avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 589 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Evacuare chiriași fara preaviz
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Evacuare chiriași fara preaviz

Evacuare chiriași fara preaviz
Buna ziua! Va rog să ajutați în următoarea problemă:
Se poate evacua un chiriaș (familie cu copil minor) fara un preaviz? Adică cu efect imediat, fără o notificare?
Menționez că există un contract de închiriere, înregistrat la ANAF, iar motivul solicitării evacuării este neplata chiriei (2 luni restante, și 1 luna la facturi).
Deasemenea, menționez că în contract este prevăzută o clauză conform căreia pentru neplata chiriei la termen, proprietarul poate solicita unilateral rezilierea contractului și evacuarea chiriașului.
Deasemenea o alta clauză precizează că neplata facturilor la termenul scadent, atrage rezilierea de drept a contractului, fără notificare și fără intervenția instanțelor judecătorești ori îndeplinirea alte formalități.
Va mulțumesc!
Ultima modificare: Marți, 18 Ianuarie 2022
Tlc89, utilizator
Cel mai recent răspuns: Tlc89 , utilizator 14:05, 18 Ianuarie 2022
Bună ziua,

Nu puteți face o evacuare, fără o notificare prealabilîă, cu 30 zile înainte de data la care solicitați eliberarea spațiului.
De asemenea, trebuie să aveți în vedere și dispozițiile art. 896 Cod de Procedură Civilă, potrivit cărora „(1) Nicio evacuare din imobilele cu destinaţie de locuinţă nu poate fi făcută de la data de 1 decembrie şi până la data de 1 martie a anului următor, decât dacă creditorul face dovada că, în sensul dispoziţiilor legislaţiei locative, el şi familia sa nu au la dispoziţie o locuinţă corespunzătoare ori că debitorul şi familia sa au o altă locuinţă corespunzătoare în care s-ar putea muta de îndată. (2) Dispoziţiile alin. (1) nu se aplică în cazul evacuării persoanelor care ocupă abuziv, pe căi de fapt, fără niciun titlu, o locuinţă şi nici celor care au fost evacuaţi pentru că pun în pericol relaţiile de convieţuire sau tulbură în mod grav liniştea publică.”.
Clauzele dvs., deși pot părea rezonabile, nu pot constitui o derogare de la dispozițiile mai sus amintite, în raport de notificarea și evacuarea începând cu data de 01.03.2022.

Cu stimă,
Av. Hulea Ionuț-Marius
Va mulțumesc mult pentru răspuns și clarificări!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dacă un chirias nu își plătește chiria, utilitățile și ... uncetatean uncetatean Dacă un chirias nu își plătește chiria, utilitățile și face și dezastru și este trecut de 1 Decembrie, cum îl dai afara? (vezi toată discuția)
Buna ziua ! dacă nu mai am momentan posibilitatea de mai plătii ... Silviu1978 Silviu1978 Buna ziua ! Dacă nu mai am momentan posibilitatea de mai plătii chiria deoarece am rămas fără servici și am un copil minor , în cât timp mă poate ... (vezi toată discuția)
Reziliere contract inchiriere eugen82 eugen82 Pentru un contract de inchiriere a unei locuinte semnat pe legea 114/1996, inainte de noul cod civil, pot sa cer rezilierea pentru neplata chiriei de catre ... (vezi toată discuția)