avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 672 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna seara, numele meu este Cristina. In acest moment ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna seara, numele meu este Cristina. In acest moment mama mea ...

Buna seara, numele meu este Cristina. In acest moment mama mea este ff bolnava la spital. In cazul in care mama decedeaza, asi dori sa stiu ce drepturi are tatal meu vitreg la apartanentul mamei, tinand cont ca sunt casatoriti de 30 de ani.
Mama a otinut casa dupa divortul cu tatal meu, si casa este pe numele mamei de fata mare. Eu si sora mea nu stim ce drept are tatal vitreg, tinand cont ca el la randul lui are o casa pe numele lui, (avand domiciliul din buletin de la casa lui pana in ziua de azi). El are un copil din alta casatorie, care inteleg ca nu au nici un drept la apartamentul mamei???
Traieste tatal mamei mele, el ce drept are??
Cum se imparte acest apartament???
Va multumes pt ajutor!
Ultima modificare: Luni, 31 Ianuarie 2022
ZCristina33, utilizator
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 21:09, 31 Ianuarie 2022
In primul rand va multumes pt raspunsuri.
Nu inteleg bine acesta lege, precizeaza cazul in care nu are locuinta propie duar. Dar in cazul care are ce se intampla??
Cat timp poate sa triaca el in casa?
Eu si sora nu avem casa, putem sa stam cu el sau sa vindem fara voia sa??


LEGE Nr. 319 din 10 iunie 1944
pentru dreptul de mostenire al sotului supravietuitor

ART. 4

Sotul supravietuitor care nu are o alta locuinta proprie, va avea pana la executarea iesirii din indiviziune si in orice caz, cel putin timp de un an de la incetarea din viata a sotului sau, in afara de dreptul de mostenire potrivit dispozitiilor de mai sus, un drept de abitatie asupra casei in care a locuit, daca aceasta face parte din succesiune.
Sotul supravietuitor nu va fi obligat sa dea cautiunea prevazuta de art. 566 din Codul civil. Dreptul de abitatie nu va putea fi cedat sau incheiat, chiar si in cazul prevazut de art. 572, alin. II C. civ.
Comostenitorii sotului supravietuitor vor putea cere restrangerea dreptului de abitatie in cazul cand locuinta nu va fi necesara in intregime.
De asemenea, ei vor avea dreptul de procura sotului supravietuitor locuinta in alta parte.
Daca sotul supravietuitor si mostenitor nu se inteleg asupra procurarii locuintei sau restrangerii abitatiei, instanta competenta va judeca imparteala averii, va hotari de urgenta in camera de consiliu.
Dreptul de abitatie inceteaza, daca sotul supravietuitor se recasatoreste inainte de executarea iesirii din indiviziune.

Multumes.
A întrat în vigoare noul Cod Civil din octombrie 2011.
Legea menționată de dvs nu se aplica deceselor intervenite după aceasta data.
Înțeleg ca după decesul mamei doriți sa îl dați afară din casa.
Nu înțeleg cu ce va ajuta chestia asta, din moment ce oricum, legal, soțul va moșteni 1/4 și va fi coproprietar împreună cu dvs și sora.
Ultima modificare: Luni, 31 Ianuarie 2022
raluk0207, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drept la locuinta pentru sotul mamei mele in cazul decesului ei ANDRAX ANDRAX Va expun urmatoarea situatie si va rog sa-mi dati solutia cea mai la indemana , conform legii , bine-nteles! In urma decesului tatalui meu natural , am facut ... (vezi toată discuția)
Mostenire eliss eliss Mama a mostenit de la parintii ei o casa, in 2005 mama a decedat, eu ca fiica cat mostenesc si tatal meu vitreg ce parte are la dezbaterea succesiunii ? (vezi toată discuția)
Poveste incurcata. fevronia fevronia buna ziua.as avea o nelamurire si o poveste lunga.sa incepem, in anii 70 mama se casatoreste si face o fetita,in scurt timp ramane vaduva si isi cumpara un ... (vezi toată discuția)