avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 513 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Conditii pt a deveni tutore
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Conditii pt a deveni tutore

Buna ziua,
Poate deveni tutore o persoana care momentan nu are venituri fiind somera ?
Ce alte conditii trebuie indeplinite pt a deveni tutore pt o persoana majora cu handicap gradul 2 (schizofrenie paranoida).
Multumesc.
Ultima modificare: Joi, 20 Ianuarie 2022
Tonyser, utilizator
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 11:01, 20 Ianuarie 2022
Trebuie pusa sub interdictie. Asta ar insemna ca nu are discernamant.
De ce vreti sa ii fiti tutore?
Bolanvul e pus sub interdictie insa a murit tutorele (tatal sau) si nu mai are cine sa-l ingrijeasca (nu are copii iar mama sa a murit in urma cu 20 de ani), . Dupa mortea tatalui a fost internat in spital iar ulterior a fost externat si internat la un azil privat unde primeste contra cost toate ingrijirile necesare inclusiv cele medicale el nefiind capabil sa se descurce singur. E nevoie de a fi numit un alt tutore pt a-i plati azilul din veniturile sale, dupa decesul tatalui a fost pensionat cu handicap gradul 2, in plus bolnavul este proprietar ar unui apartament care ar putea fi inchiriat, cu aceste venituri s-ar putea acoperi aproape in totalitate costul azilului.
Cea mai apropiata ruda a bolnavului e unchiul sau (tatal meu) care e insa in varsta si imobilizat momentan la pat in urma unei fracturi la sold.
Ultima modificare: Joi, 20 Ianuarie 2022
Tonyser, utilizator
(1) În cazul morţii tutorelui, moştenitorii săi sau orice altă persoană dintre cele prevăzute la art. 111 au datoria de a înştiinţa, de îndată, instanţa de tutelă.

(2) Până la numirea unui nou tutore, moştenitorii vor prelua sarcinile tutelei. Dacă sunt mai mulţi moştenitori, aceştia pot desemna, prin procură specială, pe unul dintre ei să îndeplinească în mod provizoriu sarcinile tutelei.
Multumesc pt raspunsuri insa situatia e complicata, singurul mostenitor al tutorelui decedat e bolnavul (fiind singurul copil la parinti si el la randul lui n-are copii) si din cauza asta m-ar interesa daca e obligatoriu ca tutorele sa aiba un venit si de asemenea daca ar fi o problema ca cel care solicita tutela domiciliaza in Cluj iar bolnavul are domiciuliul in Timisoara (si azilul in care este acum e tot in Timisoara).
Ultima modificare: Joi, 20 Ianuarie 2022
Tonyser, utilizator
moştenitorii săi sau orice altă persoană dintre cele prevăzute la art. 111

tutorele nu trebuie sa aiba venit ca nu il ingrijeste din banii lui !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Numire curator Liidia Liidia Va rog sa sfatuiti, ce trebuie sa fac, mama mea este bolnava, avem sentinta civila pt punere sub interdictie, dar trebuie un alt curator (caz de deces). Cui ma ... (vezi toată discuția)
Buna seara sora mamei mele a decedat luna aceasta si avea grija ... camelia34 camelia34 Buna seara sora mamei mele a decedat luna aceasta si avea grija de fiul ei care se afla sub interdictie judecatoreasca fiind bolnav psihic. Ce demersuri ... (vezi toată discuția)
Tutela. danielapv danielapv O persoana de 50 de ani cu schizofrenie ,dupa punerea sub interdictie a trecut sub tutela mamei ei in urma unui proces.Se mai pomenesta in sentinta de alta ... (vezi toată discuția)