avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 173 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... In urma cu cativa ani am facut o plangere la politie ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

In urma cu cativa ani am facut o plangere la politie pentru hartuire ...

In urma cu cativa ani am facut o plangere la politie pentru hartuire prin mijloace electronice de comunicatii, fiind amenintat telefonic si injurat noaptea. M-am prezentat la o sectie rurala de politie din judetul Iasi unde o doamna politist m-a pus sa redactez o plangere de mana, specificand data si ora apelurilor, numarul de telefon de pe care am fost apelat precum si sa descriu continutul convorbirilor telefonice. Initial mi-a zis ca nu are sens sa depun nicio plangere, pentru ca oricum procurorul o va clasa, pentru ca nu e nimic grav si nu consuma nimeni resursele pe asa ceva sa identifice numere de telefon, initial nici nu dorise sa imi ia plangerea doar ca am insistat eu. Apoi mi-a zis ca ma va contacta ea sau altcineva dar nu m-a mai contactat nimeni. Spunand eu printre rude ca am depus plangere la Politie, la vreo 2 ani de la acel moment o ruda mi-a recunoscut ca a sunat de pe propriul sau numar de telefon care era un abonament pe numele respective persoane, numar distinct de cel pe care-l stiam eu al respectivei persoane, motivul pentru care a facut asta fiind sa ma sperie, motiv caruia eu nu i-am inteles sensul.
Ideea este ca eu cu persoana respectiva m-am impacat, si as dori sa aflu ce s-a intamplat cu plangerea de la Politie si daca s-a identificat cumva persoana aceasta care este ruda cu mine in baza acelei plangeri. Ideea e ca nu doresc ca respectiva ruda sa apara in evidentele politiei sau in vreun dosar care ar fi putut fi deschis in baza plangerii mele. Eu am depus plangere pentru ca era enervant sa tot ma ameninte cineva si sa ma ia la misto/injuraturi extrem de des. De stiam ca e o ruda care a facut asta din joaca, nu depuneam plangerea.

Acum as dori sa va intreb, care sunt sansele ca in baza plangerii sa se fi demarat cercetari si sa fi fost identificata respectiva persoana care m-a sunat iar ea acum sa figureze in vreun dosar deschis sau inchis de la Politie ? Inca ceva doresc sa va intreb deoarece eu nu stiu care sunt etapele care au loc dupa ce eu scriu de mana la Politie o plangere, ce se intampla apoi ? Se deschide un dosar penal imediat dupa orice plangere ? Se deschide dosar ulterior dupa ce se fac unele cercetari ? Ce se intampla cu plangerea dupa ce eu am lasat-o pe masa politistei din sectia rurala ? Ce face ea cu plangerea ? O incarca intr-o aplicatie informatica ? O arhiveaza electronic sau tiparit ?

Sunt curios unde e plangerea aia acum si nu reusesc sa gasesc. M-am prezentat la sectia aceea rurala, politista nu mai lucreaza acolo iar cei de acolo nu stiau nimic despre vreo plangere si mi-au zis ca nu au cum cauta daca am avut sau nu plangeri facute de mine, fara alte explicatii.
La fel si aici vreau sa va intreb: Se poate cumva cauta in alta sectie de Politie ce plangeri am depus eu personal ? Plangerile se pastreaza cumva si arhivate digital sau doar efectiv pe foaie ? Ca daca doar pe foaie sper sa se fi pierdut dupa atatia ani (vreo 4 ani ).

Sper totusi ca numele persoanei respective sa nu apara prin vreun dosar. Mentionez ca ea nu a fost niciodata chemata la vreo audiere sau sa o contacteze cineva de la Politie.

Multumesc si astept un raspuns. Mentionez ca nu cunosc modul de lucru al politiei si care sunt etapele succesive depunerii unei plangeri.
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 00:43, 23 Ianuarie 2022
In cazul in care se atribuia un numar de inregistrare pentru dosar, trebuia sa va mai cheme inca o data pentru a da o noua declaratie, in fata unui politist si eventual redactata la calculator.
Probabil au pierdut plangerea si avand in vedere perioada de 4 ani care a trecut, s-a prescris raspunderea penala a persoanei care v-a sunat.
In orice caz, in cazul hartuirii actiunea penala se pune in miscare prin plangere prealabila pe care o puteti retrage oricand.
Multumesc mult pentru raspuns.

Ce inseamna practic a retrage plangerea ? Daca eu o retrag, mi se da efectiv plangerea inapoi cum am scris-o eu sau retragerea plangerii semnifica clasarea dosarului dar el ramane la Politie intr-un istoric ceva ?

Mentionez ca eu as retrage-o si acum doar ca cei de la Politie nu gasesc nicio plangere. Doresc sa va mai intreb, daca m-as adresa Inspectoratului judetean, ar fi sanse mai mari sa gaseasca plangerea aceea facuta de mine si sa mi-o pot retrage ? Au ei o evidenta cu toate plangerile sau plangerile raman doar in evidenta sectiei unde am depus-o si nu are niciun rost sa pierd timpul pe la inspectorat ?

Exista si situatia cand faci o plangere dar nu se deschide dosar ? In acest caz sa inteleg ca plangerea nu este trimisa la parchet ? Intreb deoarece nu stiu daca dosarul se deschide la politie sau la parchet.
Ultima modificare: Sâmbătă, 15 Ianuarie 2022
nicuvl, utilizator
Retragerea plangerii este o procedura (ma rog, o institutie juridica, dar suna anapoda pentru dvs), deci o procedura care se parcurge, situatie in care dosarul va fi clasat si procesul penal inceteaza. Si procedura asta nu se aplica decat pentru anumite infractiuni, nu pentru toate. Asta pe scurt.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somata telefonic de politist pentru o presupusa amenintare LILIEMA LILIEMA Buna ziua, Astazi am fost sunata de un politist ca respectiva (presupusa amanata ) careia i-am dat telefon cu aprox. 4 luni in urma , unde i-am zis sa-mi lase ... (vezi toată discuția)
Se întâmplă ceva dacă nu ma prezint la politie? CosminRotaru100 CosminRotaru100 In jurul orei 20:00 ma aflam cu un grup de 3 băieți și 2 fete într-un foișor dintr-un parc, țin sa precizez ca toți suntem minori, având vârste ... (vezi toată discuția)
Plangere penala din partea unui supermarket minsmindel minsmindel Am spart niste produse intr-un magazin si au facut plangere impotriva mea . Agentul care ma interogat mi-a aratat probele video si photo suma fiind de 600 ... (vezi toată discuția)