avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 224 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... salariul de asistent personal
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

salariul de asistent personal

Bună ziua.

Din august 2009, eu sunt angajată ca asistent personal al copilului meu cu grad de handicap grav. În luna decembrie am primit concediu de odihnă 9 zile pentru perioada de 5 luni lucrată. Banii pe concediu au fost 297 de lei. Interesant este că pe fluturaş aceşti bani mi s-au inclus în salariu.
Mi-au trecut aşa:
salariu realizat -240 lei (în loc de 630 cum primisem în celelalte luni) + vechimea 10% din aceşti 240 + concediu odihnă9z 297.

Total brut: 561. Din care s-au reţinut 112 lei , acele 4 zile oprite bugetarilor.

ÎNTREBAREA MEA:

Acel salariu realizat nu trebuia să fie 630 ca altădată? Nu ar fi normal ca eu să primesc salariul pe luna decembrie întreg (binenţeles cu acele zile care se opresc obligatoriu) plus banii pe concediu (9 zile) ?

Azi am fost la primărie şi mi s-a spus că nu e aşa. Că banii de concediu mi se includ în salariu.

Sincer, eu nu cred asta. Am mai lucrat şi banii de concediu sunt bani de concediu pe perioada lucrată, iar salariul - salariu pe luna respectivă.

Mulţumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Adriana Daniela , utilizator 09:49, 26 Iulie 2018

Daca am inteles bine, cred ca vi s-au platit (avand in vedere ca luna decembrie a avut de zile lucratoare) 12 zile lucrate + 9 zile concediu de odihna.
Nu se platesc 21 de zile lucrate + zile de concediu, pentru ca nu ati avut de zile lucrate.
In perioada concediului de odihna primiti indemnizatia pentru concediu, nu primiti si salariu.
În primul rând, vă mulţumesc pentru promptitudine. :)

În al doilea rând, s-a ivit o nelămurire în căpşorul meu: să înţeleg că acele 9 zile de concediu mi se dau/iau în/din luna decembrie?!
Eu credeam că se calculează pe 5 luni lucrate, cam 1 zi şi ceva de concediu. Eu mă aşteptam ca în luna decembrie să primesc salariul întreg + banii pe concediu. (în sistem privat aşa primeam: salariul întreg pe luna lucrată + banii pe concediu)
(în sistem privat aşa primeam: salariul întreg pe luna lucrată + banii pe concediu)

Vreti sa spuneti ca nu efectuati concediul, lucrati in acea perioada. Altfel nu inteleg cumn va platea si pentru munca (salariu) si drept de concediu (perioada in care nu lucrati). Daca este asa a fost ilegal.
Acum am citit şi răspunsul domnului Neagu, căruia îi mulţumesc frumos.

Cred că înţeleg ceea ce mi-aţi spus. Deci cei de la primărie au avut dreptate.

ÎNSÃ (bată-l norocu' de "însă"!!) anul trecut, o cunoştinţă de familie, angajată de 2 ani la aceeaşi primărie, tot ca asistent personal al unei persoane cu handicap, mi-a spus că a primit în luna iunie 2009 salariul aproape dublu, însemnând salariul pe luna respectivă + banii pe concediu. Să fie oare greşeala celor de la primărie?

Alte discuții în legătură

Se acorda indemnizatie de co pentru asistentii personali? minola minola Potrivit legii 448/2006 privind drepturile persoanelor cu handicap grav , asistentii persoanli ai persoanlelor cu handicap pot beneficia de concediu de odihna ... (vezi toată discuția)
Bani de concediu Riscarodica Riscarodica Asistentii sociali ai personelor cu handicap grav beneficiaza de bani de concediu? (vezi toată discuția)
Asistentul personal al persoanei cu handicap grav are dreptul ... karmena karmena Asistentul personal al persoanei cu handicap grav are dreptul la indemnizația de vacanta sau este la latitudinea primăriei sa il acorde sau nu? Cum se poate ... (vezi toată discuția)