ccm- unitate sindicalistul sindicalistul care este termenul maxim pentru negocierea unui contract colectiv de munca ??????????????? este vreo prevedere in acest sens????????????? (vezi toată discuția)
Negociere contract colectiv de munca simona.elisa simona.elisa Buna ziua, Trebuie sa incep procedura de negociere pt ccm, ma poate ajute cinema ce acte trebuie sa fac, ce sa contina procedura ( modele) adresa de ... (vezi toată discuția)
Intrebare urgent tunaru tunaru Lucrez la Comceh Calarasi si contractul colectiv de munca a expirat in luna februarie vreau sa aflu in ce situatie se afla salariati acestei socetati in ... (vezi toată discuția)