avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 259 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cerere reconventionala in actiune de evacuare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cerere reconventionala in actiune de evacuare

Buna ziua. Va rog sa ma ajutati cu o informatie si anume: daca, in cursul unui proces de evacuare a unui garaj (eu avand calitatea de reclamant), paratul poate face prin intampinare si o cerere reconventionala prin care solicita o suma de bani reprezentand, chipurile, imbunatatiri aduse garajului in timpul desfasurarii actiunii mele de revendicare a garajului .
Mentionez ca, prin hotararea data de instanta competenta in procesul de revendicare, eu sunt proprietarul garajului cu conditia platii unei contravalori a constructiei, valoare stabilita prin expertiza si deja platita prin executor judecatoresc.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: sburlea corina , utilizator 11:10, 7 Februarie 2022
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Depinde ce fel de procedura de avacuare ati initiat, cea normala sau cea speciala. In procedura speciala de evacuare nu este admisa cererea reconventionala in schimb in procedura normala daca ar exista o cerere reconventionala instanta poate disjunge solutionarea cererii reconventionale solutionand evacuarea, existand in acest sens si o Decizie nr. 1706 din 27 martie 2012 pronunțată în recurs de Secția a a II-a civilă a Înaltei Curți de Casație și Justiție apreciinduse ca dreptul de retenţie ce formează obiectul cererii reconvenţionale poate fi invocat şi pe calea contestaţiei la executarea unei hotărâri privind evacuarea, desi in sensul a nu se tergiversa pronuntarea hotararii de evacuare.
Ar trebui sa va indepliniti obligatia de plata stabilita de instanta caci intr-un fel sau altul, evacuarea ar putea fi oprita.
Va multumesc frumos.
Daca cererea de evacuare este intemeiata pe procedura speciala prevazuta de art. 1040-1048 din Codul civil, atunci paratul nu are dreptul sa formueze cerere reconventionala, avand in vedere dispozitiile art. 1043 alin. 1 din Codul de procedura civila care prevad ca:

(1) Pârâtul chemat în judecată, potrivit procedurii prevăzute în prezentul titlu, nu poate formula cerere reconvențională, de chemare în judecată a altei persoane sau în garanție, pretențiile sale urmând a fi valorificate numai pe cale separată.

In situatia in care, cererea de evacuare este intemeiata pe dreptul comun, paratul poate formula cerere reconventionala insa, in opinia mea, aceasta ar trebui respinsa ca nefondata.

In ceea ce priveste existenta unui drept de retentie in favoarea debitorului obligatiei de restituire a unui bun, Inalta Curte de Casatie si Justitie a stabilit prin Decizia nr. 2131/2015, ca retentorul nu va avea dreptul de a folosi bunul la a cărui restituire a fost obligat, ci doar va putea refuza predarea acestuia, retinandu-l pana la realizarea integrala a creantei lui.
Ultima modificare: Joi, 3 Februarie 2022
Cabinet de Avocat - Ciurea Cristina, Avocat
Actiunea a fost promovata pe procedura speciala. M-am lamurit si tin sa va multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am introdus cerere de evacuare a amantei tatălui meu decedat și am văzut că s-a completat dosarul cu două cereri din partea ei. vă rog să ne lămuriți, nu știm ce înseamnă annemariecrt annemariecrt Buna ziua, Ma adresez acestui grup deoarece de fiecare dată m-a ajutat si va multumesc. Am o altă speță si as vrea sa stiu ce ma asteapta si ce trebuie sa ... (vezi toată discuția)
Exceptia de inadmisibilitate. cand se accepta? hopeless1 hopeless1 buna ziua! azi am avut iarasi termen intr-un dosar prin care ma judeca inca din 2008 si a dat D-umnezeu sa se cam termine. dar am ramas cam in dubii cand ... (vezi toată discuția)
Evacuare sau revendicare andreicosminus andreicosminus Am formulat actiune in evacuarea din partea parintilor impotriva fiului lor care locuieste in imobilul acestora (casa de locuit) fara nici un titlu, deci ca ... (vezi toată discuția)