avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 682 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie de crestere a copilului pentru eleve
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie de crestere a copilului pentru eleve

Buna ziua,
M-ar interesa urmatoarea chestiune:
Sora mea are 19 ani, este in clasa a XII a, si tocmai a aflat ca este insarcinata.
Cum sau ce putem face, pentru ca sa primeasca dupa ce va naste indemnizatia de crestere a copilului?
Exista o posibilitate?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: pakos , utilizator 07:42, 13 Ianuarie 2010
Conform noilor prevederi legale, este asimilata stagiului de cotizare perioada cat sora dvs este eleva. Normele metodologice ale OUG 148/2005 prevad:
Art. 4 (7) Cele 12 luni prevăzute la alin. (1) pot fi constituite integral şi numai din perioadele prevăzute la art. 1 alin. (2) din ordonanţa de urgenţă, dacă persoana s-a aflat în una sau mai multe dintre următoarele situaţii:
"i1) frecventează, fără întrerupere, cursurile de zi ale învăţământului preuniversitar sau, după caz, universitar, organizat potrivit legii, cu excepţia situaţiei de întrerupere a cursurilor din motive medicale, considerându-se inclusiv perioada cuprinsă între absolvirea cursurilor de zi ale învăţământului preuniversitar, organizat potrivit legii, şi începerea învăţământului universitar, în acelaşi an calendaristic;
i4) se află în perioada de 60 de zile de la finalizarea cursurilor învăţământului obligatoriu sau, după caz, de la absolvirea cursurilor de zi ale învăţământului preuniversitar, organizat potrivit legii, cu sau fără examen de absolvire, în vederea angajării ori, după caz, trecerii în şomaj.
Dupa ce sora dvs va absolvi, sa se inscrie in termen de maxim 60 de zile de la absolvire ca persoana aflata in cautarea unui loc de munca la AJOFM, iar dupa expirarea celor 60 de zile, sa depuna dosarul pentru acordarea indemnizatiei de somaj. Toate aceste perioade reprezinta perioade asimilate stagiului de cotizare cerut de lege pentru a beneficia de indemnizatie crestere copil.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sunt inscrisa la master, o sa nasc in aug 2010. pot beneficia de indemnizatie de crestere a copilului? mariamihaela mariamihaela buna ziua! sunt noua pe aici... si forumul este foarte interesant... as vrea sa stiu si eu dc pot lua indemnizatia pentru copil in urmatoarele conditii: - ... (vezi toată discuția)
Dupa facultate beneficiez de somaj seby tf seby tf sunt studenta ultimul an la zi(cu taxa) si vreau sa stiu daca dupa ce termin facultatea beneficiez de somaj fara sa fi lucrat?Dar daca pana la terminarea ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie concediu maternitate Azuryn Azuryn Buna seara, In cazul in care sotia a demisionat de la locul de munca in luna martie 2010 si a aflat apoi ca este insarcinata, are dreptul la indemnizatia ... (vezi toată discuția)